طراح و دبیر جشنواره سفره های ایرانی اسلامی در گفتگو با هنرنیوز:
ما فقط الگوی شکل گیری جشنواره های دیگر بودیم


این مصاحبه توسط خبرنگار سایت هنر نیوز با مبدع و طراح و مجری مسابقات فرهنگی هنری سفره های ایرانی اسلامی در تاریخ 6 تیرماه انجام و در همان سایت مزبور منتشر شد که هم اکنون متن کامل آن توسط لقمه باز نشر می شود:

جشنواره سفره‌های ایرانی اسلامی، از سال ۸۷ فعالیت خود را آغاز کرده است و در چهار زمینه عید نوروز، ماه مبارک رمضان، ایام سوگواری محرم و صفر و سفره شب یلدا، به طور فعال به کار خود ادامه می‌دهد هم‌چنین مسابقاتی را در این چهار حوزه برگزار می‌کند که برای مردم خاطره‌ساز است. در ماه مبارک رمضان، نمایشگاه عکس سفره‌های افطاری خانه عکاسان در حوزه هنری برپا خواهد شد. به همین بهانه با «محمدصالح حجت‌الاسلامی» طراح، دبیر و صاحب امتیاز این جشنواره به گفتگو نشسته‌ایم؛


در رابطه با اصول‌کاری جشنواره توضیحی بفرمایید و اینکه جشنواره سفره‌های ایرانی اسلامی، چگونه فعالیت خود را آغاز کرده است و در این جشنواره بیشتر به چه مسائلی توجه می‌شود؟

جشنواره سفره‌های ایرانی اسلامی، از سال ۸۷ به اجرا درآمد و در حقیقت متشکل از چهار مسابقه مجزا در حوزه‌های مختلف است مسابقاتی که خاطره‌ساز برای مردم است. مسابقات عکاسی از این مراسم است که چهار سال به طور مداوم و هر سال چهار مسابقه به طور جداگانه برگزار می‌گردد. این مسابقات با تمام افت‌وخیزها، سال گذشته به ثبت رسمی رسید و دارای مالکیت معنوی است و امسال در تاریخ ۳۱ فروردین خبر رسمی شدن جشنواره در یک روزنامه رسمی منتشر شد. در طول مسابقات سعی شده است فراخوان‌ها، نحوه اجرای مسابقات، شرکت‌کنندگان و در نتیجه جوایز نیز حرفه‌ای در نظر گرفته شود. در برخی موارد، جشنواره موفق بوده و اسپانسرهایی را در اختیار داشته است و در برخی موارد هم موفق عمل نکرده است و حتی یک اسپانسر هم نداشتیم. این جشنواره، تنها جشنواره در بخش خصوصی است که اجرا می‌شود و به آیین‌های ایرانی اسلامی پرداخته می‌شود؛ ثبت و ضبط این آیین، برای آیندگان ایران زمین است و دستاورد دیگر این جشنواره این است که ما شاهد تولد جشنواره‌های دیگر هستیم که با اندکی تغییر در فراخوان جشنواره ما، فعالیت خود را آغاز کردند. از این قبیل جشنواره‌ها می‌توان به جشنواره بوی عیدی و شهر آسمان اشاره کرد که متأسفانه با اندک تغییراتی در فراخوان ما آغاز به کار کردند. در جشنواره سفره‌های ایرانی اسلامی، ما سعی کرده‌ایم عکس‌های به روز را به نمایش بگذاریم در حالی که جشنواره‌های دیگر که ما فعالیت آنها را شاهد هستیم، عکس‌های خود را از آرشیو و از میان عکس‌های قدیمی انتخاب می‌کنند و آنها را به دید عموم می‌گذارند.


