برداشت محصول گوجهفرنگی در شهرستان دشتی و دیگر نقاط استان بوشهر هر سال از نیمه آذرماه شروع میشود و تا اسفندماه ادامه دارد. نشاهایی که آبانماه کشت شدهاند نیز، برداشت محصول آن در فروردین و اردیبهشت به پایان میرسد.
به گزارش پایگاه خبری
لقمه، برداشت محصول گوجهفرنگی خارج از فصل در شهرستان دشتی که به عنوان یکی از قطبهای اصلی کشت این محصول در استان بوشهر محسوب میشود، حدود ۱۰ روزی است که آغاز شده است.
برداشت محصول گوجهفرنگی این شهرستان و دیگر نقاط استان بوشهر هر ساله از نیمه آذرماه شروع میشود و تا اسفندماه ادامه دارد. نشاهایی که آبانماه کشت شدهاند نیز، برداشت محصول آن در فروردین ماه تا اردیبهشت ماه به پایان میرسد.
حدود ۲۱۰ هزار تن گوجه فرنگی برداشت میشود
امسال در دشتی با توجه به رعایت طرح الگوی کشت و جایگزین شدن کشت محصولاتی که مصرف آب کمتری دارند، سطح زیر کشت گوجهفرنگی در فضای روباز نسبت به سالهای گذشته کاهش داشته است، اما با این وجود گفته میشود نزدیک به سه هزار و ۴۰۰ هکتار از زمینهای کشاورزی این شهرستان زیر پوشش کشت گوجهفرنگی قرار گرفته و پیشبینی میشود در مجموع میزان برداشت گوجهفرنگی در دشتی به حدود ۲۱۰ هزار تن برسد.
محصول گوجهفرنگی شهرستان دشتی پس از بارگیری در شهر بادوله، هر ساله علاوه بر تأمین بازار مصرف داخلی استان و اکثر نقاط کشور، به کشورهایی نظیر روسیه، قطر، عراق، افغانستان و پاکستان نیز صادر میشود.
چرا کشت گوجهفرنگی سودمند نیست؟
یکی از کشاورزان گوجهکار نمونه منطقه کاکی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در شهرستان دشتی با بیان اینکه گوجهفرنگی درجه یک در زمین کشاورزی کیلویی پنج هزار تومان تا هشت هزار تومان از کشاورزان خریداری میشود، در اشاره به دلایل سودمند نبودن کشت گوجهفرنگی برای کشاورزان گفت: هزینه حمل و نقل چهار برابر شده است، یک اتحادیه جهت نرخگذاری گوجهفرنگی در دشتی وجود ندارد، خریدار مناسب محصول گوجهفرنگی نیست و دلالبازی بنگاهداران باعث شده است تا کشاورزان منطقه کاکی نتوانند محصول گوجهفرنگی خود را به نرخ دلخواه و سودمند به فروش برسانند.
احمد زارعی با اشاره به اینکه حدود ۱۰ روزی از به بار نشستن محصول گوجهفرنگی خارج از فصل در منطقه کاکی میگذرد، در بیان دیگر مشکلات گوجهکاران دشتی ادامه داد: دستمزد کارگران گوجهچین روزانه ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار تومان است، هزینه حمل و نقل بار چهار برابر شده است، هزینه ایاب و ذهاب کارگران، قیمت سبد بستهبندی هفت هزار تومان است، سم کیلویی چهار میلیون خریداری میشود، کودشیمیایی کیلویی ۱۰۰ هزار تومن است و ۱۰ کیلوی آن یک میلیون خریده میشود، با این وضعیت کشاورزی چیزی جز شکست ندارد.
وی اضافه کرد: برای صادرات گوجهفرنگی هیچگونه حمایتی از کشاورزان صورت نمیگیرد و در حال حاضر ترکیه بازار عراق را در دست گرفته است. خریداران طالبان در افغانستان نیز با قیمت ارزان میخرند.
زارعی تصریح کرد: در ابتدای شروع برداشت محصول گوجهفرنگی قیمتها تا حدودی مناسب است اما ایام تعطیل و جشنهایی نظیر شب یلدا باعث میشود بار کامیونها در بازار توزیع نشود، بار روی زمین بماند و در اثر انباشته شدن بار گوجهفرنگی در میادین ترهبار بازار آن خراب شود.
وی که از کشاورزان موفق و سرشناس منطقه کاکی است، افزود: دولت میتواند جهت حمایت از کشاورزان در مواقعی که مثلاً در اثر بارش برف راهها بسته شده یا به هر دلیل بار کشاورزان به بازارهای مقصد نمیرسد و توزیع نمیشود برای جلوگیری از کاهش قیمت، محصولات کشاورزان را از آنها خریداری نموده و در سردخانهها نگهداری کند و در وقتی دیگر وارد بازار کند تا تعادل در بازار حفظ شود.
