پایگاه خبری لقمه: در قالب طرح «کاسبان امین»، کسبه امین در سراسر کشور توسط اتاق اصناف شناسایی میشوند و کالاهای اساسی مثل روغن، شکر و مرغ جهت توزیع، در اختیارشان قرار میگیرد.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری لقمه، کالاهای اساسی به کالاهایی اطلاق می شود که به دلیل استفاده بیشتر در سبد غذایی مردم و تأثیر آن روی بازار عرضه و تقاضا نامگذاری شدهاند. واژه کالاهای اساسی و غیراساسی از زمانی که در سال 93 دولت کالاها را به دو دسته کالاهای با اولویت یک و دو تقسیم بندی کرد، رواج پیدا کرد.
تامین کالاهای اساسی برای مردم هر ساله در زمان های مشابه قبل از عید نوروز و قبل از ماه مبارک رمضان، مساله بوده است و درست زمانی که مردم نیاز بیشتری به این اقلام پیدا می کنند، با کمبود یا گرانی آنها مواجه می شوند. در هفته اخیر مردم برای تامین مرغ، تخم مرغ و روغن که در بازرا آزاد به میزان زیادی گران تر عرضه می شود، مجبور شدند برای تهیه آنها با نرخ دولتی، صف های طولانی بکشند. این در حالی است که برخی این گرانی را ناشی از اقدام دیرهنگام در اختصاص ارز و خرید نهادههای دامی، مرغداران و دامداران نیز برای تهیه این محصول میدانند بهطوری که برخی مرغداران از انجام جوجهریزی خودداری کردند و دامداران نیز با مشکل مواجه شده اند.
در آستانه عید نوروز و ماه مبارک رمضان، برخی کالاهای اساسی چون میوه نیز ممکن است شامل گرانی شوند که در گزارش پیشرو، برخی از این موارد را بر میشمریم:
توزیع میوه شب عید برای جلوگیری از گرانی و حذف دلالان
عباس قبادی دبیر ستاد تنظیم بازار درباره تنظیم بازار شب عید گفت: یکی از برنامههای ما این است که میوههایی که از طریق کارگروه تنظیم بازار ذخیره سازی شده، در روزهای آینده توزیع گسترده شود. گزارشهای مختلفی از وضعیت میوه و مرکبات داشتیم؛ در چند روز گذشته جلساتی را با همه دستاندرکاران از باغداران تا تشکلها داشتیم که مقرر شد مکانهای مناسبی را در اختیار آنان قرار دهیم تا بتوانند کالا را به صورت مستقیم عرضه کنند. این اقدام، حذف واسطهها و دلالها را در پی خواهد داشت و امیدواریم با قیمت گذاری مناسبتر بتوانیم میوه و تره بار را در اختیار مردم قرار دهیم.
وی اضافه کرد: با استانداران سراسر کشور نیز هماهنگی به وجود آمده که در استانها و شهرهای مختلف میوه و تره بار در اختیار مردم قرار گیرد. در تهران هم باغداران دماوند، آذربایجان شرقی و غربی و همه استانهایی که تولیدکننده میوه هستند این امکان به وجود آمده که ما فضایی را در اختیار آنها قرار دهیم. در میادین میوه و تره بار شهرداری تهران نیز بیش از ۸۰ نقطه آماده است که بتوانیم در اختیار تولیدکنندگان قرار دهیم تا میوه را به صورت مستقیم عرضه کنند.
قبادی همچنین با اشاره به گزارشهایی از سطح بازار از موجودی کالاهای بنادر و کالاهای وارد شده به کشور گفت: آنچه در سال ۹۹ اتفاق افتاد، به اندازه سال ۹۸ کالا به کشور وارد شده است. بیش از ۲۰ میلیون تن کالاهای مورد نیاز در سال ۹۹ از کشورهای مختلف خریداری و وارد شده است و اکثر کالاهای خریداری شده کالاهای واسطهای از جمله مواد اولیه کارخانهها هستند.
قیمت سیب و پرتقال تا پایان ماه رمضان افزایش نمی یابد
وی بیان کرد: همچنین کالاهای مصرفی جامعه از جمله روغن، جو، کنجاله، ذرت و دانههای روغنی نیز وارد شده و موجودی بنادر کشور هم به میزان سال گذشته است. خوشبختانه کسریای در این زمینه وجود ندارد و بانک مرکزی همه اعتباراتی را که مورد نیاز بوده، امسال به طور صددرصد به کالاهای اساسی اختصاص داده و خریدها برای کالاهای سال ۱۴۰۰ آغاز شده است.
مقرر شد قیمت سیب و پرتقال تا پایان ماه رمضان افزایش نیابد. همچنین قرار شد در ۸۰ نقطه، ۲۵۰ غرفه سیب و پرتقال ایجاد شود.
سید سعید راد رئیس سازمان میادین میوه و تره بار نیز در این جلسه گفت: این ۸۰ نقطه در تهران در اختیار تولیدکنندگانی که آمادگی عرضه میوه دارند، قرار خواهد گرفت. همچنین ۱۳ نقطه در تهران برای عرضه خرما در نظر گرفته شده تا خرمای ماه مبارک رمضان عرضه شود.
