پایگاه خبری لقمه: فاضلاب خام بیمارستانها، کارگاهها ومنازل توسط تانکرها به کشفرود ریخته شده و به کشاورزان برای استفاده در کشاورزی فروخته میشود. این در حالی است که دبیر نجات کشفرود درخصوص اعتراض به فروش فاضلاب میگوید: این فروش مربوط به سال گذشته بوده و امسال از این کار جلوگیری و شرکت آببران جمع شده است.
به گزارش پایگاه خبری لقمه ، به گفته وی، اکنون برداشتهایی غیرمجاز از فاضلاب کشفرود به وسیله موتور پمپها انجام میشود که نه با آب منطقهای قرارداد دارند و نه با این شرکت و افرادی هستند که وضع مالی خوبی ندارند و جو و ذرت علوفهای میکارند که با این افراد نیز برخورد میکنیم تا دیگر برداشتی از فاضلاب خام نشود اما مشکلات و جو روانی ایجاد میکنند درحالی که آب منطقهای هیچ نقشی ندارد و ما نیز در کنار مردم معترض هستیم به پسماندهایی که داخل کشفرود ریخته میشود.
این روزنامه در نسخه «خراسان رضوی» خود مینویسد: به همراه کشمیری از فعالان محیط زیست برای تهیه گزارش از تخلیه فاضلاب خام در کشفرود و تبعات بهداشتی آن، به منطقهای از کشفرود که به گفته یک منبع مطلع فاضلاب در آن تخلیه میشود میرویم. پس از پیمودن بیش از 30 کیلومتر در جاده سرخس به میامی به ورودی تصفیه خانه التیمور میرسیم و حدود یک کیلومتر در جاده فرعی داخل محدوده تصفیهخانه التیمور پیش میرویم، تانکری را درحال تخلیه فاضلاب در حاشیه کشفرود مشاهده میکنیم.
راننده تا ما را میبیند قصد بستن شیر تخلیه تانکر را دارد که به او میرسیم. با رسیدن به محل صحنه بسیار بدی را مشاهده میکنیم. فاضلاب خام با بوی متعفن به سرعت و با فشار وارد کالی خاکی میشود و بعد با گذر از کانالهای فرعی به کشفرود میریزد اما راننده تانکر این موضوع را منکر شده و مدعی میشود جلوی کال را بستهاند. او که به گفته خودش 27 سال به این کار مشغول است میگوید: چند ماه قبل محلی را برای تخلیه تانکرها کمی پایینتر از اینجا مشخص کردند اما چند هفته قبل آن را بسته و گفتند تانکرها را در این محل که مشاهده میکنید تخلیه کنید.
او میگوید: 150 تانکر هستیم که از شهرداری مجوز حمل نخاله را دریافت کردهایم و با توجه به این که هر تانکر حدود 2 تا 3 بار در این محل فاضلاب تخلیه میکند روزانه 350 تا 400 تانکر فاضلاب خود که شامل فاضلاب بیمارستانی، خانگی و کارگاهی است را در این محل تخلیه میکنند. بعد از صحبتهای این راننده تانکر به سمت موتور پمپهایی که کمی بالاتر قرار دارند حرکت میکنیم و به یک حوضچه بزرگ فاضلاب میرسیم که حدود 15 موتور پمپ در کنار آن در حال پمپ کردن فاضلاب هستند صحنهای که دیدن آن تن آدمی را میلرزاند.
خانم بنایی عضو جمعیت ناجیان آب استان که به همراه تعدادی از اعضای این جمعیت در بازدید از کشفرود برای پیگیری ریخته شدن فاضلاب خام به کشفرود حضور دارد در این خصوص میگوید: ریخته شدن فاضلاب خام در کشفرود و استفاده از آن برای کشت بیماریهایی را به دنبال دارد.
وی میافزاید: حدود شهریور امسال بود که تصفیهخانه جدید التیمور به بهرهبرداری رسیده و یک ماه بعد از آن نیز تصفیهخانه خین عرب را افتتاح کردند که در مجموع روزانه ظرفیت تصفیه فاضلاب حدود 160 هزار متر مکعب در روز را با کیفیت بالا دارند. بر اساس قانون فاضلاب تصفیه شده باید در اختیار آب منطقهای قرار گیرد در تصفیهخانه التیمور این پساب تصفیه شده تحویل آب منطقهای میشود اما بخش کمی از آن به طرق پمپاژ میشود ولی بخشی از آن دوباره به کشفرود پمپاژ میشود و مشکل آنجاست که کمی پایینتر تانکرهای فاضلاب خام بیمارستانی، خانگی و کشتارگاهها و ... مستقیماً در کشفرود تخلیه میشود و این فاضلاب تصفیه شده را دوباره آلوده میکند و این یعنی دور و هزینه باطل.