خرید گوجه فرنگی از کشاورز بین ۵ تا ۸ هزار تومان
یکی از بنگاهداران باسابقه گوجهفرنگی در شهر بادوله در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در شهرستان دشتی با اشاره به اینکه محصول گوجهفرنگی از پنج هزار تومان تا هفت و نیم و هشت هزار تومان نیز خریداری میشود، بیان کرد: در حال حاضر در زمین کشاورزی اگر کیلویی پنج هزار تومان از کشاورزان منطقه خریداری میشود، بسته به مسیر و هزینه حمل و نقل آن تا شهری مثل تهران کیلویی هزار تومان هزینه برمیدارد و برای هر بار کامیون ۱۰ تنی میزان ۱۰ میلیون تومان هزینه حمل و نقل پرداخت میشود.
آسیایی اضافه کرد: محصولات گوجهفرنگی شهرستان دشتی و مناطق همجوار که در شهر بادوله بارگیری میشود برای کشورهای پاکستان، و از مرز میرجاوه و میلَک برای افغانستان، از مرز قصرشیرین برای عراق صادر میکنیم و همچنین برای بازارهای داخلی نظیر شهرهای اصفهان، ارومیه، تبریز و تهران نیز بارگیری انجام میدهیم.
قیمت ۲۰ هزار تومانی گوجه در کلان شهرها
پیگیری خبرنگار فارس نشان میدهد، در حالی که گوجه فرنگی از مزارع استان بوشهر به قیمت ۵ تا ۸ هزار تومان خریداری میشود، اما این محصول در کلان شهرها به خصوص پایتخت کشور، بالای ۲۰ هزار تومان هم به فروش میرسد، یعنی حداقل دو تا سه برابر قیمت اولیه گوجه!
گوجه فرنگی دشتی در پهنای کشور در دسترس است
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر محصول بادمجان نیز به کارخانههای تولید خاویار در شهرهای اصفهان و تهران بارگیری و عرضه میشود، تصریح کرد: محصول گوجهفرنگی شهرستان دشتی بسته به وضعیت بازارهای کشور، به مقصد بازار شهرهای کرمانشاه، زاهدان، زابل و تمام نقاط کشور بارگیری میشود.
آسیایی مرکز بارگیری محصول گوجهفرنگی خارج از فصل شهرستان دشتی و حتی شهرستانهای همجوار را در شهر بادوله عنوان کرد و گفت: از تمام نقاط شهرستان نظیر کاکی، بنیاد، سرچشمه، باغان، شنبه و سنا و حتی بردخون و شهنیا و تا حدودی شهر آبدان نیز بار گوجهفرنگی خود را در شهر بادوله بارگیری نموده و سپس به تمام نقاط کشور و مرز کشورهای همسایه پخش میشود.
توکلی از ترهبارفروشان شهر خورموج نیز در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در شهرستان دشتی گفت: گوجهفرنگی را کیلویی هفت هزار تومان از کشاورزان روستای سنا خریداری کرده و در مغازهمان با قیمت هر کیلو ۹ تا ۱۰ هزار تومان در اختیار مشتریها قرار میدهیم.
قیمتگذاری گوجهفرنگی به صورت توافقی است
رئیس جهاد کشاورزی شهرستان دشتی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در شهرستان دشتی با بیان اینکه قیمتگذاری گوجهفرنگی به صورت توافقی است و بستگی به میزان کشش بازار و عرضه و تقاضا دارد، اظهار داشت: در حال حاضر نیز در سطح شهرستان دشتی هم تولید محصول گوجهفرنگی خیلی خوب است و هم کیفیت و قیمت آن در سطح بسیار خوبی است و در بازار به خوبی خرید و فروش میشود.
شیرعلی بهادری با تاکید بر اینکه خرید گوجهفرنگی به صورت تضمینی نیست و بستگی به میزان عرضه و تقاضا دارد، افزود: در حال حاضر فقط هزینه حمل و نقل تا حدودی زیاد است و قیمتها نیز در رنج خوبی است، هم کشاورزان و هم خریداران راضی هستند، اگر مرزها همچنان باز باشد و مشکلی پیش نیاید.
صادرات گوجه به عراق، پاکستان، افغانستان و روسیه
رئیس جهاد کشاورزی شهرستان دشتی اضافه کرد: محصول گوجهفرنگی امسال شهرستان دشتی دارای کیفیت بسیار بالا و مرغوب است و در حال حاضر به کشورهای عراق، پاکستان، افغانستان و همچنین روسیه نیز از مرز آستارا صادر میشود.
به گزارش فارس، کیفیت بسیار بالا و مرغوب بودن محصول گوجهفرنگی خارج از فصل شهرستان دشتی باعث شده است تا هر ساله این محصول در بازار اکثر کشورهای همسایه و بازار داخلی تمام شهرهای کشورمان خریداران ویژهای را به خود اختصاص دهد، به گونهای که اگر مسؤولان ذیربط در کشور با فراهم نمودن زمینه صادرات آن و همچنین دیگر حمایتهای لازم را از کشاورزان داشته باشند، قطعاً کشت آن توسط کشاورزان رونق بیشتری خواهد گرفت.