پایگاه خبری لقمه: اقبال عمومی نسبت به لبنیات سنمتی و غیر استاندارد به دلیل کاهش قدرت خرید مردم ناشی از افزایش قیمت لبنیات در یک سال گذشته، خطر ابنلا به بیماری های مربوط به شیر را افایش داده است.
به گزارش پایگاه خبری
لقمه، به نقل از
خبرگزاری موج، افزایش قیمت محصولات لبنی در یک سال اخیر علاوه بر اینکه منجر به کاهش مصرف شیر در کشور شده، باعث شده که تقاضای بیشتری به سمت محصولات ماست بندی ها برود و از آنجایی که این واحدها از شیر آزمایش نشده استفاده می کنند احتمال بروز بیماری ها را بیشتر کرده اند.
عضو هیات مدیره انجمن علوم و صنایع غذایی در گفتگو با خبرگزاری موج با بیان اینکه در حال حاضر کیفیت شیر خام برخی از دامداری های صنعتی کاملا مطابق با استاندارد های بین المللی و اتحادیه اروپا است گفت: هم اکنون نظارت خوبی بر محصولات تولیدی صنعتی وجود دارد و باید این نظارت بر تولیدات سنتی نیز انجام شود.
شهریار دبیریان اضافه کرد: در کارخانه های لبنی بیش از 11 ازمایش مختلف در بدو ورود شیر خام به کارخانه های لبنی انجام می شود که این آزمون ها تعیین کننده کیفیت شیر خام ورودی است و در صورتی که نتایج آزمون ها مغایر با استاندارد های ملی باشد این شیر ها مرجوع می شوند ولی در واحد های سنتی این نظارت ها خیلی کم است.
رئیس کارگروه غذای انجمن مدیریت کیفیت ایران با بیان اینکه کارخانه های لبنی این آمادگی را دارند که یا شیر خام دریافتی خود را (آزمایش شده )یا حتی شیرهای پاستوریزه را در اختیار واحد های سنتی قرار دهند، گفت: این واحد های سنتی نیز می توانند با رعایت مسائل بهداشتی ,محصولاتی با کیفیت بهداشتی بالا و مطمئن در اختیار مصرف کنندگان قرار دهند .
این کارشناس کیفیت در خصوص کنترل برخی باقیمانده ها نظیر آنتی بیوتیک ها و آفلاتوکسین در شیر خام اظهار کرد: خوشبختانه با توجه تاکید استاندارد های ملی در خصوص آزمون ها برای شناسایی آنتی بیوتیک ها و آفلاتوکسین ؛هم اکنون به طور جد این دو آلاینده در کارخانه های لبنی مورد آزمون قرار گرفته و در صورت بالا بودن میزان آنها طبق استاندارد ملی ؛این شیر ها برگشت داده می شوند .
رئیس کارگروه غذای انجمن مدیریت کیفیت ایران افزود: خوشبختانه با توجه به نمونه برداری های انجام شده سازمان های نظارتی درصد بالایی( حدود 97 درصد )میزان افلاتوکسین در شیرها مطابق با استاندارد ملی ایران و تمام شیر ها مطابق با استاندارد بین المللی کدکس است، حال باید توجه داشت که کنترل و پایش سم افلاتوکسین ضروری است و مخاطراتی را که ایجاد می کند باید جدی گرفت (عوارض آن مسمومیت، ناقص الخلقه زایی، سرطان ) بنابراین برای کنترل و پایش این سم کار باید از مزرعه شروع شود .
او افزود: قرار گرفتن علوفه ها در دمای بالا و رطوبت مناسب سبب افزایش رشد کپک ها شده و برخی از این کپک ها می توانند این سم را در علوفه آزاد کنند و دام با مصرف علوفه می تواند این سم را وارد شیر نماید. البته سمیت آفلاتوکسین در بدن دام تا یک ششم کاهش می یابد . (سایر جیره غذایی دام مانند کنسانتره هم باید در این خصوص تحت کنترل باشند)
دبیریان در خصوص تغییر رنگ کره در فصل تابستان و زمستان گفت :در تابستان به علت مصرف علوفه سبز توسط دام ؛میزان بتا کاروتن شیر بالا می رود و در نتیجه شیر به رنگ سفید مایل به زرد دیده می شود و کره تولیدی نیز زرد رنگ تر می شود .اما در زمستان دام از علوفه خشک استفاده کرده و درنتیجه کره تولیدی نیز سفید رنگ تر می باشد .
دبیریان در خصوص تازه خوری و مصرف فراورده های لبنی اظهار کرد: مصرف تازه خوری در هر فراورده غذایی بویژه شیر و فراورده ها مفید خواهد بود و با توجه به اینکه شرایط نگهداری محصولات در سطح عرضه ممکن است دستخوش تغییرات شود (نگهداری محصولات پاستوریزه در بیرون یخچال و..) این موضوع می تواند بر ترکیبات محصولات نظیر ویتامین ها تاثیر گذار باشد .
او افزود: البته تازه خوری بدین معنی نیست که بلافاصله بعد از تولید محصول سریعا به بازار عرضه شود .شیر و فراورده ها حتما باید دوره قرنطینه گذاری را سپری کند و کارخانه ها از سلامت محصول اطمینان حاصل کنند.و سپس به بازار عرضه شوند .
مشکلات ماست بندی ها
سخنگوی انجمن صنایع شیر کشور در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری موج با اشاره به اینکه در حال حاضر نظارتی روی ماست بندی ها بیشتر مربوط به بهداشت محیط محل فعالیت آنهاست گفت: این نظارت بهداشتی ربطی به محصولات آنها ندارد از این رو انتشار نتایج حاصل از پایش محصولات ماست بندی ها و واحدهای صنفی فروش محصولات لبنی اهمیت یژه ای دارد تا بیش از این سلامت خانوارها در معرض خطر قرار نگیرد
سید محمدرضا بنی طبا با بیان اینکه افزایش تب مالت در شهرستان ها با عرضه محصولات غیر پاستوریزه لبنی ارتباط مستقیم دارد، افزود: یکی از دلایل افزایش تعداد واحد های ماست بندی در کشور به ویژه در سال های اخیرناشی از کاهش قدرت خرید مردم است چون مردم توان خرید کالای استاندارد با کمی قیمت بالاتر ندارند به همین دلیل مردم از محصولات ماست بندی های استفاده می کنند و با این فرض که بعد از جوشاندن شیر ماست بندی ها استفاده از آن مشکلی ندارد همچنان تقاضا برای شیرهای محلی زیاد است اما نمی دانند تمام خاصیت شیر با جوشاندن از بین می رود.
خبرنگار: محمدصالح حجت الاسلامی
بازگشت به صفحه نخست