چگونه در دوران شیردهی دچار چاقی نشویم؟


پایگاه خبری لقمه: رژیم غذایی مادران در دوره شیردهی باید طوری تنظیم شود که در کنار افزایش کیفیت شیر منجر به چاقی نشود.

به گزارش پایگاه خبری لقمه، داشتن یک رژیم غذایی سالم، کامل و متنوع که منجر به چاقی نشود، در دوران شیردهی از اهمیت بالایی برخوردار است. بدن مادران در دوران شیردهی به کالری بیشتری نیاز دارد. به‌طور دقیق‌تر می‌توان گفت مادران در شش ماهه اول دوران شیردهی، روزانه ۳۳۰ کیلو کالری انرژی بیشتری نسبت به حالت معمول نیاز دارند. این موضوع باعث بروز نگرانی برای مادران می‌شود که مبادا این افزایش کالری منجر به چاقی آن‌ها شود. همچنین برای افزایش کیفیت شیر مادر نیز باید تراکم بالایی از ریزمغذی‌ها مانند ویتامین‌ها، املاح معدنی و امگا۳ در غذای مصرفی وجود داشته باشد. اگر مجموع کالری دریافتی روزانه کمتر از ۱۸۰۰ کیلو کالری باشد، مواد غذایی کافی برای افزایش کیفیت شیر و تداوم شیردهی به بدن مادر نمی‌رسد.

 

برداشت اشتباه از افزایش کالری دریافتی می‌تواند باعث چاقی مادر شود. رژیم غذایی مادران در دوره شیردهی باید طوری تنظیم شود که در کنار افزایش کیفیت شیر منجر به چاقی نشود. سوالی که در این مطلب به آن پاسخ می‌دهیم این است که چگونه مادران می‌توانند کالری اضافه مورد نیاز را دریافت کنند و شیر مقوی داشته باشند؟ با افزایش تعداد وعده‌های غذایی؟ با نوشیدن حجم بالایی از شیر گاو؟ یا با خوردن مواد غذایی کم حجم اما مغذی؟

 

آیا می‌توان ضمن پیشگیری از چاقی کیفیت شیر مادر را افزایش داد؟

مادران برای افزایش کیفیت شیر خود باید برخی از ریزمغذی‌ها مانند ویتامین A، ویتامین D، ویتامین B2، ویتامین B12، اسید فولیک، کلسیم، منیزیم، زینک، ید، امگا۳ و امگا۶ را به مقدار کافی دریافت کنند. در دوره شیردهی مادر هر روز حدود هشت تا دوازده بار به نوزاد خود شیر می‌دهد؛ بنابراین لازم است روزانه تمام مواد مغذی ذکر شده را دریافت کند تا کیفیت شیر حفظ شود.

 

مادرانی که به تأمین نیازهای شیرخوار خود اهمیت می‌دهند و در مورد منابع تأمین هر یک از املاح و ویتامین‌های ذکر شده تحقیق می‌کنند، متوجه این موضوع خواهند شد که هر یک از این مواد مغذی، منبع غذایی جداگانه‌ای دارد به‌طور مثال ممکن است بتوان بخشی از کلسیم مورد نیاز را از طریق نوشیدن شیر گاو تأمین کرد، اما به‌طور قطع شیر گاو برای تأمین ویتامین D، آهن و امگا۳ منبع مناسبی نیست. ممکن است مادران در دوره شیردهی برای این که خیالشان از بابت تأمین تمام مواد غذایی راحت شود، تصمیم بگیرند هر روز شیر، گوشت قرمز، ماهی و انواع میوه‌ها را مصرف کنند. اگرچه این کار شدنی است اما چاقی می‌تواند مهمان ناخوانده این رژیم‌های غنی و پرحجم باشد.

 

از طرف دیگر، مادران در این دوره نباید به خاطر نگرانی بابت چاقی، به‌صورت خودسرانه رژیم لاغری بگیرند و غذای دریافتی خود را محدود کنند؛ رژیم لاغری دوران شیردهی بدون مشورت با متخصص تغذیه به هیچ عنوان به مادران توصیه نمی‌شود. یک راهکار به صرفه و قابل اطمینان برای تأمین مواد غذایی در کنار پیشگیری از چاقی استفاده از پودرهای مکمل و غنی شده است.

