یك فنجان شگفتى؛ انواع چای و خواص آن!
در فرهنگهای مختلف چای را همراه با مواد گوناگونی مصرف میكنند: هل، شكر، عسل، لیموترش، شیر، مربای میوهها و چاشنیهای دیگر.
به گزارش لقمه تنوع چای در ایران شگفتآور است. حدود 30 نوع چای اصلی در ایران مصرف میشود! فكر كنید چهقدر عطر و طعم و مزه و بو زیر این برگها پنهان است كه خیلیها غافلند!
ایرانی، چای ایرانی
خلاصه كه وقت نوشتن این مطلب خودم هم شگفتزده شدم. در خیلی از كافهتریاها بعضی از اسمهای زیر به چشمم خورده بودند اما همیشه از كنارشان به راحتی میگذشتیم ولی تجربهكردنشان میارزد. به خصوص اگر اهل تنوع و آرامش باشید البته اگر مشكلی و بیماری هم دارید- به غیر از گرفتاریهای مالی كه انگار راهحلی در این زمانه ندارند- بعضیهایشان مدتی آرامتان خواهد كرد. خب حتما میدانید كه چای، نوشیدنیای حاوی كافئین است كه با خیساندن برگهای گیاه كاملیاسنیسن در آب داغ تهیه میشود.
كشورهای عمده تولیدكننده چای چین، هند، بنگلادش، پاكستان، كره، سریلانكا، تایوان، ژاپن، استرالیا، آرژانتین، كنیا، اندونزی و نپال هستند. برگهای چای پس از چیدن مانند سیبی كه در معرض هوا قرار میگیرد تغییر رنگ داده، خیلی سریع پژمرده شده و اكسیده میشوند. علت آن تخمیر آنزیمی است كه باعث تجزیه كلروفیل و آزادشدن تانین و برگهای چای میشود.
در فرهنگهای مختلف چای را همراه با مواد گوناگونی مصرف میكنند: هل، شكر، عسل، لیموترش، شیر، مربای میوهها و چاشنیهای دیگر.
در هر حال سعی كنید در طول زندگی پر بار و بركتتان حداقل یكبار طعمهای مختلف چای را تجربه كنید. درضمن گول برخی شركتهای تجاری را نخورید، بگردید بهترین تولیدكنندهها را بیابید كه حداقل تفاوت مزهها را حس كرده باشید. این شما و این هم تعدادی از چایهای ایرانی.
چای مرزنجوش
یك قاشق غذاخوری مرزنجوش+ 2 لیوان آبجوش
در كتری با شعله غیرمستقیم دم بكشد. اگر سرماخوردهاید، سفارش ما را بپذیرید!
چای گزنه
یك قاشق غذاخوری گزنه+ 2 لیوان آبجوش
با شعله غیرمستقیم دم بكشد.
چای اکلیل کوهی طبیعی
2 قاشق غذاخوری اكلیل كوهی+ 2 لیوان آب جوش
با شعله غیرمستقیم دم بكشد. برطرفكننده دردهای رماتیسمی استخوان و كمر، سنگ كلیه و مثانه، كیسه صفرا، میگرن، بیخوابی و غلظت خون!
چای پونه
یك قاشق غذاخوری پونه+ 2 لیوان آب جوش
با شعله غیرمستقیم دم بكشد. این چای یك آنتیبیوتیك قوی است.
چای افتیون
هنگام مصرف نباید آن را نرم كوبید یا زیاد جوشاند بلكه باید با شعله غیرمستقیم و خیلی آهسته و طولانیمدت دم كرد. از آنجایی كه بسیار لطیف و ضعیف است، جوشاندن و كوبیدن آن سبب از بینرفتن خاصیت آن میشود. برای آرامش و تقویت اعصاب دمكرده افتیون بخورید. تاثیر آن روی سر خوب است و برای آلزایمر نیز مفید است.
چای سبز
این نوع چای طعم ملایم و گیاه مانندی دارد و بیشتر در چین و ژاپن مصرف میشود. مصرف این چای بهتازگی در ایران افزایش پیدا كرده و به نوعی به مد تبدیل شده است! البته این چای از قدیم در تركمنصحرای ایران استفاده میشده بدون آنكه مد شده باشد!
بوبا
این نوشیدنی از چای یخ، شیر و گویهای صمغ مانند كه به مروارید مرسوم بوده تشكیل شده و از گیاه تاپوئیك تهیه میشود.
چای نعنا
یك قاشق غذاخوری نعنا+ 3 لیوان آب جوش
با شعله غیرمستقیم دم بكشد.
چای چلتوک برنج
یك قاشق غذاخوری چلتوك برنج+ 2 لیوان آب جوش
با شعله مستقیم 5 دقیقه بجوشد. سپس با شعله غیرمستقیم یك ساعت دم بكشد. این چای سرشار از ویتامینهای B است كه برای خانمها توصیه نمیشود. درضمن جلوگیری از ریزش و سفیدشدن مو هم از دیگر خواص آن است.
