پایگاه خبری لقمه: در برنامه امروز «صبح پارسی» پژوهشگر حوزه سلامت درباره میزان خطر نوع جهش یافته ویروس کرونا و وضعیت شیوع این ویروس در کشور گفت.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری لقمه، برنامه صبحگاهی صبح پارسی که از دو شنبه تا جمعه هر هفته ساعت 9 صبح بر روی آنتن شبکه جام جم می رود، با موضوع اصلی دقت و اهمیت دقت کردن در مسائل روزمره برای رشد و پیشرفت و ادامه دادن به مسیر پیش رو بر روی آنتن رفت. در این برنامه پس از پخش آیتم هایی از جمله ورزش صبحگاهی، یادته، میز فرهنگی، اخبار ویژه و نماهنگ هایی با تصاویری از طبیعت، امیر محمد زند و آلاء خامه یار با حسام خضری پژوهشگر رسانه سلامت به گفت و گو نشستند.
در یکی از بخش های «صبح پارسی» در یک ارتباط زنده با یکی از دکترهای مقیم انگلیس درباره وضعیت شیوع کرونا در این کشور گفت و گویی صورت گرفت. امیرحسینی گفت: از روز دوشنبه 28 تیر همه محدودیت های کرونایی در انگلیس رفع شده اند و زیست مردم به حالت عادی برگشته است ولی این موضوع به این معنا نیست که کرونا از بین رفته و وجود ندارد. در حال حاضر 29 هزار و 600 نفر ابتلای روزانه و 104 نفر فوتی در انگلیس داشته ایم. 47 میلیون و 130 هزار نفر دوز اول را زده اند و 75 درصد کل جمعیت بریتانیا دوز دوم را تزریق کرده اند.
وی ادامه داد: نتایج نشان می دهد مبتلایان به کرونا به خاطر واکسیناسیون نیاز به بستری شدن در بیمارستان نداشته اند و میزان خطر این ویروس کاهش یافته است.
این پژوهشگر حوزه سلامت گفت: جانسون و ترامپ در ابتدا به جدی بودن ویروس کرونا اعتقادی نداشتند اما فشار افکار عمومی، رسانه ها و متخصصان باعث شد دولت تسلیم شود و برای راه های علمی سرمایه گذاری کند. دولت تلاش کرد همدلی بین مردم ایجاد کند و از فضای رسانه درست استفاده کند؛ در هر مرحله، نخست وزیر و تیم علمی آن در رسانه با مردم صحبت می کردند و با دلیل و اطلاعات مستند مردم را نسبت به سیاستگذاری های انجام شده معتمد می کردند و سوالات صریح خبرنگاران بر روی آنتن زنده از تیم جانسون و پاسخ مستند این تیم، مردم و دولت را باهم همراه کرد. روش های خلاقانه برای تزریق واکسن نیز از دیگر عوامل موثر در جذب افرادی است که مخالف واکسیناسیون هستند.
در ادامه این برنامه حسام خضری پژوهشگر رسانه سلامت گفت: واکسن زدن باعث می شود حتی اگر به کرونا مبتلا شدیم ویروس ضعیف تر و به اندازه یک سرما خوردگی برای افراد اذیت کننده باشد.
خضری با اشاره به اطلاعاتی که درباره ابتلا به قارچ سیاه در رسانه ها منعکس شده است تصریح کرد: برخی از اطلاعاتی که در اختیار مردم در رسانه ها قرار می گیرد لازم و ضروری نیست. باید بر اساس دغدغه و نیاز مردم بدانیم چه مطلبی را در اختیار آن ها می گذاریم.
وی افزود: افرادی که بیماری زمینه ای ندارند و مصرف بیش از اندازه کورتون نداشته اند نباید از قارچ سیاه بترسند. ولی این افراد اگر دردی را در ناحیه صورت خود احساس می کند باید تحت معاینه قرار بگیرند. بر اثر این عفونت بیشتر ناحیه صورت مثل چشم ها یا فک درگیر می شود که باید کل آن عضو برداشته شود. اگر این عفونت قارچی زیاد شود باعث مرگ هم ممکن است بشود.
