رفع ناراحتی های دستگاه هاضمه یکی از فواید گیاه والک است.
به گزارش لقمه، والک یکی از سبزی های کوهی می باشد که تنها در بعضی از فصول خاص دیده می شود، این گیاه با ارتفاع 20 سانتیمتر دارای برگهای نواری و گلی شبیه شکوفه سیب است. ریشه غدهای این گیاه طعم و بوی سیر را دارد و همه قسمتهای این گیاه خوراکی است.
والك یكی از گونههای سیر و به اصطلاح نوعی سیركوهی است که با نامهای پیاز خرسی،سیر جنگلی،سیر خرس از آن یاد میشود،بسیار ملایمتر و شیرینتر از سیر معمولی است و بیشتر مصرف دارویی دارد.بوی آن شبیه پیاز است.قسمت مورد استفاده والك گیاه جوان و بندرت از گیاه خشك شده یا عصاره آن است.
پزشکی :
از نظر تركیبات شیمیایی،والك دارای اسانس،شامل تركیبات گوگردی است.والك برای تصفیه خون بسیار مفید است و در ناراحتیهای هاضمه كمك میكند و خواص پیاز آن تا حدود زیادی شبیه سیر است و همانطور در كاهش فشار خون و رفع تصلب شریانها نافع است.
والك در موارد تصلب شرایین،اسهال،اتساع رودهای،آنفلوانزا،برونشیت،بیماری اسهال خونی از نوع آمیبی و سیاه سرفه به كار می رود.
والك با انبساط ملایم عروق خونی سبب كاهش فشار خون میشود.مصرف گیاه والك باعث كاهش قند و پیشگیری از افزایش فشار خون در مبتلایان به دیابت میشود.
چنانچه بر روی پوست مالیده شود باعث قرمزی پوست میشود.همچنین در استعمال خارجی برگهای له شده آن برای بیماریهای پوستی اثر مفید دارد.سیر كوهی برای كسانی كه تنگی عروق دارند و همچنین برای سرگیجه بسیار مفید است.این گیاه ضد عفونى كننده قوى است؛به هضم غذا كمك مى كند و ضد کرم معده و کرم کدو است.
مصرف :
شما می توانید این گیاه را همانند سبزی پلو درست کنید و یا به صورت خشک شده استفاده کنید و .... این گیاه که بهصورت خوراکی بهویژه در سوپ و آش مورد استفاده قرار میگیرد .
مکان رشد :
در فصل بهار و در رشتههای کوههای البرز بهوفور یافت میشود .
چگونگی مصرف در غذا :
1 - با توجه به اینكه والك، سبزی بسیار لطیفیست، طولانیتر شدن مدت پختش تو آب، باعث له شدن اون میشه، پس قبل از اضافه كردن والك، از نیمپز شدن برنج مطمئن شید.
2 - بعضی افراد در قدیم، والك پلو را با سماق و زعفران دم میكردند، به این شکل كه هنگام انتقال مخلوط برنج و والك به قابلمه، در لابهلای برنج مقداری سماق و زعفران هم میپاشیدند.
3 - از خیس كردن طولانی مدت والك در آب طی مراحل شستوشوی آن پرهیز كنید. رایجترین روش برای نگهداری طولانیمدت والك، فریز كردن آن است؛ در نتیجه والك را پس از شستوشو به صورت درسته یا خردشده فریز كنید یا برای نگهداری طولانی مدت از روش خشک کردن در سایه استفاده کنید.
یک متخصص داروسازی گیاهی گفت: تحقیقات نشان داده است كه گیاه والك ناراحتی های دستگاه هاضمه و گوارش را رفع می كند.
وی افزود: والك، گیاهی از خانواده لیلیاسه و شبیه سیر است اما بوی آن ملایم تر و طعم آن شیرین تر از سیر است.
این عضو هیات علمی موسسه طب اسلامی و مكمل دانشگاه علوم پزشكی تهران اضافه كرد: والك، نوعی سبزی صحرایی و دارای برگ های بلند و نوك تیز و دم برگ بلندی است كه برای تصفیه خون، مفید است.
شجاعی گفت: این سبزی همچنین موجب كاهش كلسترول خون و كاهش خفیف سطح قند خون می شود.
وی، خواص آنتی اكسیدانی، ضد میكروبی و مهار تجمع پلاكت را از دیگر خواص والك برشمرد و افزود: گیاه والك می تواند برای مشكلات قلبی و عروقی مفید باشد.
متخصص داروسازی گیاهی اظهار داشت: هرچند تماس با گیاه والك می تواند برخی حساسیت های پوستی را ایجاد كند اما درعین حال پمادهای ساخته شده از عصاره این گیاه در درمان برخی از بثورات -دانه های- پوستی و كورك -نوعی جوش بزرگ پوستی- تاثیرگذار است.
شجاعی خاطرنشان كرد: والك كه در خارج از كشور به آن سیر خرسی می گویند ، پیاز زیرزمینی شبیه سیر دارد و در مناطق كوهستانی مانند رشته كوه های البرز و در مناطق فشم، همدان و كرمانشاه می روید.
وی یادآور شد: این سبزی صحرایی را فقط در فصل بهار می توان جمع آوری كرد اما می توان از سبزی خشك این گیاه نیز استفاده كرد اما در این حالت توصیه می شود از روش سایه خشك یا فریز برای نگهداری آن استفاده شود.
این متخصص داروسازی گیاهی گفت: بهترین حالت استفاده از والك ، بصورت تازه است كه در مناطق گوناگون كشور به عنوان سبزی خوردن و گاهی در طبخ غذاها مانند كوكو بكار گرفته می شود.
م.ح