ایران با تولید سالانه بیش از 250 تن زعفران به ارزش بالغ بر 625 میلیارد تومان مقام اول تولید و تجارت این محصول در جهان را به خود اختصاص داده و زعفران ایرانی به 46 کشور دنیا صادر میشود.
به گزارش لقمه، بیش از 95 درصد از زعفران جهان در ایران تولید میشود اما ارزش افزوده این محصول نصیب کشورهایی نظیر اسپانیا (بزرگترین واردکننده زعفران ایران) میشود در صورتی که بیشترین زحمت برای طلای سرخ در ایران کشیده میشود چرا که برای به دست آوردن یک کیلوگرم زعفران خشک باید کشاورزان ساعتهای متمادی 170 هزار دانه گل را از کلاله جدا کنند و با حساسیت بالایی خشک کنند.
به گفته منوچهری ـ دبیر شورای ملی زعفران ـ این درحالی است که اسپانیا به عنوان عمدهترین واردکننده زعفران ایرانی بزرگترین صادرکننده این محصول در جهان به شمار میرود.
وی افزود: در صورتی که ایران زعفران را کیلویی 2000 دلار میفروشد اسپانیا این محصول را پس از بستهبندی با برند خود کیلویی 4000 تا 5000 دلار در بازارهای جهانی میفروشد.
طی سه ماهه امسال نیز صادرات زعفران ایران با رشد 323 درصدی به حدود 70 میلیون دلار رسید که در این میان اسپانیا با بیش از 10 میلیون دلار صادرات، بزرگترین بازار صادراتی زعفران ایران بوده است و پس از آن چین، امارات، ایتالیا، عربستان و هند از دیگر بازارهای اصلی زعفران ایران بودهاند.
75 هزار هکتار مزرعه کشت زعفران در استانهای خراسان رضوی و جنوبی وجود دارد که سال گذشته بیش از 240 تن محصول از این سطح استحصال شد و با توجه به اینکه در پی استقبال و تقاضای خرید این محصول در بازارهای جهانی هر ساله بر میزان سطح زیر کشت افزوده میشود پیشبینی میشود امسال تولید زعفران به بیش از 250 تن برسد.
برای تولید 250 تن زعفران 25 میلیون تن گل زعفران در فاصلهای کوتاه بایستی از مزارع جمعآوری شود و طی شرایط خاصی کلالههای قرمز زعفران از آن جداسازی و در نهایت با دقت خشک شوند تا کیفیت و ویژگیهای زعفران خوب را داشته باشد.
جمعآوری به موقع و نقل و انتقال صحیح، بهداشت محیط و و افراد و رعایت اصول در جداسازی و خشکاندن در شرایط مناسب مواردی هستند که در تولید محصولی سالم و با کیفیت اهمیت بسزایی دارند اما به گفته نایب رییس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان زعفران خراسان جنوبی به دلیل نبود نیروی کار در روستاها گل زعفران به موقع از زمین برداشت نمیشود و پس از برداشت هم برای فرآوری و جداسازی کلاله گل کیلومترها از روستا به حاسیه شهرها میآید تا توسط نیروی کار موجود در شهرها فرآوری شود که در ایسن شرایط نامطلوب و جابهجایی در مواردی تا یک سوم محصول به ضایعات تبدیل میشود.
از سویی دیگر علی حسینی به ایسنا گفت: با وجود افزایش سطح مزارع زعفران کشور میانگین برداشت این محصول یک کیلوگرم نسبت به دو دهه گذشته کاهش یافته و درحالی که در دو دهه قبل از هر هکتار مزرعه زعفران پنج کیلوگرم محصول برداشت میشد اما اکنون میزان برداشت به چهار کیلوگرم افت کرده است که در این میان آموزش و ترویج کشاورزان برای افزایش بهرهوری بسیار ضروری است.
اما یکی از آفتهای این محصول ارزشمند و صادراتی کشور این است که پیاز زعفران ایرانی به کشورهای همسایه قاچاق میشود و افغانستان یکی از کشورهای خریدار پیاز زعفران ایران است و در تولید این محصول پیشرفتهایی داشته است و هرچند که این کشور نمیتواند رقیب ایران باشد اما به هر حال رقبای تولید را هر چند کوچک نباید نادیده گرفت و مهمتر از همه اینکه پیاز زعفران ایرانی ثروت بخش کشاورزی و کشاورزان است که جلوگیری از خروج این محصول را بر مسئولان امر ضروری میسازد.