این افراد از ویروس سیاه بترسند
این پیراپزشک در ادامه بیان کرد: حدود ده سالی که من در بیمارستان بوده ام این بیماری را می شناسم؛ بیماری نادری است که لزوم ندارد رسانه ای شود و ایجاد استرس کند اما آگاهی درباره آن باعث می شود که بهداشت بیشتر از قبل در بیمارستان رعایت شود چون عموما افرادی که مبتلا می شوند به عنوان عفونت ثانویه این بیماری را دریافت می کنند یعنی برای بیماری دیگری به بیمارستان می روند و این عفونت را در محیط آلوده دریافت می کنند.
خضری اظهار داشت: در پاسخ به این سوال که کرونا کی تمام می شود باید گفت مسئله مهم این است که اگر کارنامه موفق کشورها را بررسی کنیم متوجه می شویم که اگر بتوانیم زیر ساخت هایی که دیگر کشورها فراهم کرده اند را ما هم فراهم کنیم می توانیم کرونا را کنترل کنیم. مثلا کشور چین با جمعیت زیادش 76 روز قرنطینه کامل صورت گرفت که به مهار کرونا کمک شایانی کرد.
وی گفت: اگر برخی استان های ما کانون شیوع نوع جدید کرونا شود باید مدیریت طوری صورت گیرد که عبور و مرور با دیگر استان ها و کشورها به طور کامل محدود شود و انجام تست های زیاد در استان نیز مهم است. در زمان شیوع کرونا در چین صرفا در شهر ووهان میلیون ها تست گرفته می شد.
پژوهشگر حوزه سلامت تصریح کرد: کشور چین از پهپادها برای کنترل کرونا استفاده کرده است و به جای استفاده از ناظرها، پهپادها را برای ملزم کردن مردم به رعایت دستورالعملهای بهداشتی به کار گرفته است؛ در ایران هم اگر ناظری برای این امر داشتیم وضعیتمان بهتر بود. کشور چین 14 تا 17 هزار گیت تشخیص سلامتی و رعایت دستورالعمل ها ساخته است و مردم آن ها هم بسیار رعایت می کند.
سینوفارم به درد نخور نیست
خضری افزود: پروتکل بین المللی برای یک دارو یا واکسن در راستای درمان یک بیماری وجود دارد. پله های قانونی آن باید طی شود که بگوییم تست های بالینی آن انجام شده است. در جهان واکسن هایی که تولید می شود و تایید نهایی گرفته باشد بستر هایی می خواهد که ممکن است وجود نداشته باشد. واکسن برکت را سازمان غذا و دارو تایید کرده است. سینوفارم هم پروتکل های قانونی را طی کرده است و مورد تایید وزارت بهداشت است. همه واکسن ها مورد تایید سازمان بهداشت جهانی قرار نمی گیرند اما ممکن است یک واکسن اثر بخشی خوبی داشته باشد و به دلیل طی نشدن فرایندهای قانونی اش مورد تایید این سازمان قرار نگرفته باشد.
وی بیان کرد: هنوز یافته های علمی دقیقی برای تشخیص بهتری نوع واکسن در اختیار ما قرار گرفته است اما به لحاظ علمی سینوفارم با اینکه تاثیر کمتری دارد اما به درد نخور نیست؛ قول می دهم اگر قرار باشد تاثیر منفی داشته باشد در رسانه های عمومی به مردم اعلام کنم.
خضری گفت: در رسانه استفاده از استراتژی برخورد می تواند ذهن مخاطب را جذب کند. برای مردم بدون اینکه مسئولیتی بپذیریم ایجاد استرس می کنیم دارند از این تئوری استفاده می کنند که مردم را بترسانند.
وی با اشاره به هراسی که در بین جامعه برای ابتلا به ویروس کرونای دلتا ایجاد شده است ادامه داد: در ویروس دلتا هم گفته می شود که خیلی خطرناک است اما حقیقت این است که در کشورهای دیگر نمودار مرگ و میر شبیه کشور ما نیست و این موضوع نشان دهنده این است که جهش های مختلف کرونا را می توان با سیاستگذاری صحیح مدیریت کرد. خطر لامبدا نیز آنقدری نیست که بگوییم همه ما از بین می رویم ولی باید سیاستگذاری های حوزه سلامت ما درست باشد.
خبرنگار: محمدصالح حجت الاسلامی