پایگاه خبری لقمه: خواص کنگر فرنگی (Artichoke) شامل کمک به درمان دیابت نوع غیر وابسته به انسولین، اختلالات کبدی، کاهش چربی خون و پیشگیری از سرطان است.
به گزارش پایگاه خبری لقمه ، کنگر فرنگی از جمله سبزیجاتی است که علاوه بر ارزش غذایی فراوان از خواص درمانی زیادی نیز برخوردار بوده به طوریکه میتوان آن را در گروه گیاهان دارویی نیز طبقه بندی نمود. کنگر فرنگی که آن را با نام آرتیشو (Artichoke) نیز میشناسند، در قدیم جزو سبزیجات مصرفی قشر مرفه بوده و امروزه نیز از سرگل، برگ، هاگدان و ساقه کنگر در سوپ، مربا، خورشت و سالاد استفاده می شود.
خواص کنگر فرنگی و فواید درمانی آن شامل خاصیت ضد کلسترول، ضد التهاب، ترشح کننده صفرا، هضم کننده، مدر، کاهش دهنده قند خون، دارای خاصیت ضد سرطان و بسیار مقوی و مغذی است. بری آشنایی بیشتر با خواص و ارزش غذایی کنگر فرنگی در درمان بیماریهای مختلف، در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
گیاه شناسی کنگر فرنگی
کنگر فرنگی گیاهی پایا با ساقه راست، شیاردار به ارتفاع ۲۰ تا ۱۰۰ سانتی متر و برگهایی پهن و بلند است. گلهای این گیاه به رنگ آبی و بنفش و میوه آن قهوهای درخشان است که در انتهای آن تارهای سفیدی دیده میشود و گل اذین آن دارای چندین کلاپرک انتهایی گوشتی است.
طبیعت کنگر فرنگی گرم است بنابراین به کسانی که مزاج و طبع گرم دارند توصیه میشود این گیاه را با ماست مصرف کنند تا تعدیل در مزاج صورت گیرد. برخی از مهمترین خواص دارویی این سبزی سودمند و پرخاصیت عبارتند از:
یکی از مهمترین و شناخته شده ترین خواص کنگر فرنگی کمک به درمان اختلالات کبدی نظیر درمان نارسایی های کبد، یرقان، بیماری های مربوط به کمبود آلبومین و .. است.
پیشگیری از تشکیل مجدد سنگهای صفراوی از فواید مصرف کنگر فرنگی است.
کمک به پیشگیری و درمان دیابت نوع غیر وابسته به انسولین از فواید دارویی مصرف کنگر فرنگی است.
کاهش چربی خون و پیشگیری از حوادث قلبی عروقی از خواص کنگر فرنگی است. در حقیقت ماده سینارین که در عصاره برگ کنگر وجود دارد، باعث کاهش کلسترول خون می شود. تحقیقات نشان داده است که این ماده همچنین باعث کاهش سطح تری گلیسیرید خون نیز می شود.
خواص کنگر فرنگی در بسیاری جهات با خواص کنگر کوهی مشابهت دارد.
در کنگر مواد و ترکیباتی وجود دارد که باعث حفظ سلامتی روده شده و احتمالاً می تواند خطر سرطان روده باریک را کاهش دهد. همچنین کمک به درمان سوء هاضمه و افزایش اشتها از دیگر فواید مصرف کنگر برای دستگاه گوارش است.
از دیگر خواص کنگر فرنگی استفاده موضعی از آن به منظور درمان ریزش مو، رفع بوی زیر بغل و خارش است.
خواص کنگر فرنگی در طب سنتی
در یونان و مصر باستان، این گیاه به دلیل نقش کمکی در هضم مواد غذایی مورد توجه بود. در طب سنتی اروپا، از برگهای کنگر به عنوان ماده افزایش دهنده ادرار (دیورتیک) و محرک کلیهها، محرک ترشح صفرا از کبد و انقباض کیسه صفرا استفاده میکردند به طورکلی مهمترین خواص دارویی کنگر فرنگی در طب سنتی شامل موارد زیر میگردد:
کمک به درمان کبد چرب
هپاتیت
بیماری های التهابی روده
دردهای روماتیسمی
افزایش نیروی جنسی
درمان وزوز گوش
رفع سرگیجه و سر درد
درمان نقرس
ارزش غذایی کنگر فرنگی
برگ گیاه کنگر فرنگی غنی از پتاسیم و منبع خوبی برای منگنز و منیزیم است. از دیگر ترکیبات موثر موجود در این سبزی پر خاصیت مشتقات کافئیک اسید و فلاونوئیدها میباشد.
جدول ارزش غذایی و خواص کنگر فرنگی
مواد و محتویات مقدار در ۱۰۰ گرم
انرژی ۴۷ کیلو کالری
چربی ۰/۱۱ گرم
پروتئین ۳/۲ گرم
کربوهیدرات ۱۰/۶ گرم
فیبر ۵/۴ گرم
سدیم ۹۴ میلی گرم
پتاسیم ۳۷۰ میلی گرم
کلسیم ۴۴ میلی گرم
فسفر ۹۰ میلی گرم
آهن ۱/۲۸ میلی گرم
مس ۰/۲۳۱ میلی گرم
منیزیم ۶۰ میلی گرم
منگنز ۰/۲۵۶ میلی گرم
فولات ۶۸ میکروگرم
ویتامین ب۶ ۰/۱۱۶ میلی گرم
ویتامین ث ۱۱/۷ میلی گرم
ویتامین آ ۱۷۷ واحد
ویتامین کا ۱۴ میکروگرم
مضرات کنگر فرنگی (توصیه های پزشکی و موارد منع مصرف)
زنان باردار و کودکان کمتر از ۱۲ سال بایستی از مصرف بیش از مقدار معمول کنگر فرنگی در غذاها خودداری کنند.
از آنجایی که برگ های کنگر محرک انقباض کیسه صفراست، افرادی که سنگ کیسه صفرا دارند نباید آن را مصرف کنند، چرا که افزایش انقباض کیسه صفرا منجر به انسداد مجاری و حتی پارگی کیسه صفرا می شود.
تماس جلدی مکرر و طولانی مدت با کنگر فرنگی در برخی افراد موجب بروز حساسیت های پوستی میشود.
بیماران مبتلا به ناراحتی های شدید کبدی یا کلیوی بایستی از مصرف برگ کنگر پرهیز کنند.