بهترین زمان برای خوردن سالاد


مسئله مهمی که مورد سؤال بسیاری از افراد می‌باشد، بهترین زمان برای مصرف سالاد است که عقاید متفاوتی در مورد این امر وجود دارد. برخی از افراد بهترین زمان مصرف سالاد را قبل از غذا می‌دانند، عده‌ای دیگر معتقدند که سالاد بهتر است همراه غذا میل شود و بعضی دیگر بر این باورند که سالاد را باید بعد از غذا مصرف کرد.
لقمه: زمان مصرف سالاد بستگی به وضعیت شخص دارد. برای اشخاص کم‌اشتها و لاغر که تمایل چندانی به مصرف غذا ندارند بهتر است سالاد را پس از صرف غذا میل نمایند، به این ترتیب علاوه بر آنکه از خواص تغذیه‌ای بسیار مفید سالاد استفاده می‌کنند، اشتهای آنان را نیز جهت مصرف غذا کور نمی‌کند و می‌توانند غذای خود را به مقدار کافی میل نمایند. این افراد چنانچه بلافاصله بعد از غذا اشتها برای خوردن سالاد ندارند، بهتر است با فاصله‌ای مناسب پس از صرف غذا، سالاد میل کنند.

اما برای افراد چاقی که دچار پرخوری هستند و در هر وعده غذایی به مقدار زیاد و بیش از حد نیازشان غذا می‌خورند، سالم‌ترین، آسان‌ترین و بهترین روش جهت پیشگیری و مقابله با پرخوری آن است که حدود 20 دقیقه تا نیم‌ساعت قبل از غذا شروع به خوردن سالاد بنمایند. به این ترتیب چون سالاد باعث پر شدن قسمتی از معده از مواد کم‌کالری (یعنی سالاد) می‌شود، منجر به سیری نسبی شده و جلوی اشتهای فراوان آنها را برای صرف غذا می‌گیرد و به متعادل خوردن و کاهش وزن‌شان کمک می‌‌کند.

البته این امر در شرایطی است که از سس‌های پرچرب و پرکالری در سالاد استفاده نشود و سس سالاد منحصر به آب لیموترش تازه یا نارنج و یک‌قاشق روغن زیتون و در صورت تمایل یکی دو قاشق ماست کم چرب باشد.

اما سایر اشخاص، یعنی افراد با اشتها و وزن متعادل، می‌توانند سالاد را همراه غذا و یا پس از آن صرف نمایند. البته مصرف غذا همراه سالاد می‌تواند به خوشمزه‌تر کردن و تنوع غذا کمک کند.

ضمناً افراد با وزن بالا می‌توانند قسمتی از بشقاب غذایی خود را به سالاد اختصاص دهند، در این‌صورت مقدار برنج یا غذای پرکالری مصرفی آنان کاهش یافته و ضمناً از خواص تغذیه‌ای سالاد نیز بهره‌مند می‌گردند.

باورهای غلط در مورد مصرف سالاد

برخی از افراد عقیده دارند که سالاد به علت آنکه حجیم بوده و موجب اتساع معده می‌شود، اشتها را تحریک کرده و منجر به پرخوری می‌گردد و حتی مدعی هستند که هر گاه سالاد میل می‌کنند مقدار بیشتری غذا می‌خورند.

لازم به توضیح است که واقعاً اتساع معده باعث بیشتر غذا خوردن و پرخوری می‌شود و این امر هم واقعیت دارد که سالاد حجم زیادی را در معده اشغال می‌کند، اما خوردن آن نه تنها موجب پرخوری نمی‌شود، بلکه جلوی اشتهای شخص را برای خوردن غذای زیاد و بیش از حد نیاز می‌گیرد، زیرا باعث پر شدن معده می‌شود و هر غذایی که قسمت قابل توجهی از معده را اشغال کند، موجب احساس سیری می‌شود و چون سالاد فصل از پیش غذاهای کم کالری ا‌ست، چنانچه قبل از غذا میل شود، منجر به کاهش اشتهای کاذب و پرخوری می‌گردد.

عده‌ای بر این باورند که مصرف سالاد موجب بزرگ شدن معده و شکم می‌شود و چون بزرگ شدن شکم یا به عبارت بهتر «چاقی شکمی» یکی از عوارض مهم و اولیه چاقی‌ها می‌باشد و چون اکثر افراد، افزایش وزنشان از تجمع چربی در شکم شروع می‌شود، پس به عقیده این گروه، بایستی سالاد در برنامه غذایی افراد، بخصوص اشخاصی که در معرض چاقی شکمی قرار دارند، حذف شود.

این باور به دو دلیل در ذهن مخالفین مصرف سالاد شکل گرفته است:

1- معمولا پس از خوردن سالاد برخی از افراد دچار نفخ می‌شوند و به دلیل نفخ، معده‌شان برجسته به نظر می‌رسد. این امر باعث می‌گردد که تصور کنند سالاد موجب بزرگ شدن شکم می‌شود، در حالی‌که نفخ و بزرگی معده موقتی بوده و بعد از مدت کوتاهی، بعد از تخلیه سالاد از معده و ورود آن به روده و بخصوص پس از هضم آن، معده به حالت اولیه خود برمی‌گردد.

2- چون مصرف سالاد موجب اشغال قسمتی از معده می‌شود، لذا معمولا شخص بعد از خوردن آن احساس پری در دستگاه گوارش می‌نماید، به همین علت فرد تصور می‌کند که معده‌اش بزرگ شده و مبتلا به چاقی شکمی گردیده است.

بعضی افراد معتقدند که مصرف سالاد کمک به افزایش وزن و پیشرفت چاقی می‌نماید، زیرا مقداری کالری بر انرژی دریافتی از غذا می‌افزاید. دلیل این اشخاص بر مدعایشان آن است ‌که چون سالاد جانشین غذا نمی‌شود و اضافه بر غذا مصرف می‌گردد، لذا نتیجه آن، چاقی است.

این باور به‌هیچ وجه صحیح نیست، زیرا: اصلاً سالاد فصل از پیش غذاهای کم‌کالری محسوب می‌شود و خوردن آن ابداً منجر به چاقی نمی‌شود. ثانیاً با مصرف سالاد، از مقدار غذای مصرفی شخص کاسته می‌شود، به این معنا که سالاد جانشین قسمتی از خوراک روزانه شده و چون سبزیجات سالادی جزء مواد کم‌کالری هستند، لذا برعکس تصور این دسته از افراد، نه تنها باعث چاقی نمی‌شوند، بلکه به کاهش وزن نیز کمک زیادی می‌نمایند، به شرط آنکه از سس‌های آماده چرب همراه آن استفاده نشود.
با توجه به مطالب فوق، مصرف سالاد همراه ناهار و شام می‌تواند به سلامت انسان کمک نماید.
در تاریخ ۱۳۹۱ شنبه ۱۸ شهريور
کدخبر:1553منبع:همشهری آنلاینتاریخ انتشار:۱۳۹۱ هجدهم شهريورلینک خبر: http://www.loghmeh.ir/Pages/News-1553.aspx
پیاده سازی شده با نرم افزار تحریریه، شرکت نرم افزاری الفبای ایده برتر