تعلل عراقی ها در آزادسازی پول ایران/فهرست کالاهای درخواستی ایران


پایگاه خبری لقمه: به رغم اعلام برخی از مقامات ایرانی و عراقی، هنوز هم خبرهای ضد و نقیضی در مورد آزادسازی پول ایران در عراق و روش های آن شنیده می شود و کار تبادل کالا را بین این دو کشور پیچیده تر می کند.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری لقمه، این روزها خبرهای ضد ونقیضی در ارتباط با آزادسازی سه میلیارد دلار از پولهای ایران و روش این کار شنیده می شود و اگرچه تا امروز اتفاق خاصی در این حوزه رخ نداده اما مذاکرات طرفین ایرانی و عراقی در این خصوص در جریان است. دبیر کل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق  که پیش از این از موافقت آمریکا با آزادسازی منابع ایران در بانک تجارت عراق خبر داده بود ضمن تایید مجدد آن گفت:‌ به نظر می‌رسد طرف عراقی حاضر به تایید این خبر نیست.
سید حمید حسینی در گفت‌وگو با همشهری آنلاین گفت: اگرچه پس از انتشار توئیت من، الجزیره در توئیتی از قول منابع عراقی آزاد سازی پول ایران را انکار کرد و یکی از رسانه های داخلی مدعی شد که فقط با همکاری دو کشور گشایش هایی ایجاد شده و مجوز آمریکا را منکر شد اما با توجه به اطلاعاتی موثقی که داشتم مطئمن بودم که آمریکا با آزادسازی سه میلیارد دلار از منابع ایران در کره جنوبی، عمان و عراق موافقت کرده است. اما پس از آن، مشاور نخست وزیر عراق اعلام کرد که واشنگتن اجازه داده بخشی از وجوه سپرده شده تهران در بغداد برای اهداف بشردوستانه استفاده شود.

 حسینی افزود: با این حال، طرف عراقی بعد از صدور مجوز آمریکا، کاری در این حوزه نکرده است و موضوع را پیچیده می‌کند.



وی تصریح کرد: در یک ماه گذشته محموله‌هایی کوچک به ایران ارسال شده است که طرف عراقی پول آن را پرداخته که البته کارمزد ۵ تا ۶ درصدی هم برای خود در نظر گرفته است.

دبیر کل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق ادامه داد:‌ اما بعد از مجوز اخیر آمریکا به عراق، کاری انجام نشده است و به رغم تایید مشاور نخست وزیر عراق مبنی بر موافقت آمریکا با آزادسازی پول‌های ایران برای اجرای اهداف انسانی، بانک تجارت این کشور اعلام می‌کند که هنوز دستوری به این بانک در سیستم اداری ابلاغ و مجوز جدیدی برای این کار صادر نشده است که این کار، نوعی بهانه‌جویی به حساب می‌آید.

وی ادامه داد: البته پیگیری مسئولان کشور برای آزادسازی هر چه سریع‌تر پول‌های بلوکه شده ایران از سوی عراق ادامه دارد و فرهاد دژپسند وزیر اقتصاد نیز با تایید ضمنی خبر آزادسازی، ‌اعلام کرده است که رئیس کل بانک مرکزی جزئیات آن را اعلام خواهد کرد.

حسینی تصریح کرد:  ۵ تا ۶ میلیارد دلار منابع ارزی ایران در عراق بلوکه شده است و به نظر می‌رسد که عراق به دنبال آن است تا منتی برای آزادسازی این پول‌ها بر سر ایران بگذارد و طوری وانمود کند که خود این کار را انجام داده است.

وی ادامه داد: با مجوز اخیر آمریکا به عراق برای آزادسازی پول‌های بلوکه شده ایران، عراق به عنوان واسطه، اقدام به خرید کالاهای مد نظر ایران می‌کند و این کالاها مستقیما به سمت ایران بارگیری می‌شوند اما پول آنها از سمت بانک تجارت عراق پرداخت خواهد شد.

