لقمه: مردم از فواید مصرف میوه و سبزی آگاهی کافی دارند ولی به اندازه کافی مصرف نمیکنند و هنوز هم میتوان گفت که میوه و سبزی در سبد غذایی ایرانیان بسیار محدود است و به مصرف میوه و سبزی توجه کافی ندارند.
با توجه به اینکه در ماه مبارک رمضان قرار داریم لازم است تا به برخی از رفتارهایی که باید هنگام افطار به آنها توجه داشته باشیم اشاره کنیم. میوه و سبزی در سبد غذایی بسیار اهمیت دارد و میتواند بهعنوان یک میانوعده باارزش مصرف شود.
امروزه همه میدانند که میوهها و سبزیها کلسترول و فشار خون را کاهش میدهند ولی باید دانست عملکرد مهم میوهها و سبزیها بیان ژنها در بدن است. مواد شیمیایی موجود در میوهها و سبزیها ژنهایی را وارد کبد کرده و تبدیل به پروتئینهایی میشوند که مواد سمی را از خون پاک میکند. زمانی که در یک مکان با آبوهوای آلوده زندگی میکنیم باید مواد سمی را از بدن خارج کنیم که سمزدایی از خون توسط میوهها و سبزیها به خوبی صورت میگیرد. البته ویتامینهای موجود در میوهها و سبزیها خاصیت ضدسرطانی دارد و بهعنوان یک آنتیاکسیدان عمل میکند. میوهای که زود خراب میشود ازنظر تغذیهای بسیار ارزشمندتر از میوهای است که 20روز در یخچال سالم میماند؛ بهدلیل اینکه به برخی از میوهها هورمون زدهمیشود که مانع خراب شدن و بزرگی بیشاز حد آنها میشود.
سبزیهای تازه نقش آنتیاکسیدانی دارند و مصرف آنها موجب افزایش حافظه میشود. درواقع سبزیهای تازه با خنثیکردن رادیکالهای آزاد میتوانند حالت ارتجاعی رگهای خونی را حفظ کنند و موجب خونرسانی بهتر به مغز و اعصاب شوند و بدینترتیب از کاهش تواناییهای فکری و حافظه پیشگیری کند.
سبزیها انواع مختلفی از گیاهان هستند که در حقیقت اگرچه ترکیبات یکسانی ندارند اما از نظر مواد تشکیلدهنده مشابه هم هستند. بهعنوان نمونه تمامی گیاهان با درصدهای متفاوتی از نظر وجود آب، چربی، میزان کم یا زیاد فیبر و رنگ با هم مشترک هستند اما در مواردی نیز برخی از مواد تشکیلدهنده فقط در یک نوع گیاه وجود دارد و این مسئله باعث متمایز بودنشان میشود. بهطور کلی اگر از نظر وجود B1، B6، B5، روی، املاح، پتاسیم و منگنز جدولی را درنظر بگیریم و در آن 10گیاه را در کنار هم قرار دهیم، اگرچه ممکن است گاهی اوقات درصد آنها شبیه بههم باشد اما بههم ریختگی خاصی از نظر ترکیبات، قابل مشاهده است.
از سوی دیگر، با توجه به اینکه هر گیاه املاح و ویتامین خاص خود را دارد، باید توجه داشت که مصرف نوع خاصی از آن باعث ورود پتاسیم، آهن، روی، منگنز یا ویتامین C بیشتر به بدن میشود و در نتیجه تمامی مواد مورد نیاز و ضروری با خوردن یک نوع سبزی دریافت نخواهد شد. بنابراین مصرف مخلوط سبزی خوردن بهعنوان یک عادت غذایی مناسب توصیه میشود.
نگهداری سبزی خوردن در یخچال
برای نگهداری سبزی خوردن در یخچال، ابتدا آن را پاک کنید و بشویید. سپس در پارچه نازکی بریزید و داخل یخچال بگذارید. درصورتی که مقدار سبزی زیاد است، برای اینکه سالمتر بماند، پس از پاککردن، قسمتی را بهصورت نشسته داخل کیسه بریزید و در یخچال نگه دارید و هنگام مصرف بشویید.