پایگاه خبری لقمه: توسعه صادرات یرنفتی از جمله راهبردهای مهم در زمینه تحقق اقتصاد مقاومتی است. بر اساس آمار در سال گذشته صادرات ماهی قزلآلا بیش از 300 درصد افزایش یافت و بیش از 10 هزار تن از این ماهی صادر شد.
به گزارش پایگاه خبری لقمه ، در کنار توسعه صادرات غیرنفتی،کاهش واردات از اروپا و ارتقای تراز تجاری ایران نمایانگر تحقق و عملیاتی شدن بخش مهمی از اهداف اقتصاد مقاومتی است. این گزارش بخشی از مهمترین تحلیل رسانه ها در یک هفته گذشته را در زمینه عملکرد دولت در اجرایی سازی سیاست های اقتصاد مقاومتی مورد بررسی قرار داده است.
رکوردشکنی صادرات ماهیقزلآلا
«حسن صالحی» رئیس سازمان شیلات با اشاره به رکوردشکنی در صادرات ماهیقزلآلا گفت: در سال گذشته صادرات ماهی قزلآلا بیش از 300 درصد افزایش یافت و بیش از 10 هزار تن از این ماهی صادر شد.
او در همایش ملی جلبکها و گیاهان آبزی اظهار کرد: برای غذای آینده بشر باید نگاه ما به دریاها و اقیانوسها باشد و از ظرفیت های آن برای تامین غذای کشور در آینده استفاده کنیم که این امر شامل همه آبزیان میشود. وی افزود: در بخش تولیدات شیلاتی در سال 1395 یک میلیون و 90 هزار تن انواع آبزیان تولید شد که 45 درصد آن از طریق آبزیپروری و 55 درصد آن از طریق صید به دست آمده است.
رئیس سازمان شیلات ایران با اشاره به آغاز فعالیت شرکتهای دانشبنیان در بخش آبزیپروری تاکید کرد: یکی از بحثهایی که در دستور کار سازمان شیلات قرار دارد پرورش ماهی در قفس است که براساس سیاستهای مجلس برای اولین بار در یک سند توسعهای کشور، موضوع آبزیپروری گنجانده شده است و برای رسیدن به 200 هزار تن تولیدات آبزیان در قفس که در پایان افق ششم دیده شده است به دنبال آن هستیم که از پرورش گیاهان آبزی نیز در قفس استفاده شود.
توسعه صادرات غیرنفتی
توسعه صادرات غیرنفتی از جمله راهبردهای مهم در زمینه تحقق اقتصاد مقاومتی بوده که باید براساس اسناد بالادستی از جمله سند توسعه صادرات غیرنفتی کشور و برنامه ششم توسعه تدوین شود. یکی از مهمترین بندهای سیاستهای ابلاغی اقتصاد مقاومتی بر تولید صادرات محور تاکید دارد.
تجربیات بعد از انقلاب نشان میدهد که اقتصاد وقتی رونق و شکوفایی را تجربه خواهد کرد که تولید بر صادرات متکی باشد. از طرف دیگر برونگرایی همراه با دروننگری که در سیاستهای ابلاغی اقتصاد مقاومتی مورد تاکید قرار گرفته است، نشانه دیگری از لزوم توجه به محوریت صادرات در اقتصاد است.
طبق آمارهای منتشر شده در نیمه نخست سال 1396 ارزش صادرات غیرنفتی معادل 14.2میلیارد دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال 1395با رشد ارزشی 7 درصدی مواجه شده که موثرترین عامل در رشد ارزشی صادرات غیرنفتی، افزایش صادرات «محصولات نیمه تمام از آهن یا فولاد غیرممزوج دارای کمتر از 25درصد کربن» گزارش شده است.
مطابق آمارها، حجم کل صادرات غیرنفتی ایران به 30 مقصد عمده صادراتی در همین بازه زمانی13 میلیارد و 450 میلیون دلار بوده است. از سوی دیگر در همین مدت واردات کالایی کشور نیز به میزان 23.6 میلیارد دلار ثبت شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ارزشی 15درصدی را تجربه کرده است.