دبیر کل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق، لیست کالاهای مورد توافق با عراق برای واردات را شکر، برنج، گندم، ‌ روغن، نهاده‌های دامی و دارو عنوان کرد.
وی گفت:‌ عراق به واردات از ایران به خصوص واردات برق و گاز نیاز دارد.‌ اگرچه ایران به دلیل پرداخت نشدن پول از جانب عراقی‌ها، صادرات گاز به این کشور را از ۵۲ میلیون مترمکعب به ۱۳ میلیون مترمکعب کاهش داد اما این کشور به نوعی نیازمند واردات از ایران است و باید هر چه سریع‌تر نسبت به تعیین تکلیف پول‌های بلوکه شده ایران اقدام کند تا موضوع پیچیده‌تر نشود. 

عراق در کدام زمین بازی می کند؟

پیش از این مهدی کرمی‌پور، نماینده سابق ستاد توسعه اقتصاد ایران در عراق و دبیر کل سابق اتاق بازرگانی ایران و عراق در پاسخ به تجارت‌نیوز گفته بود: من خوشبین نیستم که در عراق اراده‌ای جدی برای این کار وجود داشته باشد. عملا عراقی‌ها با توجه به سیاست‌های دولت جدیدشان، که بیشتر با آمریکاست تا ایران، این یک‌جور بازی در چارچوب آمریکا به نظر می‌رسد.

او توضیح می‌دهد: آمریکا می‌خواهد به برجام بازنگردد مگر با این شرط که ایران برخی شروط اضافه بر برجام را بپذیرد ولی در عین حال هم نمی‌خواهند این هدف را از مسیر ترامپ دنبال کنند. بنابراین تصمیم گرفتند پالس‌های مثبتی بدهند بی آنکه عملا تحریمی را رفع کنند. با همین منطق چراغ سبزی داده شده که عراقی‌ها از استرداد مبالغی به ایران حرف بزنند.



به گفته او حتی اگر هم این اتفاق رخ دهد در حجم بالا نیست و نهایتا شاید بتوان مبالغی خرد را به تدریج و به صورت تهاتر گرفت و این اتفاق مهمی در صحنه اقتصادی نیست.

کرمی‌پور یادآور می‌شود که عراق مدت هاست مصوبات و مجوزهایی از آمریکا دارد تا براساس آن معافیت‌های محدود و کنترل‌شده‌ای در بخش‌های خاصی از تحریم‌ها بر ما اعمال کند اما این اتفاق مهمی در صحنه اقتصاد ما نیست و بیشتر یک مانور سیاسی است.

گذر از شرایط بد اقتصادی با هزینه آمریکا

این کارشناس مسائل عراق همچنین از شرایط عراق به عنوان طرف دیگر ماجرا می‌گوید. به گفته او عراق در شرایطی کاملا ورشکسته است. تا جایی که نخست وزیر جدیدشان در مصاحبه‌ای گفته که درآمدهای دولت حتی کفاف پرداخت حقوق نیروهای نظامی و کارمندان را نمی‌دهد.

کرمی‌پور ادامه می‌دهد: در حال حاضر برای عراقی‌ها این بلوکه شدن پول ما مطلوب است چون با هزینه آمریکا این کار را کرده‌اند و قطعا در چنین شرایطی آن‌ها خودشان را چندان به تکاپو نخواهند انداخت تا این پول‌ها آزاد شود.

به باور او از دید ایران هر مدت هم که عراق پول ما را آزاد نکند، تقصیر آمریکاست نه عراق. پس هر کسی هم جای مدیران فعلی دولت عراق باشد این فرصت برایش جالب است که بتواند با هزینه امریکا فعلا هر طور که شده پول ایران را ندهد تا شرایط سخت اقتصادی فعلی بگذرد.

خبرنگار: محمدصالح حجت الاسلامی

بازگشت به صفحه نخست

در تاریخ ۱۳۹۹ سه شنبه ۱۹ اسفند
کدخبر:14250منبع:تاریخ انتشار:۱۳۹۹ نوزدهم اسفندلینک خبر: http://www.loghmeh.ir/Pages/News-14250.aspx
پیاده سازی شده با نرم افزار تحریریه، شرکت نرم افزاری الفبای ایده برتر