آیا شایعات سرطان‌زا بودن مایکروفر درست است؟


پایگاه خبری لقمه: دکتر آراسب دباغ‌مقدم: یکی از مباحثی که مصرف‌کنندگان دستگاه مایکروفر را نگران می‌کند؛ شایعاتی مبنی بر سرطان‌زا شدن غذاهایی که در این دستگاه قرار داده می‌شوند یا از بین رفتن کامل ارزش غذایی غذاهای گرم یا پخته شده با آن است.

به گزارش پایگاه خبری لقمه ، دستگاه مایکروفر با «مایکروویو» (پرتوها/امواج کوتاه) کار می‌کند. این پرتوها، طیف وسیعی دارند و همان امواجی هستند که رادیو، تلویزیون، رادار و تلفن همراه هم با آن کار می‌کنند. 

 
 
پرتوهای مایکروویو «غیر یونیزان» هستند بنابراین، خطر سرطان‌زایی برای آنها وجود ندارد. البته اگر در شرایط کنترل نشده مورد استفاده قرار گیرند، برای برخی از بافت‌های بدن یا سلول‌ها آسیب‌رسان هستند (ولی نه از نوع سرطانی). لازم به یادآوری است که شرایط تولید امواج در مایکروفر- ‌به شرط صحیح کار کردن دستگاه- کاملا کنترل شده است. 
 
سازمان بهداشت جهانی تاکنون بیش از چهار هزار سند علمی را در این مورد بررسی کرده و هیچ مدرک و سند معتبری مبنی بر سرطان‌زا شدن غذا یا آسیب سرطانی یا ژنتیکی به مصرف‌کننده در این زمینه وجود ندارد. 
 
* البته دستگاه باید در شرایط کنترل شده کار کند و سالم باشد. به طور مثال، در دستگاه باید کاملا «چفت» شده باشد و هیچ فاصله‌ی غیر عادی بین درب و دستگاه نباشد یا اینکه لولای درب دستگاه نباید کج شده و درب اصطلاحا به سمت پایین «رها» شده باشد. 
 
* هنگام کار کردن دستگاه نیز بهتر است فاصله‌ای یک متری را با آن رعایت کنیم و هرگز برای دیدن داخل دستگاه در هنگام روشن بودن، سر و چشم‌هایمان را به آن نچسبانیم زیرا این پرتوها برای چشم مضر هستند.
 
* به محض باز شدن درب دستگاه، باید قطع کن جریان برق، آن را به طور خودکار قطع کند. نکته جالب این است که همانند جریان برق، با قطع برق دستگاه، امواج مایکروویو هم به طور کامل متوقف می‌شوند. 
 
* دستگاه مایکروفر دارای وسیله مهمی به نام «مگنترون» است که این وسیله با ایجاد قطب مثبت و منفی و تعویض بسیار سریع جای قطب‌ها در چند هزارم ثانیه، باعث می‌شود که ملکول‌های آب - که از نظر فیزیکوشیمیایی قطبی هستند- در داخل غذا به حرکت سریع در بیایند و با مالش و اصطکاک شدید این ملکول‌ها، غذا از درون گرم می‌شود. به همین دلیل است که مایعات در دستگاه‌های مایکروفر از جامدات سریع‌تر گرم می‌شوند. 
 
* در پخت معمولی (آب‌پز کردن) که از آب به عنوان واسطه انتقال حرارت (مدیوم) استفاده می‌شود، غذا ابتدا از بیرون گرم می‌شود و به تدریج، حرارت به قسمت‌های مرکزی می‌رسد. در روش سنتی پخت نیز ویتامین‌ها و پروتئین‌های محلول در آب، از غذا وارد آب شده و بخشی از آنها از بین می‌روند بنابراین، از این نظر تفاوتی اساسی بین دو روش وجود ندارد. حتی می‌توان گفت که مایکروفر، نسبت به روش پخت با آب از نظر حفظ ویتامین‌ها و مواد مغذی ارجح‌تر است. 
 
نتیجه‌گیری: مادامی که از مایکروفر به صورت اصولی استفاده کنید، جای هیچ‌گونه نگرانی وجود ندارد. 
 
یادآوری: هرگز برای تعمیر مایکروفر، آن را به دست افراد غیر حرفه‌ای نسپارید و خودتان هم آن را تعمیر نکنید. 
 
متخصص علوم غذا و صنایع غذایی و عضو هیات علمی دانشگاه

شما هم می توانید در انتهای همین مطلب نظرتان را با دیگران در میان بگذارید.

 بازگشت به صفحه نخست

در تاریخ ۱۳۹۶ دوشنبه ۱۹ تير
کدخبر:11158منبع:سلامانهتاریخ انتشار:۱۳۹۶ نوزدهم تيرلینک خبر: http://www.loghmeh.ir/Pages/News-11158.aspx
پیاده سازی شده با نرم افزار تحریریه، شرکت نرم افزاری الفبای ایده برتر