بنایی ادامه میدهد: این فاضلابهای آلوده در کشفرود جریان پیداکرده و از کنار روستای چلقی، تنگل شورسفلا وچند روستای دیگر عبور کرده و همین فاضلاب را به کشاورزان میفروشند و وقتی با کشاورزان صحبت میکنیم میگویند کاری نکنید که همین پساب را از ما بگیرند و نتوانیم زندگیمان را بچرخانیم.
وی اضافه میکند: کشاورزان به ما قراردادهایشان که بر اساس آن بابت این فاضلابها پول پرداخت میکنند را نشان میدهند که این موضوعها کنار هم بیش از حد وحشتناک است که مطالبه جمعیت ناجیان آب است که جلوی این کار و همچنین ریخته شدن پساب شهرک صنعتی به کشفرود را که خطرناکتر است بگیرند.
یک منبع آگاه در اینباره مدعی میشود: آب منطقهای در ابتدا فاضلاب تصفیه شده را به شرکت آب بران میفروخت تا در اختیار کشاورزان بگذارد اما ای شرکت فاضلاب تصفیه شده را به همراه فاضلاب تصفیه نشده از کشفرود به کشاورزان با قیمتهای بالا به فروش میرساند. مثلا اگر این شرکت فاضلاب تصفیه شده را از آب منطقهای به مبلغ 10 میلیون تومان خریداری کرده بود، آن را به طرق مختلف و با اضافه کردن فاضلاب تصفیه نشده به قیمت 100 میلیون تومان به کشاورزان به فروش میرساند. اگر کشاورزی هم به این کار اعتراض میکرد به بهانه کشت غیرمجاز با فاضلاب موتور پمپ او را جمعآوری میکردند و بعد از دریافت پول موتور پمپ را به وی بازمیگرداندند.
وی اضافه میکند: شرکت مذکور به هرطریقی که میتوانست از هر موتور پمپ 20 تا 100 میلیون تومان پول دریافت میکرد که بر اساس برآوردی که کردهایم سال گذشته این فرد به اسم شرکت تعاونی حدود یک میلیارد تومان پول دریافت کرده بود درحالی که به آب منطقهای بابت فاضلاب 200 میلیون تومان هم پرداخت نکرد؛ یعنی به نوعی در این منطقه برای فروش فاضلاب به کشاورزان یک مافیا تشکیل شده است. روزانه تعداد زیادی تانکر فاضلاب خام را در کشفرود خالی میکنند و این پمپها از این فاضلاب استفاده میکنند و این سادهلوحانه است که مسئولان فکر کنند از این فاضلاب خام استفاده نمیشود زیرا اگر این روستا استفاده نکند، روستاهای پایینتر استفاده میکنند.
این منبع آگاه مدعی میشود: ما کشاورزان و روستاییان آب را آلوده به فاضلاب خام نکردهایم بلکه شرکت مذکور و خود آب منطقهای در حالی که پول فاضلاب را میگیرد، آب را آلوده میکنند به این دلیل که فاضلاب خام را تصفیه نمیکنند. یکی دیگر از اهالی روستا میافزاید: اکنون فاضلاب و پساب خام به مردم با هزینههای بسیار بالایی فروخته میشود. وی تصریح می کند: یک حوضچه قبل از رسیدن به سیستم تصفیه خانه وجود دارد که از طریق آن 50درصد فاضلاب خام مشهد بدون تصفیه وارد کشفرود می شود وشرکت آب بران این فاضلاب را به چندین برابر بدون هیچ گونه عملیات تصفیه به کشاورزان می فروشد که قراردادهای آن موجود است.
وی در ادامه مدعی میشود: حق برداشت فاضلاب تصفیه شده بدون برگزاری منا قصه به مبلغ 200میلیون تومان به شر کت آببران واگذار شده است که این شرکت فاضلاب خام را بدون انجام هیچگونه تصفیهای به قیمت یک میلیارد و 400 میلیون تومان به کشاورزان فروخته و از مکانهای تخلیه تانکرها نیز مشهود است که فاضلاب خام بدون هیچگونه تصفیهای توسط موتور پمپها برداشت میشود و از هر موتور پمپی 25 تا 75 میلیون تومان پول میگیرند و کشاورزان را تهدید میکنند که اگر پول ندهید موتور پمپها را جمع میکنیم.
