ویتامینC یکی از عوامل مهم مهارکننده سرطان است؛ به طوری که این ویتامین را دشمن نیرومندی بر علیه یکی از عوامل شناخته شده سرطان زا یعنی نیتروزامین ها می شناسند.
به گزارش لقمه، مصرف زیاد پرتقال علاوه بر پیشگیری از سرطان معده در پیشگیری از انواع دیگر سرطان ها نیز مؤثر است. از جمله سرطان مری در اشخاصی که زیاد پرتقال می خورند، 50 درصد کمتر از افرادی است که کمتر مصرف و یا اصلاً نمی خورند. همچنین میزان ابتلا به سرطان لوزالمعده در مصرف کنندگان پرتقال در پایین ترین حد قرار دارد.
محققان دریافته اند که پرتقال و سایر مرکبات در پایین آوردن کلسترول خون نیز مؤثر است که این خاصیت به علت وجود پکتین یا ماده الیافی پوست و ورقه های نازک مابین پره های پرتقال است. در مواردی که هدف کاهش کلسترول و تأمین سلامت شریان ها باشد، برای استفاده از حداکثر نیروی درمانی مصرف پرتقال توصیه می شود.
پیشگیری از عفونت های ویروسی از خواص دیگر پرتقال است که در عصاره آن وجود دارد. دانشمندان این خاصیت را فقط به دلیل ویتامینC موجود در آن نمی دانند، بلکه معتقدند که ممکن است یک ترکیب ناشناخته ضد ویروسی نیز در عصاره پرتقال موجود باشد.
لازم به ذکراست؛ یک لیوان آب پرتقال دارای 120 میلی گرم ویتامین C یعنی دو برابر مقدار توصیه شده در روز است و علاوه بر آن دارای مقادیری کلسیم، پتاسیم، نیاسین و اسید فولیک است.
آب پرتقال سرشار از الیاف (فیبر) است، به ویژه اگر با میوه آن مصرف شود. آب پرتقال هر اندازه که سردتر باشد و در یخچال نگهداری شود ویتامین C آن بیشتر حفظ خواهد شد.
افرادی که فشار خونشان بالاست و برای کنترل آن دارو مصرف می کنند، به احتمال زیاد به دلیل استفاده از داروهای ضد فشار خون و یا به دلیل بالا بودن سدیم در بدنشان، پتاسیم آنها از حد طبیعی(5-5/3) پایین تر آمده و مشکلاتی در وضع سلامت آن به وجود می آورد. این بیماران باید به طور مرتب پتاسیم خونشان را مورد آزمایش قرارداده و کاملاً تحت نظر باشند.
البته درمان کمبود پتاسیم به طور مصنوعی امکان پذیر و با تجویز پزشک صورت می گیرد، ولی این بیماران باید همیشه در تغذیه روزانه خود از موادغذایی حاوی پتاسیم بالا استفاده کنند. آب پرتقال سرشار از پتاسیم است و در یک لیوان بزرگ آب پرتقال حدود 350 میلی گرم پتاسیم وجود دارد.
میوه های زرد مانند موز، انواع مرکبات، زردآلو، هلو، انگور، خرما و طالبی نیز دارای پتاسیم فراوان هستند، ولی چون آب پرتقال کالری کمتری دارد مناسب تر است، زیرا مواد خوراکی که کالری زیادی تولید می کنند برای مبتلایان به فشار خون مناسب نیستند.
آب پرتقال با مزه شیرین متمایل به ترش، سرشار از انواع ویتامین ها به ویژه ویتامین C هستند؛ بنابراین توصیه می شود به منظور تأمین ویتامین C و ایجاد نیرو و مقاومت در مقابل انواع بیماری ها، در طول 24 ساعت به میزان یک تا دو لیوان از آب پرتقال بنوشید.
آب پرتقال به علت دارا بودن پروتیین، کلسیم قابل جذب و نیز قند کافی، ماده مغذی و مقوی محسوب می شود که می توان به منظور تقویت عمومی بدن از آن استفاده کرد.
وجود کلسیم، فسفر، آهن، ویتامین A و ویتامین C در پرتقال، شرایط لازم را برای رشد ونمو استخوان ها و استحکام دندان ها فراهم و برای تقویت و رشد اطفال و نیز تأمین مواد لازم بدن مفید است. همچنین مصرف آن به زنان باردار و شیرده توصیه می شود.
مصرف پرتقال به دلیل این که حاوی موادمعدنی کافی به ویژه پتاسیم است، منجر به افزایش حجم ادرار در طول شبانه روز شده و از این طریق سموم بدن دفع می شود؛ در نتیجه انسان را با نشاط می کند.
در فصولی که پرتقال فراوان است، بهترین و طبیعی ترین راه مبارزه با یبوست، مصرف روزانه یک تا دو لیوان آب پرتقال است.قبل از این که پرتقال کاملاً رسیده شود، با فشردن قسمت خارجی پوست پرتقال تازه، اسانس پرتقال به رنگ زرد و بوی معطر و طعم ملایم جدا می شود که از آن در تهیه ادکلن، محلول های زیبایی و معطر کردن شربت های طبی استفاده می شود.
اسانس پرتقال خاصیت ضدعفونی کنندگی دارد، بنابراین در تهیه پمادهای ضدعفونی کننده به کار می رود.پرتقال بهترین محرک برای افزایش اشتها است؛ به همین دلیل سعی کنید آن را قبل از غذا میل کنید نه بعد از آن.
لازم به ذکر است؛ مصرف پرتقال در بیماران مبتلا به آسم، رماتیسم و عوارض پوستی که روزانه مقداری ترکیبات کورتون مصرف می کنند، بسیار مفید است.
س.م