یكی از مهمترین كارهای روزمره خانمها، پختن و آماده كردن غذایی خوشمزه و مقوی برای خانواده است؛ غذایی كه هم باید افراد خانه را سیر كند و هم نیازهای غذاییشان را تامین نماید.
لقمه: البته این كاری است كه هیچ وقت تعطیل نمیشود و همیشه و در هر شرایطی باید سفره چیده شود و غذایی لذیذ روی آن قرار بگیرد ولی نكته مهمی كه همیشه باید مورد توجه باشد، حفظ سلامت غذاست؛ به این معنا كه تهیه غذایی خوشمزه ولی مضر به هیچ وجه توصیه نمیشود و خانم خانه باید به فكر پخت غذای سالم باشد.
اگر شما هم میخواهید غذایی خوشطعم و در عین حال سالم آماده كنید، باید شیوه صحیح پخت آن را نیز بدانید، چراكه غذا درست كردن نیز مانند سایر كارها، اصول و قوانین خاصی دارد.
اولین قانون برای آماده كردن غذای سالم این است كه تا حد امكان سعی كنید از سرخ كردن مواد غذایی خودداری كنید؛ سرخ كردن مواد غذایی باعث افزایش كالری میشود و علاوه بر این مواد مغذی را نیز كاهش میدهد بنابراین بهتر است تا حد امكان غذاها را بپزید و آنها را به شیوه آبپز یا بخارپز تهیه كنید. متخصصان میگویند سالمترین شیوه پخت غذا، یكی از این دو روش است.
با این حال گاهی ناچاریم بعضی غذاها را به صورت سرخ شده مصرف كنیم،اما بهتر است حداقل راه و رسم سرخ كردن صحیح غذا را بدانید و برای اینكه غذا سالمتر باشد، نكاتی را رعایت كنید.
اولین و مهمترین چیزی كه برای سرخ كردن غذا باید به یاد بسپارید این است كه فقط و فقط و فقط از روغن مخصوص سرخ كردن استفاده كنید؛ بعضی از خانمها فكر میكنند همین كه از روغن مایع استفاده كنند كافی است، در حالی كه استفاده از روغن مایع معمولی به هیچ وجه توصیه نمیشود.
علاوه بر این، قبل از اینكه مواد غذایی را داخل روغن بریزید باید روغن به درجه حرارت مناسبی برسد و به اندازه كافی گرم شود (حدود 190 درجه سانتیگراد، نه بیشتر و نه كمتر)؛ با این كار روغن كمتر داخل مواد غذایی نفوذ میكند و در نتیجه غذا كمتر چرب میشود. البته حواستان باشد روغن اینقدر حرارت نبیند كه دود كرده و تركیباتش تغییر كند.
یادمان باشد قبل از سرخ كردن مواد غذایی به آنها نمك نزنیم؛ خیلی از خانمها میگویند اگر به روغن نمك بزنید غذا بهتر و زودتر سرخ میشود، در حالی كه باید بدانید این كار فقط باعث میشود روغن بیشتری به اطراف بپاشد و روغن هم بیشتر دود كند كه این اصلا خوب نیست.
خیلی از خانمها، بخصوص آنهایی كه بتازگی مشغول خانهداری و آشپزی شدهاند، هنگام سرخ كردن غذا از اینكه روغن روی دستشان بریزد نگرانند و از آن میترسند. راهحل این مشكل هم ساده است؛ میتوانید موادی را كه میخواهید سرخ كنید به كمك یك كفگیر و آرام آرام داخل روغن بریزید.
یكی از نكات خانهداری هم این است كه قبل از سرخ كردن مواد غذایی، حتما آب آنها را بگیرید؛ یادتان باشد موادی مانند سیبزمینی، بادمجان و.... اگر خشك باشد، خیلی بهتر و تردتر سرخ خواهد شد.
استفاده دوباره از روغن
بعضی از خانمها برای صرفهجویی در مخارج خانه ترجیح میدهند چند مرتبه از یك روغن استفاده كنند و مواد مختلفی را داخل آن سرخ نمایند البته بهتر است تا حد امكان فقط یك بار از روغن استفاده كنید، ولی اگر میخواهید چند بار از روغن استفاده كنید، باید بلافاصله پس از استفاده، شعله گاز یا دستگاه سرخكن را خاموش كنید و بگذارید روغن سرد شود.
هنگامی كه روغن سرد شد، آن را از یك صافی ریز عبور دهید و روغن به دست آمده را در ظرفی دیگر نگهدارید؛ حواستان باشد هیچ وقت روغن استفاده شده را با روغن تازه مخلوط نكنید.
همچنین وقتی روغن تیره میشود و بو میگیرد حتما باید آن را دور بریزید و دیگر از آن استفاده نكنید. همیشه این نكته را به یاد داشته باشید كه استفاده از روغن و سرخ كردن مواد غذایی ممكن است به خوشمزه شدن غذا كمك كند، اما شیوههای خانهداری زندگی امروزی به ما میگوید سلامت غذا مهمتر از خوشمزگی آن است.