غلامحسین صاحبی رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر نیز در حاشیه بازدید از کشفرود میگوید: در خصوص فروش فاضلاب از آب منطقهای سوال کنید. آنها متولی هستند و باید پاسخ دهند؛ این درحالی است که اکنون همه مردم نیز از این موضوع خبر دارند. شورا که مصوب نکرده است فاضلاب خام را به کشاورزان به فروش برسانند و این مردم هستند که میگویند آب منطقهای فاضلاب را به عنوان حقآبهشان از کشفرود به آنها فروخته است اما برای این ادعا مستنداتی به ما نرسیده است.
صاحبی تصریح میکند: بازدید امروز نقش بسزایی در حل مشکل خواهد داشت زیرا مطالبه عمومی شکل گرفته است و دستگاهها باید در راستای حفظ بهداشت و سلامت مردم به این مطالبه عمومی پاسخ دهند. وی با بیان اینکه دولت در سفر به مشهد 160 میلیارد تومان را برای ساماندهی کشفرود مصوب کرد اما تا کنون حتی یک ریال هم پرداخت نکرده است، اظهار میکند: امیدواریم دولت این مبلغ را برای ساماندهی کشفرود پرداخت کند تا ما نیز بتوانیم به مطالبات مردم در خصوص کشفرود پاسخگویی کنیم.
همچنین حسین علیمیرزایی دبیر کارگروه نجات کشفرود در اینباره میگوید: در بحث اجرایی پروژهها همیشه این حرفها وجود دارد اما واقعیتها را باید ببینیم؛ ما تاکنون 76 کیلومتر از حاشیه کشفرود را پاکسازی کردیم اما هنوز 70-80 کیلومتر کاشت محصولات کشاورزی در حد جو وذرت - و نه صیفیجات - ادامه دارد اما درباره اعتراض به فروش فاضلاب، باید گفت این فروش مربوط به سال گذشته بوده و امسال از این کار جلوگیری و شرکت آ ببران جمع شده است.
وی میافزاید: اکنون برداشتهایی غیر مجاز از فاضلاب کشفرود به وسیله موتور پمپها انجام میشود که نه با آب منطقهای قرارداد دارند و نه با شرکت آببران؛ افرادی هستند که وضع مالی خوبی ندارند و جو و ذرت علوفهای میکارند که با این افراد نیز برخورد میکنیم تا دیگر برداشتی از فاضلاب خام نشود اما مشکلات و جو روانی ایجاد میکنند درحالی که آب منطقهای هیچ نقشی ندارد و ما نیز در کنار مردم معترض هستیم به موضوع پسماندهایی که داخل کشفرود ریخته میشود.
وی به پساب شهرک صنعتی اشاره و اظهار میکند: شهرک صنعتی بدترین پساب صنعتی را وارد کشفرود میکند؛ چه کاری باید بکنیم جلوی آن را بگیریم پساب به داخل شهرک پس میزند، ما جلوی تخلیه تانکرهای فاضلاب را گرفتیم، وارد روستاها شدند و شرایط بدتری به وجود آمد به همین دلیل به ناچار در کارگروه نجات کشفرود تصمیم گرفته شد به صورت موقت تا زمانی که تصفیه خانه ای ساخته شود به کشفرود ریخته شود.
شیران خراسانی نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی که در بازدید از کشفرود حضور دارد نیز میگوید: از نظر کلی آب وفاضلاب مشهد و استان در اجرای شبکه جمعآوری فاضلاب داخل شهر و همچنین ایجاد تصفیهخانه نسبت به کلانشهرهای دیگر در وضعیت مطلوبی قرار دارد. مشکلی که اکنون وجود دارد آلودگی آب کشفرود است که کشاورزان از آن حقآبه دارند و باید از آن استفاده کنند اما از آن طرف اگر با این آب کشاورزی انجام شود آثار و زیانش برای تمام مردم است. در مقابل اگر جلوی برداشت از کشفرود را بگیرند حقی را از مردم ضایع کردهاند لذا تنها راه این است که فاضلاب تصفیهشده را با کانال جدا به کشاورزان بدهیم تا سلامت مردم نیز حفظ شود.
شما هم می توانید در انتهای همین مطلب نظرتان را با دیگران در میان بگذارید.
بازگشت به صفحه نخست