جلالالدین محمد شکریه نایب رئیس اتاق اصناف نیز درباره بازار شب عید به مهر گفت: وزارت صمت باید پاسخگوی وضعیت تولید باشد؛ اگر محصول از جمله روغن به دست واحدهای صنفی برسد، واحدهای صنفی توزیع میکنند. اگر کمبود عرضه در بازار وجود داشته باشد، ربطی به واحدهای صنفی و کسبه ندارد. با هماهنگی سازمان بسیج اصناف و وزارت صمت طرحی را تحت عنوان طرح کاسبان امین برای توزیع کالاهای مصرفی ایام عید مثل روغن، شکر، برنج و … از طرق واحدهای صنفی منتخب کلید زدهایم. بارها تاکید کردهایم که توزیع کالاهای اساسی نباید فقط از طریق فروشگاههای زنجیرهای انجام شود و باید در شبکه مویرگی واحدهای صنفی توزیع شود تا راحت تر به دست مردم برسد؛ وقتی یک کالایی در دسترس مردم نیست، نگرانی درباره کمبود آن بیشتر میشود؛ باید خیال مردم راحت باشد که کالا به ویژه روغن که این روزها در مرکز توجه قرار گرفته، همیشه در واحدهای صنفی وجود دارد؛ وقتی این اطمینان در مردم ایجاد شد که این کالا وجود دارد، به اندازه مصرف واقعی خود خرید میکنند ولی وقتی این نگرانی هست که این کالا امروز وجود دارد و هفته بعد کم میشود، مردم بیش از نیازشان خرید میکنند.
توزیع کالاهای اساسی توسط کاسبان امین
وی توضیح داد: در قالب طرح «کاسبان امین»، کسبه امین در سراسر کشور توسط اتاق اصناف شناسایی میشوند و کالاهای اساسی مثل روغن، شکر و مرغ جهت توزیع، در اختیارشان قرار میگیرد؛ ناظرین سازمان بسیج اصناف هم در زمان توزیع کالا در واحدها مستقر میشوند. این کالاها با قیمت دولتی در اختیار مردم قرار میگیرد؛ منتهی توزیع به صورت هدفمند انجام خواهد شد. همچنین باید با بازرسی مستمر از طریق اتحادیه، وزارت صمت، بازرسین نظام صنفی و اصناف، نظارت لازم بر روی نظام توزیع انجام شود.
کمبود کالا در کشور ادواری است/ مشکلی در خصوص میوه نداریم
نایب رئیس اتاق اصناف ایران با بیان اینکه کمبود کالا در کشور ادواری است، اظهار کرد: ما کمبود خاصی در کشور نداریم و نمیتوان گفت که به عنوان مثال روغن و مرغ در بازار نیست؛ بلکه به دلیل بروز برخی چالشها به صورت ادواری چنین کمبودهایی ایجاد میشود. وزارت صمت به اندازه کافی سیب و پرتقال ذخیره سازی کرده و برای توزیع در اختیار شبکه توزیع قرار داده؛ بخشی نیز همچنان در سردخانهها ذخیره است بنابراین در توزیع میوه مشکل خاصی نداریم. مرغ منجمد نیز به اندازه کافی وجود دارد؛ اما ما تاکید کردیم که نظارت نباید فقط بر واحدهای توزیع صورت بگیرد بلکه باید در کشتارگاهها و مرغداریها هم نظارت تشدید شود. همچنین حجم مرغ قطعه بندی باید کاهش یابد تا مرغ در بازار به وفور یافت شود و در جلوی چشم مصرف کننده قرار بگیرد.
برگزاری جشنواره فروش فوق العاده تا ۱۵ فروردین
وی گفت: جشنواره فروش فروق العاده نیز تا ۱۵ فروردین ماه ادامه خواهد داشت و دستورالعمل آن به استانها ابلاغ شده است. بسیاری از واحدهای صنفی برای انجام فروش فوق العاده ثبت نام کرده و برخی نیز از چند روز پیش فروش فوق العاده را آغاز کردهاند.
سعید صارمی مدیرکل دفتر برنامه ریزی، توزیع و تنظیم بازار وزارت صمت نیز در یک برنامه تلوزیونی در مورد وضعیت ذخایر روغن خام و تولید روغن نباتی در کشور، گفت: نیاز ماهانه کشور به روغن خام حدود ۱۵۰ هزار تن است که آذرماه امسال هر ماه ۱۸۰ هزار تن روغن خام به بازار ترزیق شده است و در اسفند ماه این رقم به ۲۰۰ هزار تن افزایش یافت. لذا تا ۱۵ اسفند حدود ۱۰۰ هزار تن از روغن خام توزیع و تولید شده و ما بقی آن نیز تا پایان سال انجام میشود. علاوه بر این، حدود ۲۵ هزار تن هم به بخش صنف و حدود ۳۵ هزار تن به بخش صنعت تخصیص یافته است، لذا این نوید را میدهیم که روغن مورد نیاز ماه رمضان هم با همین برنامهریزی تامین میشود. همچنین به سازمانهای صمت استانها اعلام شده تا نیاز کامل آنها تامین شود، به شرط اینکه کارخانجات تولید و در شبکههایی که سازمان صمت اعلام میکند، توزیع کنند. لذا با ارائه تاییدیه باز هم روغن خام مورد نیازشان تامین میشود.
مدیرکل دفتر برنامهریزی، توزیع و تنظیم بازار وزارت صمت گفت: اگرچه به جای ۱۵۰ هزار تن روغن ۲۰۰ هزار تن روغن توزیع میشود، اما ترس و نگرانی مردم از افزایش قیمت روغن نباتی موجب افزایش تقاضا شده است. قیمت روغن نباتی افزایش نمییابد، ضمن اینکه ارز ترجیحی واردات روغن خام نیز تا سال دیگر پابرجاست. همچنین ذخایر روغن خام مکفی است و ۶ ماه ذخیره داریم.
خبرنگار: آزاده فضلی
بازگشت به صفحه نخست