چای اولانگ
به معنی «اژدهای سبز» است. در صورتی كه برگ تازه چای به صورت ناقص تخمیر شود، چای اولونگ بهدست میآید و مرحله اكسیداسیون آن 2 تا 3 روز طول میكشد. این چای در ایران و بسیاری از نقاط دنیا تولید نمیشود و در چین و ژاپن بیشتر مصرف میشود.
چای کیسه ای
در چای كیسهای از خاك چای استفاده میشود كه از نظر دوستداران چای، چای محسوب نمیشود؛ البته به غیر از طیف دانشجویان عزیز كشور!
چای گلپر
یك قاشق مرباخوری گلپر را در یك لیوان آبجوش ریخته، ظرفی را در آن گذاشته، بگذارید 15 دقیقه بماند تا به رنگ زرد درآید. برای تقویت حافظه و كمك به هضم غذا و سوزاندن چربیهای بدن مفید است.
چای آویشن
یك قاشق غذاخوری آویشن+ 2 لیوان آب جوش
با شعله غیرمستقیم دم بكشد. این چای برای اغلب بیماریها آرامكننده خیلی خوبی است.
چای سفید
در تهیه آن از برگهای تازهروییده (جوانهها) چای استفاده میشود كه اكسید نمیشوند. بیشترین اثر ضدسرطانی را این نوع چای به خود اختصاص داده است. این چای در چین مصرف زیادی دارد.
عرقیجات
2 قاشق غذاخوری گلگاوزبان+ یك قاشق غذاخوری سنبلالطیب + 2 لیوان آبجوش + نبات اگر نیمساعت دم بكشد تا به رنگ قرمز آلبالویی درآید، چای شما آماده است.
چای به لیمو و زیرفون
یك قاشق غذاخوری زیرفون+ یك قاشق مرباخوری بهلیمو+ 2 لیوان آب سرد
با شعله مستقیم و ملایم حدود یك ساعت بجوشد، سپس با شعله غیرمستقیم دم بكشد.
چای زنجبیل
نصف قاشق چایخوری زنجبیل (بسته به ذائقه خود) در یك لیوان آبجوش ریخته و در ظرف را گذاشته تا حدود 10 دقیقه بماند سپس با كمی عسل مخلوط كرده، میل كنید. بازهم دقت كنید زیادهروی در مصرف این چای باعث فشارخون خواهد شد.
چای یخ
معمولا به این چای اندكی لیموترش و شیره ذرت اضافه شده و درون فنجان حاوی یخ ریخته شده و سرو میشود.
چای زیرفون
اگر یك قاشق غذاخوری زیرفون+ 2 لیوان آب سرد با شعله مستقیم و 10 دقیقه بجوشد سپس با شعله غیرمستقیم به مدت طولانی دم بكشد تا خوب رنگ بیندازد چای شما آماده سروست. توجه داشته باشید مصرف زیاد این نوع چای موجب پایینآمدن فشارخون خواهد شد و البته دقت كنید مصرف آن برای خانمهای باردار ممنوع است.
چای میوه نسترن
15 عدد میوه نسترن را در یك قوری+ 2 لیوان آب سرد با شعله مستقیم جوش آورید و سپس شعله را كم كنید تا با همان شعله مستقیم، یك ساعت بماند تا آب آن بهتدریج تبخیر شود. سپس با شعله غیرمستقیم 3 ساعت دم بكشد. حالا چایی سرشار از ویتامین C خواهید داشت.
چای به لیمو
یك قاشق غذاخوری بهلیمو+ 2 لیوان آبجوش
با شعله غیرمستقیم دم بكشد. با این چای تپش قلب و آسم خود را كنترل خواهید كرد.
چای بادرنج بویه
یك قاشق غذاخوری بادرنجبویه+ 2 لیوان آب سرد
را روی شعله مستقیم قرار دهید تا به نقطه جوش برسد. سپس با شعله غیرمستقیم خوب دم كنید.
چای بادرنج بویه و زیرفون
یك قاشق غذاخوری زیرفون+ یك قاشق مرباخوری بادرنج بویه+ 2 لیوان آبجوش
با شعله مستقیم و ملایم حدود یك ساعت بجوشد سپس با شعله غیرمستقیم دم بكشد.
چای کوهی
یك قاشق غذاخوری چای كوهی+ 2 لیوان آبجوش
با شعله غیرمستقیم مدتی دم بكشد. آرامبخش است و لذتبخش.
چای دارچین
چند عدد چوب دارچین+ 2 لیوان آب سرد
با شعله مستقیم آرام جوش آورده سپس با شعله غیرمستقیم 2تا 3 ساعت دم بكشد تا به رنگ آلبالویی درآید. توجه كنید برای زنان باردار مضر است.
کدخبر:1136منبع:برترین هاتاریخ انتشار:۱۳۹۱ بيست و هشتم خردادلینک خبر: http://www.loghmeh.ir/Pages/News-1136.aspx