وقتی صاحب برند قاتل می شود!


پایگاه خبری لقمه: یک کارشناس بازاریابی مدرن در مورد اشتباه جدی برندهای موفق غذایی کشور توضیحاتی ارائه داد.

یوسف شاه‌تیموری کارشناس بازاریابی و برندینگ در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری لقمه، در مورد اشتباهات تبلیغاتی برندهای ایرانی گفت: در حوزه غذائی بدون اغراق و هیچ حب و بغضی باید گفت برند اکبر جوجه بهترین امکان و شرایط رو برای ورود به بازارهای بین المللی داراست. هر مخاطب باشنیدن نام اکبر جوجه بدون هیچ ابهام وسوالی، یاد غذائی که شامل جوجه با شرایط خاص و با کره پخته شده و همراه با رب انار بجای سس سرو می شود خواهد افتاد واین یعنی یک برند خاص تبدیل به اسم عام یک طبقه(category)  غذائی شده است! و از همین اتفاق می توان نتیجه گیری کرد که ما بعنوان یک ایرانی قابلیت ورود به اذهان هر انسان درهر کشوری را با این برند خواهیم داشت. ولی متاسفانه این اتفاق رخ نداده است.

وی افزود: خالق اکبر جوجه، بدون اطلاع از دانش روز بازاریابی، کاری را انجام داد که به جائی رسید که تابلو هم فروخت. این خوب است ولی افق دید صاحبان این برند کوتاه بود. آنها ندانسته اقدام به خلق یک اقیانوس آبی برای خودشان کردند و عملا لیدر این طبقه شدند ولی به دلیل عدم کسب مشاوره درست، احتمالا اسیر شرکتهای تبلیغاتی شدند و به نقطه ای رسیدند که الان با دست خودشان در حال نابود کردن برند خودشان هستند یا واضح بگویم قاتل برند خودشان شدند! چرا؟

این کارشناس بازاریابی نوین تاکید کرد: باید تمرکز داشت، یعنی همان ایجاد جایگاه ذهنی و ارائه دلیل خرید به مشتری. این در حرف مورد تائید و تشویق خاص وعام است ولی در عمل ما چنین چیزی را نمی بینیم.

وی ادامه داد: واقعا باید برای برندهائی که قابلیت گسترش جهانی را داشته و با دست خودشان به سرنوشتشان لطمه زدند خون گریه کرد. تصاویر لوگو ی اکبرجوجه اینقدر زیاد است که تشخیص اصل و فرع با دیدن لوگویش سخت شده است. اگر اکبرجوجه تصویر بنیانگذار خودش را مثل کلنل ساندرز (بنیانگزار مرغ سوخاری کنتاکی) ثبت و بعنوان چکش یصری استفاده می کرد یا حتی الان هم اگر اینکار را انجام دهد، قطعا از این سردرگمی خارج خواهد شد. ضمنا تمرکز خودش را هم باید حفظ کند. یعنی فقط همان اکبرجوجه با همان شرایط اولیه را سرو کند نه غذای دیگری را به منویش اضافه کند که اگر اینکار را انجام دهد، باعث شکسته شدن جایگاه ذهنی خود و ورود به بازار سراشیبی مثل بقیه خواهد شد. برنده شدن اکبر جوجه بخاطر تمرکزش بوده نه چیز دیگری.

یوسف شاه‌تیموری تصریح کرد: چندی پیش دریکی از شعب آنها در عباس آباد مازندران متوجه شدم که تصمیم دارند ماهی هم به منویشان اضافه کنند واین یعنی اینکه بادست خودشان جایگاه ذهنی و طبقه ای که با سختی وفرازونشیبهای زیاد وصرف زمان وهزینه ساخته اند رو ؛ نابود می‌کنند. ما به این کار میگوییم «تله گسترش خطی» که اغلب تولید کنندگان را هم درگیر خودش می‌کند. آنها  طبق روال برای به اصطلاح جلب رضایت مشتری، اقدام به ورود به طبقات جدید با همان برند قبلی خود می کنند واین یعنی جایگاه ذهنی را که برای محصول خاص برندشان درست کرده اند را ازبین می برند.

این کارشناس در مورد نمونه دیگری که ممکن است قربانی اشتباهش شود گفت: تمام آبهای بسته بندی، چه معدنی و چه آشامیدنی، معمولا دارای یک نوع بسته بندی شبیه هم هستند. آب واشی هم تا چندی پیش مثل بقیه بود. ولی ظاهرا به تازگی به کار جسورانه و متمایزی نسبت به بقیه دست زده اند. آنها بسته بندی آب را مثل یک دمبل ورزشی طراحی کرده اند که خیلی هم جذاب است و باید به ایشان تبریک گفت. ولی اگر با برنامه و به سرعت وارد بازار نشوند، قطعا رقیبهای دیگری که شاید از بنیه مالی قویتری نسبت به آنها برخوردار هستند ورود کنند و این فرصت که بسته بندیشان به نام طراح اصلی در ذهن مخاطب جای بگیرد را از دست خواهند داد.

 

خبرنگار: محمدصالح حجت الاسلامی

 

 بازگشت به صفحه نخست

در تاریخ ۱۴۰۰ يکشنبه ۲۹ اسفند
کدخبر:14690منبع:تاریخ انتشار:۱۴۰۰ بيست و نهم اسفندلینک خبر: http://www.loghmeh.ir/Pages/News-14690.aspx
پیاده سازی شده با نرم افزار تحریریه، شرکت نرم افزاری الفبای ایده برتر