 

مصرف مکمل‌؛ پیشگیری از چاقی در دوران شیردهی و افزایش کیفیت شیر

نیاز مادران در دوره شیردهی به مصرف مکمل‌ ، مورد تأیید سازمان بهداشت جهانی قرار گرفته و برای آن استاندارد خاصی تعیین شده است. بنابر گزارش آکادمی اطفال آمریکا، هر نوزاد به طور روزانه به ۱۰ میکروگرم ویتامین D نیاز دارد که این مقدار می‌تواند از طریق شیر مادر تأمین شود؛ اما متأسفانه ویتامین D موجود در شیر بیشتر مادران، بسیار کمتر از این مقدار است؛ زیرا بیشتر مادران از رژیم غذایی خود ویتامین D کافی دریافت نمی‌کنند. بر اساس پژوهش انجام شده توسط وزارت بهداشت، ۸۶ درصد از خانم‌های ایرانی با کمبود ویتامین D مواجه هستند. ویتامین D موجود در یک لیوان شیر گاو، کمتر از یک صدم نیاز روزانه یک مادر در دوره شیردهی است؛ بنابراین این باور که می‌توان از طریق خوردن شیر گاو تمام ویتامین‌ها و املاح مورد نیاز مادران را تأمین کرد، اشتباه است. مطالعات نشان می‌دهد مادرانی که در دوران شیردهی از طریق مصرف مکمل ، ویتامین D به بدنشان می‌رسانند، قادر هستند ویتامین D مورد نیاز فرزند خود را تأمین کنند.

 

خبرگزاری مهر نیز در مطلبی نوشته است: «تحقیقات قبلی نشان داده است که وقتی یک فرد چاق است، التهاب مزمن از چربی شروع می‌شود و به اندام‌ها و سیستم‌ها در سراسر بدن گسترش می‌یابد و این التهاب ممکن است جذب اسیدهای چرب از خون به بافت‌های بدن را مختل کند.

این اسیدهای چرب بلوک‌های سازنده چربی‌های مورد نیاز برای تغذیه نوزاد در حال رشد هستند.
 
راشل واکر نویسنده ارشد این مقاله از دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا، می‌گوید: علم بارها نشان داده است که بین اسیدهای چرب مصرفی و اسیدهای چرب موجود در خون ارتباط قوی وجود دارد.
 
وی در ادامه می‌افزاید: اگر کسی ماهی سالمون زیاد بخورد، امگا ۳ بیشتری در خونش وجود دارد. اگر شخص دیگری همبرگر زیاد بخورد، چربی‌های اشباع بیشتری در خون او یافت می‌شود.
 
واکر گفت: این مطالعه یکی از اولین مطالعاتی است که بررسی می‌کند آیا اسیدهای چرب خون در شیر مادر نیز یافت می‌شود یا خیر.
 
وی در ادامه افزود: بیشتر اسیدهای چرب موجود در خون در شیر مادر نیز وجود دارند اما برای زنان مبتلا به التهاب مزمن که در تلاش برای تولید شیر کافی بودند، این ارتباط تقریباً از بین رفته بود.
 
وی افزود: این شواهد نشان می‌دهد اسیدهای چرب برای زنان مبتلا به التهاب مزمن قادر به ورود به غده پستانی نیستند.
 
برای این مطالعه، محققان خون و شیر را تجزیه و تحلیل کردند.»

 

 

خبرنگار: آزاده فضلی

 

 

بازگشت به صفحه نخست

در تاریخ ۱۴۰۱ يکشنبه ۱۱ دي
کدخبر:15072منبع:تاریخ انتشار:۱۴۰۱ يازدهم ديلینک خبر: http://www.loghmeh.ir/Pages/News-15072.aspx
پیاده سازی شده با نرم افزار تحریریه، شرکت نرم افزاری الفبای ایده برتر