کسانی را که به فعالیت و پیشرفت جشنواره سفره‌های ایرانی اسلامی توجه و کمک کرده‌اند معرفی بفرمایید و اینکه معیار شما برای انتخاب عکاسان شرکت‌کننده در این جشنواره چیست؟


افراد بسیاری در شکل‌گیری و روند پیشرفت جشنواره سفره‌های ایرانی اسلامی مشارکت داشته‌اند که از این میان می‌توان به:مدیرانی چون دکتر محمدحسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و حمید شاه آبادی معاون محترم هنری ایشان مسئولین حوزه هنری و اساتیدی چون استاد محمدمهدی رحیمیان (دبیر بخش عکس تجسمی جشنواره فجر)، دکتر محمد ستاری(مدیر گروه عکاسی دانشگاه تهران)، سید عباس میرهاشمی (استاد دانشگاه و عکاس پیشکسوت انقلاب و دفاع مقدس)، فرزاد هاشمی (رئیس انجمن ملی عکاسان)، خانم مژگان طریقی (رییس موزه عکسخانه شهر)، ، مسعود زنده روح کرمانی (استاد دانشگاه و عکاس پیشکسوت)، رسول اولیاء‌زاده (رئیس خانه عکاسان)، مهدی توکلیان (رئیس موزه امام علی «ع»)، شهریار توکلی (عکاس، مدرس و صاحب امتیاز نشریه حرفه هنرمند)، اشاره کرد که البته کسان دیگری نیز بودند که در این راه ما را یاری رساندند. این جشنواره در تمام دوران خود، سعی کرده است تا از عکاسانی که نگاه تخصصی داشته‌اند دعوت به عمل آورد و برای هر مسابقه نیز تیم داوری مجزایی گردآوری شده و هدف از تیم‌های داوری متفاوت در هر مسابقه، تغییر نگاه و سبک کاری عکاسان به موضوع ثابت، بوده است.

از آنجایی که شما طراح و صاحب امتیاز این جشنواره هستید؛ جرقه ذهنی در شما که باعث راه‌اندازی جشنواره‌ای با این روند روبه‌رشد شده چه بوده است؟

مجموع تجربیات، مطالعاتی که داشته‌ام، میزان تحصیلاتم، تدریس در رشته جامعه‌شناسی و روزنامه‌نگاری در زمینه فرهنگ و هنر، مرا به این نتیجه رساند که به جای حرف باید عمل کرد؛ تا مردم کشور ما هم به آیین‌های دینی و فرهنگی خود علاقمند شوند. من می‌دیدم که عکس‌ها و مطالبی که از فرهنگ و تمدن ما به خارج از کشور صادر می‌شود کلیشه‌ای است؛ هم‌چنین من سایتی دارم که در زمینه غذا اطلاع‌رسانی می‌کند و این موضوع مرا به فکر انداخت که اگر می‌خواهم اطلاعاتی که به مردم می‌رسد از هر لحاظ کامل و جامع باشد، باید فرهنگ و تمدن غنی و چندین هزارساله ایران را نیز به طور جامع و کامل به اطلاع مردمی رساند. به عقیده من، حضور کوکاکولا و مک‌دونالد در هر کشوری نشانه پذیرفتن فرهنگ امریکاست؛ زمانی که فرهنگ کشوری مورد تهاجم فرهنگ‌های دیگر ملل قرار می‌گیرد باید همه دست‌به‌دست هم داده و به فرهنگ‌سازی ملت خود کمک کنیم که در نتیجه این عمل، اتحاد و صمیمیت بیشتر، خاطره‌های خوب و ماندگار، کمک به جوانان در حوزه‌های مختلف و... پدید می‌آید.


جشنواره سفره‌های ایرانی اسلامی، از لحاظ مالی چگونه مورد حمایت قرار می‌گیرد؟

ما برای برگزاری چنین جشنواره گسترده‌ای، نیازمند به حمایت‌های مالی هستیم. برای تأمین منابع خود، فراخوان خود را به ارگان‌ها و سازمان‌های دولتی مانند سازمان فرهنگی هنری شهرداری، سازمان اوقاف، حوزه هنری و سازمان‌هایی از این دسته، ابلاغ کرده و در نهایت از کمک کم و ناچیز آنها استفاده می‌کنیم. امیدوارم این حمایت مالی روندی رو به بهبودی داشته باشد.