کاهش واردات از اروپا
یکی از مهمترین اهدافی که اقتصاد مقاومتی دنبال می کند توسعه صادرات و کاهش واردات است. در همین زمینه عملکرد تیم اقتصادی دولت دوازدهم در حوزه تجارت در آستانه روزهای خوبی قرار دارد. هرچند طی ماههای ابتدایی سالجاری گروهی نسبت به تراز منفی تجارت گلایه میکردند، اما بررسی گزارشهای مربوط به این حوزه نشان میدهد که اتفاقات مثبتی در حال نشان دادن خود هستند.
آمار منتشر شده مرکز آمار اروپا نشان می دهد که سبقت گرفتن رشد صادرات از رشد واردات کالایی در تبادلات تجاری بین ایران و اتحادیه اروپا، موجب شد تا از تراز منفی تجاری کالایی ایران کاسته شود و از منفی 2 میلیارد یورو به منفی 160 میلیون یورو، بهبود یابد.
این آمارها حاکی از آن است که تجارت ایران با منطقه یورو بهبود یافته و به حدود 2 برابر رسیده است. براساس دادههای مرکز آمار اروپا که از سوی معاونت بررسیهای اقتصادی اتاق تهران منتشر شده، حجم تجارت بین ایران و 28 کشور اروپایی عضو اتحادیه اروپا در پایان هشت ماه 2017 حدود 13 میلیارد یورو بوده که در مقایسه با مدت مشابه 2016 حدود 2 برابر شده است.
صادرات کالایی ایران به کشورهای اتحادیه اروپا طی هشت ماه منتهی به آگوست 2017 حدود 6 و نیم میلیارد یورو بوده که نسبت بهمدت زمان مشابه سال گذشته تقریبا 2 و نیم برابر شده است. رشد واردات بیش از 6 و نیم میلیارد یورویی ایران از این منطقه در هشت ماه منتهی به آگوست 2017 نیز
حدود 37 و نیم درصد بوده است.
سبقت گرفتن رشد صادرات کالایی از رشد واردات کالایی در تبادلات تجاری بین ایران و اتحادیه اروپا موجب شد تا حدود 2 میلیارد یورو از تراز منفی تجاری ایران کاسته شده و از حدود منفی 2 میلیارد یورو به منفی 160 میلیون یورو بهبود یابد.
ارتقای تراز تجاری ایران
کارنامه عملکرد تجارت خارجی کشور در هفت ماه سالجاری منتشر شد که بر این اساس مجموع تجارت خارجی ایران با 3 میلیارد و 59 میلیون دلار افزایش 6.2 درصد رشد به 52 میلیارد و 527 میلیون دلار رسید.
ارزش صادرات غیرنفتی کشور در مهرماه امسال نسبت به شهریور، یک درصد بهبود یافت و واردات کالا به ایران در سومین ماه از فصل تابستان، نسبت به ماه قبل نیم درصد کاهش داشت. بنابراین حجم تجارت خارجی ایران در سالجاری تا ابتدای آبان نسبت به مدت مشابه سال قبل 6.2 درصد بزرگتر شده است.
همچنین در هفت ماه اول امسال تشریفات گمرکی 87 میلیون و 990 هزار تن کالا در گمرکات کشور همه بهصورت الکترونیکی و با کنترل کامل به روش هوشمند انجام شده است که از این مقدار، 19 میلیون و 932 هزار تن سهم واردات و 68میلیون و 58 هزار تن سهم کالاهای صادراتی غیرنفتی بود.
مجموع ارزش صادرات و واردات ایران نیز در مدت یاد شده به 52 میلیارد و 527 میلیون دلار رسید که این رقم 6.2 درصد بیشتر از مدت مشابه سال 1395 است. مجموع تجارت خارجی ایران در هفت ماه سال گذشته، 49 میلیارد و 468 میلیون دلار بود.