پایگاه خبری لقمه: نکات مهم در زمینه تنظیم رژیم غذایی مبتلایان به فنیل کتونوری را در زیر مشاهده میکنیم
1- به گزارش پایگاه خبری لقمه، در مصرف مواد غذایی و داروهایی که در ترکیب آنها از فنیل آلانین یا آسپارتام استفاده شده است باید دقت لازم به عمل آید( آسپارتام یک دی پپتید حاوی فنیل آلانین است که به عنوان شیرین کننده مصنوعی در برخی از مواد غذایی و داروها مورد استفاده قرار می گیرد). شایسته است به والدین کودك در این زمینه نیز آموزش کافی داده شود. از انواع داروهای حاوی آسپارتام می توان به( فارمنتین بی دی (نوعی شربت آنتی بیوتیک مخصوص کودکان) و داروی کلستری پرآمین (داروی کاهنده کلسترول خون اشاره نمود.
هم چنین هر قوطی نوشابه رژیمی شیرین شده با آسپارتام به حجم تقریبی 330 میلی لیتر نیز حدودا حاوی 105میلی گرم فنیل آلانین است که این مقدار، 25 تا 50 درصد از کل میزان مجاز دریافت فنیل آلانین روزانه می باشد.
2- دریافت ناکافی انرژی و یا صدمه ناشی از بیماری و عفونت ، به تجزیه پروتئین های بدن و درنتیجه رها شدن آمینواسیدها از جمله فنیل آلانین به درون خون منجر می گردد.
3- زنان بارداری که مبتلا به فنیل کتونوری هستند باید رژیم غذایی خود را بطور جدی تحت نظر کارشناس تغذیه مجرب و با جدیت دنبال کنند. کودکانی که میزان فنیل آلانین خون مادرانشان در طی بارداری به خوبی کنترل نشود، در معرض ابتلا به مشکلات قلبی ، عقب ماندگی ذهنی و جسمی و میکروسفالی قرار می گیرند.
4- تجویز انواع مکمل های ویتامینی و املاح، خصوصا روی ، منگنز و نیاسین در این بیماران ضروری است.
5- بخش عمده مواد مغذی مورد نیاز کودك باید از شیرهای خشک مخصوص تامین شود که یا فاقد فنیل آلانین هستند و یا مقدار فنیل آلانین آنها کاهش یافته است. این شیرخشکها طعم مطبوعی ندارند، ولی با توجه به اهمیت مصرف آنها در کنترل بیماری ، لازم است که کودکان مبتلا به طعم آنها عادت کنند.
6- انرژی مورد نیاز مبتلایان تا شش ماهگی از فرمولهای مخصوص به همراه شیر مادر و یا شیر خشک ، و پس از شش ماهگی و با آغاز تغذیه تکمیلی ، با مصرف مناسب سبزیها ، غلات و میوه ها در کنار فرمولهای مخصوص تامین می شود.
7- با توجه به اهمیت اطلاع از میزان فنیل آلانین دریافتی ، ضروری است مواد غذایی مصرفی این بیماران دقیقا توزین گردد .
8- در تنظیم رژیم غذایی مبتلایان به فنیل کتونوری ، همکاری و مشارکت والدین بیمار بسیار حائز اهمیت می باشد.
9- شروع تغذیه تکمیلی در شیرخواران مبتلا ، مانند سایر شیرخواران در محدوده شش ماهگی است.
10- برای افزایش انرژی دریافتی می توان از مربا، شکر، عسل، روغنها و نشاسته ذرت که فاقد فنیل آلانینهستند استفاده نمود.
11- استفاده از آبنبات هایی که در ترکیب آنها از کاکائو استفاده نشده و نیز بستنی یخی در این افراد آزاد است .
12- شیر مخصوص فنیل کتونوری باید در وعده های متعدد حداقل 4 وعده و به میزان مساوی در هر وعده مصرف شود.
13- باید توجه داشت که عدم مصرف مقادیر کافی شیر مخصوص نیز سبب بالا رفتن مقدار فنیل آلانین در خون این بیماران می شود. این امر بدان سبب است که مصرف ناکافی این نوع شیر به عنوان تنها منبع غنی از انواع اسید آمینه در این بیماران، مانع از ساخته شدن پروتئین و در نتیجه باقی ماندن اسید آمینه فنیل آلانین در خون می گردد.
تهیه کننده: مطهره حاتمی
منابع:
1- L .Kathleen mahan ,Sylvia Escott-stump ,Krausee's food, Nutrition
and Diet Therapy-11th Edition, pages :1145-1156
2- British and European Guidelines for the treatment of PKU.
Available at: http://web47.radiant.net/˜pkunews/diet/guide.htm
3- Nuts & Bolts of PKU. The university of Minnesota PKU Program
and PKU Foundation
4- Sylvia Escott-stump, Nutrition and diagnosis-Related care, fifth Edition, pages : 126-127
شما هم می توانید در انتهای همین مطلب نظرتان را با دیگران در میان بگذارید.
بازگشت به صفحه نخست