پایگاه خبری لقمه: این ارگانیسم زنده اکثرأ باکتری های گرم مثبت مخمرها و حتی کژک ها هستند که به راحتی در طول دستگاه گوارش عبور کرده و شدیدا دارای توانایی تکثیر در روده می باشند.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری لقمه، این سوال که چگونه این ارگانیزم ها در پروسه گوارش زنده می مانند تا حدی قابل پاسخ است.آنها به شیرابه معدی و اثرات آنزیماتیک و اسیدی مقاومند.حتی در حضور صفرا نیز قادر به رشد و تکثیرند.تا عمق بافت های مخاطی پیش می روند تا مانع از کولونیزاسیون پاتوژن در این سطح گردند.این ارگانیزم ها با اتصال خود به سطوح مانع از چسبندگی و اتصال جرم های بیماری زا می گردند.این ریز مغذی های زنده در کنار فلور نرمال به خوبی قادر به حفظ و تمامیت اعمال ایمونولوژیکی بوده و حتی آنها را به نفع میزبان اصلاح می نمایند.
افزایش ایده آل در سطح سلامتی و تغییر کیفیت سیستم ایمنی مخاطی به نفع میزبان در یک روند پیچیده و تا حدی ناشناخته سبب گردیده که بتوان گفت هر جا که سلامتی هست پروبیوتیک ها را می توان پیدا نمود.بنا به همین دلایل است که پروبیوتیک ها در زمره عوامل ایمونولوتراپیک در پیشگیری و تصحیح اختلالات ایمنی قرار گرفته و حتی به عنوان مکمل های دارویی مورد استفاده قرار می گیرند.
پروبیوتیک ها در همراهی با طیف وسیعی از پربیوتیک ها یا ریز مغذی ها ی غیر زنده قرار می گیرند که چیزی غیر از فراورده های پروبیوتیکی نمی باشند.که این دو در کنار هم دارای اثرات سینرژیک بسیار قوی هستند.
پروبیوتیک ها به خصوص گروه های باکتریایی قادر به تولید و ترشح طیف وسیعی از مواد سودمند و فعال بیولوزیکی در روده می باشند.آنها باکتریوکین می سازند که شامل زنجیره های کوتاه اسید های چرب /اسیدآمینه ها/پپتید های فعال/پلی آمین ها/کربوهیدراتها/انواع ویتامین ها(گروه ب و کا)/آنتی اکسیدان های قوی/فاکتور های رشد و نیز ماده ای بنام فیتو استرول که به شدت ضد سرطان است.این توانمندی ها در حین اینکه فاقد هر گونه خاصیت سمی است برای افراد مبتلا به سوء تغذیه و اشکالات هضم و جذب بسیار مفید می باشند.آنها ضد پیری سلولی نیز عمل می کنند. به تازگی از این سویه های میکروبی برای تغذیه و تکمیل مواد مورد نیاز برای ورزشکاران و حتی نیرو های ارتشی و نظامی بهره می گیرند.عمده اثرات درمانی پرو بیوتیک ها کنترل عدم تحمل به لاکتوز می باشد.
این محصولات بیوتکنولوژیک در دو نوع اصلی طبقه بندی می شوند.یکی فراورده های غذایی تخمیر شده با تکیه بر حفظ زنجیره سرد که غالبأ به فرم محصولات لبنی غنی شده با پروبیوتیک موجود است شامل انواع پودر شیر خشک/ماست و بستنی.محصولات غیر لبنی که با پروبیوتیک ها غنی گردیده است شامل شیر سویا/ نوشیدنی های گیاهی با پایه غلات نیز امروزه در بازار موجود است.اخیرأ گزارش گردیده که کاهش پی اچ در فراورده هایی همچون ماست سبب کاهش اثر بخشی پروبیوتیک ها می گردند.سایر محصولات تخمیری مانند دوغ گازدار و ماست ترش با وجود لاکتو باسیلوس ها ابدأ خاصیت پروبیوتیکی ندارند.
ادامه دارد.
نویسنده: سارا حاج قاسم صابون پز
منابع:
1. Shetty K, Paliyath G, Pometto A, Levin RE. Food Biotechnology. 2nd ed. CRC Press (Taylor & Francis Group):New York; 2006. p. 1,11,2.24,2-25.
2. Brudnak MA. The Probiotic Solution: Nature's Best-Kept Secret for Radiant Health. Dragon Door Publications;2003. p.1-176, 55-85,109-141.
3. Sanders MEL, Gibson G. Probiotics and Prebiotics. US Gastroenterology Review 2006;1-4.
4. Hill Ml. Role of Gut Bacteria in Human Toxicology and Pharmacology. 2nd ed, CRC Press (Taylor & FrancisGroup); 2005. P. 4-10, 255-70.
5. Kirjavainen PV, Apostolou E, Salminen Sl, Iso1auri E. New Aspects of Probiotics- a Novel Approach in the Management of Food Allergy. Eur 1Allergy Clin Immunol1999;57(9):909-16.
6. Karpa KD. Bacteria for Breakfast: Probiotics for Good Health. Trafford Publishing: Canada; 2003. P.82-104, 104-114, 144-162.
7. Morelli L. From Research in Microbiology to Guidelines, New Aspects of the War Methaphor: Good Bacterial as Potential Allies 2001; Available at:http://www.who.int/foodsafety/publications/fs-management/probiotics/en.
8. Sanders ME, lames T. Heimbach. Standards for Probiotics and Prebiotics. 2004; Available at: http://www.isapp.net; http://www.effca.com,http://www.fao.org/esIESN/probi/prebio.htm.
9. Vaillancourt 1. Regulating Pre-and Pro-biotics: a US FDA Perspective. Available at: http://www .gpoaccess. Gov /cfr/index.html, http://www.fada.gov/cber/ind/ind.HTM
شما هم می توانید در انتهای همین مطلب نظرتان را با دیگران در میان بگذارید.
بازگشت به صفحه نخست