چرا بهتر است که در عاشورا روزه نگیریم


 به گزارش پایگاه خبری لقمه،

حجت الاسلام میرلوحی گفت: از آنجایی که بین دشمنان اهل بیت رسم شد که عاشورا را روزه بگیرند، اهل بیت فرمودند که روز عاشورا روزه نگیرید.

حجت الاسلام والمسلمین سید مصطفی میرلوحی، کارشناس مذهبی درباره اعمال در ماه محرم گفت: ماه محرم مانند ماه رمضان اعمال زیادی ندارد جز روزه و چند دعا و نماز، وعمدتا اعمال آن زیارت امام حسین و بکاء وابکاء و حزن و مصیبت واقامه عزای حسینی، ولی، چون اول ماه محرم، اولین سال قمری است؛ دعا‌ها و اعمالی در مفاتیح آمده است. از طرفی، مستحب است که انسان این ایام را روزه بگیرد. (البته درخصوص روز عاشورا فرمودند: ازباب حزن و عزا با اهل بیت امام حسین ع که گرسنه وتشنه بودند، ازخوردن وآشامیدن خودداری کنند، ولی بعدازظهر با اندکی تربت و آب افطار کنند...، ولی روزه نگیرند، چون بنی امیه ودشمنان اهل بیت ازباب خوشحالی در کشتن امام حسین ع روزه روزعاشورا را ترویج کردند)
 
حجت الاسلام میرلوحی با بیان اینکه بعد‌ها روزه گرفتن در میان بنی امیه و دشمنان اهل بیت رسم شد، ادامه داد: چراکه بنی امیه و دشمنان اهل بیت به عنوان روز‌های خوشی، عاشورا را روزه می‌گرفتند، اهل بیت هم فرمودند که روز عاشورا روزه نگیرید. در حال حاضر هم بعضی از وهابی‌ها اعلام می‌کنند که دهه محرم، دهه شادی و خوشحالی است. ائمه هم فرمودند که در روز عاشورا گرسنگی و تشنگی را تحمل کنید. چراکه در روز عاشورا دهان امام حسین و بچه‌ها خشک بود. شما هم از باب همدردی و همراهی سعی کنید، گرسنه و تشنه باشید. اما در بعدازظهر چیزی خورده شود که از باب همراهی با روزه‌گیران بنی‌امیه تلقی نشود. 
 
وی با بیان اینکه بنی‌امیه این روز را جشن گرفتند، گفت: آل‌زیاد و آل مروان از باب خوشحالی که توانستند امام حسین را بکشند، اعلام جشن و خوشحالی کردند. یکی از آداب آن‌ها هم در این ایام این بود که در جشن و شادی‌ها روزه می‌گرفتند. به عنوان مثال، در عید غدیر هر مناسبت و پیروزی بزرگ مستحب است که روزه گرفته شود. به همین دلیل دشمنان هم سعی کردند مسئله روزه عاشورا را به عنوان خوشحالی جا بیندازند. 
 
این کارشناس مذهبی ادامه داد: سید ابن طاووس در کتاب اقبال فرموده است که در شب اول محرم ۱۰۰ رکعت نماز درنظر گرفته شده است. در هر رکعتی یک حمد و قل هو الله گفته شود. ایشان در روایت نقل می‌کنند که دو رکعت نماز خوانده شود. در رکعت اول سوره حمد و سوره انعام خوانده شود، در رکعت دوم سوره حمد و سوره یاسین خوانده شود. همچنین نماز دیگری هم نقل شده است که دو رکعت نماز است. در رکعت اول سوره حمد و یازده مرتبه قل هو الله خوانده شود، رکعت دوم هم به همین صورت خوانده شود. در حدیث از پیامبر ص نقل شده است که هر کسی این نماز را در شب اول محرم بخواند و روز اول را روزه بگیرد، مثل کسی می‌ماند که دائم‌الخیر است و تا سال آینده محفوظ است. اگر هم آن فرد از دنیا رفت، جایش در بهشت است.
 

روزه روز عاشورا مکروه است


آیت الله ناصر مکارم شیرازی از مراجع تقلید نیز به استفتائاتی پیرامون روزه عاشورا پاسخ داد که متن پرسش‌ها و پاسخ‌های مرجع تقلید شیعیان به شرح زیر است:
 
روزه گرفتن در ماه محرم و صفر مستحب است و تنها روزه در روز عاشورا مکروه است.
 
فردی نذر کرده است که در روز تاسوعا و عاشورا روزه بگیرد، بعد فهمیده که روزه عاشورا، مکروه است. آیا باید به نذر خود عمل کند، یا روز دیگرى را در نظر بگیرد؟
 
باید به نذر خود عمل کند ولى در آینده از این گونه نذر‌ها بپرهیزد؛ و مکروه بودن روزه عاشورا به معنى این است که ثوابش کمتر است.
 
با توجه به آنچه در مورد نذر فرموده اید که مورد نذر باید رجحان شرعی داشته باشد، نذر روزه در عاشورا چه حکمی دارد؟
 
چون کراهت در عبادات به معنی أقل ثواب است، یعنی نمی‌شود عبادتی هم صحیح باشد و هم مکروه واقعی؛ پس چون عبادت است، صحیح است، و ثواب نیز دارد و چون ثواب دارد رجحان دارد و نذر آن اشکال ندارد  ولی بهتر است از چنین نذری پرهیز شود.

 

خبرنگار: آزاده فضلی

بازگشت به صفحه نخست

 

در تاریخ ۱۴۰۱ دوشنبه ۱۷ مرداد
کدخبر:14912منبع:تاریخ انتشار:۱۴۰۱ هفدهم مردادلینک خبر: http://www.loghmeh.ir/Pages/News-14912.aspx
پیاده سازی شده با نرم افزار تحریریه، شرکت نرم افزاری الفبای ایده برتر