پایگاه خبری لقمه: مواد رنگکننده مصنوعی موادی هستند که در نتیجه سنتز مواد آلی به دست میآیند. دامنه کاربرد آنها نامحدود است به طوری که علاوه بر صنعت رنگرزی در صنایع داروسازی، میکروبشناسی، عکاسی و صنایع غذایی و... به کار میروند. اکثر این رنگها از نظر مصرف در غذای انسان قابلقبول نبوده و سرطانزا میباشند.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری لقمه ، یکی از این رنگهای سنتزی که متاسفانه به علت ناآگاهی و سودجویی در کشور ما استفاده وسیعی دارد، رنگ تارترازین (E102) است.
تارترازین یک ماده رنگکننده شیمیایی، به رنگ نارنجی یا زرد لیمویی است که به صورت رنگ غذایی افزودنی مصرف میشود. این رنگ نسبت به تغییرات PH تقریبا مقاوم است و در PHهای بین ۳ تا ۸ تغییری پیدا نمیکند. هر ۲۰ گرم آن در ۱۰۰ میلیلیتر آب با ۲۵ درجه سانتیگراد حل میشود. این رنگ در برابر نور و گرما پایدار است ولی در مقابل اکسیژن (اکسایش) تغییر میکند و در محیط های قندی ۱۰ درصد نیز تغییر نمیکند.
براساس مدارک معتبر علمی، رنگ تارترازین در بسیاری از کشورها از جمله ایران به عنوان یکی از مضرترین و حساسیتزاترین رنگهای مصنوعی شناخته شده و استفاده از آن نیز غیر مجاز و خطرناک اعلام شده است.
موارد مصرف تارترازین:
تارترازین بهعنوان ماده رنگی در نوشابهها و شربت ها، پودر ژله و انواع دسر، فرآورده های گوشتی، بستنی،چیپس و پفک، غذاهای آماده بستهبندیشده، آدامس، شکلات، آب لیموی صنعتی، سسهای آماده، ادویه جات، زعفران تقلبی، انواع کمپوت و کنسرو (کنسرو نخودفرنگی و ...)، بادام ساییدهشده، انواع نان، کیک و شیرینی و ... مورد استفاده قرار میگیرد.
عوارض تارترازین :
طبق نظریه آزمایشگاه های غذای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران پودر رنگی مذکور، رنگ شیمیائی و غیر مجاز است و مصرف آن عوارض کبدی و کلیوی را به همراه دارد.
عوارض مختلف این ماده ی سمی شامل بروز حساسیت های مختلف به شکل های گوناگون مثل اسکالی و پورپورا، بروز نشانگان بیش فعالی کودکان، افزایش حملات آسمی در کودکان، تومورهای تیروییدی ، تشدید سردرد های میگرنی و در موارد خیلی حاد، تاری دید است.
تهیه : آیدا ضیف الدینی کارشناس تغذیه
منبع:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://en.m.wiktionary.org/wiki/tartrazina&ved=0ahUKEwj-n-mr0IjXAhUMCcAKHWy3DK8QFgh3MAs&usg=AOvVaw3bJEDDwlkxo7UYQTSmgmBP
Www.Wiktionavy.org