انتظاراتی که از مسئولین در این حوزه دارید، بیان کنید.

من در درجه اول، حمایت جامعه علمی را خواستار هستم که در نتیجه آن حمایت معنوی نیز شکل می‌گیرد در حالی که متأسفانه هنوز حتی یک دانشگاه نیز ما را در برگزاری یک پنل تخصصی در مورد این جشنواره و نقد و بررسی آن یاری نکرده است که در صورت اجرامی تواند زمینه ساز شکل گیری ادبیات مناسب و بهره مندی هنرمندان از نگاه علمی مربوط به این نوع عکاسی شود. جامعه علمی ما می‌تواند به چگونگی و بهتر شدن آثار ارائه شده به نمایشگاه کمک کند.
در ادامه امیدوارم مسائل مالی ما، با حمایت‌های مالی که صورت خواهد گرفت حل شود تا بتوانیم جشنواره سفره‌های ایرانی اسلامی را به طور مطلوب‌تری برگزار کنیم؛ در حالی که با ابراز تأسف، چنین سرمایه‌گذاری‌هایی هنوز به مرحله عمل نرسیده است.


در پایان اگر سخنی را لازم به ذکر می‌دانید، بفرمایید.

من فقط می‌توانم اظهار امیدواری کنم تا اتفاقی صورت گیرد که ما بتوانیم از حمایت‌های جدی‌تری برخوردار شویم به خصوص با توجه به تنوع غذایی بسیار بالایی که ما در کشور داریم امیدوارم بتوانیم ارتباط خوبی با صنایع کشور با موضوع مردم و فرهنگ مردمی، برقرار سازیم.


در ادامه باید به اطلاع برسانم درباره سفره‌های افطاری، توسط انتشارات سوره مهر کتابی در حوزه جشنواره سفره‌های ایرانی اسلامی به چاپ رسیده است. همین‌طور نمایشگاه عکس ما، مخاطب میلیونی پیدا کرده است و تمام سعی ما بر این بوده است تا بتوانیم تلاش بی‌وقفه هنرمندان در این عرصه را به بهترین شکلی که در توان ما بوده است جبران کنیم. خوشبختانه ما در جشنواره از سراسر ایران، شرکت‌کننده داشته‌ایم و حتی ایرانیان خارج از کشور نیز به وسیله ثبت‌نام اینترنتی حضور بی‌نظیر و بی‌سابقه‌ای در جشنواره سفره‌های ایرانی اسلامی داشته‌اند که این مسئله سبب پشتکار و دل‌گرمی بیش از پیش ما بوده است.


محمد صالح حجت الاسلامی متولد تهران، فارغ‌التحصیل مقطع کارشناسی‌ارشد در رشته تحقیق در علوم ارتباطات است که علاوه بر فعالیت در حوزه تبلیغات از سال ۸۲ تاکنون نیز به صورت مدعو در چند واحد دانشگاهی مشغول به تدریس‌ می‌باشد. طراحی گرافیک، ساخت فیلم‌های صنعتی و مشاوره تبلیغاتی حوزه اصلی فعالیت وی تاکنون بوده گرچه انجام پروژه‌های تحقیقاتی معدودی را نیز به عهده داشته است. دغدغه اصلی او نگاهی جامعه‌شناختی و آسیب‌شناسانه به هنر ایران است که در همین راستا تاکنون چند نقد و گزارش هنری ، به ویژه در حوزه هنرهای تجسمی نیز نوشته و به چاپ رسانده است.


لینک این خبر در هنر نیوز

در تاریخ ۱۳۹۱ سه شنبه ۶ تير
کدخبر:1154منبع:تاریخ انتشار:۱۳۹۱ ششم تيرلینک خبر: http://www.loghmeh.ir/Pages/News-1154.aspx
پیاده سازی شده با نرم افزار تحریریه، شرکت نرم افزاری الفبای ایده برتر