رئیس انجمن علمی غذا و تغذیه حامی سلامت ایران با هشدار نسبت به تجویز ناآگاهانه مکمل های بدنسازی توسط برخی مربیان در باشگاه های ورزشی خاطرنشان کرد: مصرف استروئیدها در زنان موجب یائسگی زودرس می شود و اگر این زنان باردار شوند جنین آنها دچار ناهنجاری هایی می شود و در مردان موجب رشد سینه ها و همچنین عقیمی می شود.
به گزارش لقمه، دکتر ضیاءالدین مظهری گفت: ما غذا می خوریم برای تامین انرژی که علاوه بر تامین درشت مغذی های انرژی زا وظیفه ساخت و حفظ بافتهای بدن را نیز در راستای ساخت و حفظ بافت های بدن، پروتئین ها، املا ح معدنی و آب، بر عهده دارد.
وی ادامه داد: هرکدام از موادی که از طریق تغذیه روزمره دریافت می کنیم، فعالیت های حیات بخشی برای بدن دارند چه از بعد تامین انرژی برای رشد و نمو، تنظیم بافت ها، فعالیت های بدنی غیرارادی و حیاتی و چه از جهت تامین انرژی برای فعالیت های بدنی و فعالیت های فکری.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی افزود: همچنین مواد غذایی فعالیت هایی در جهت تامین نیازهای سیستم دفاعی بدن برای دفاع از خود در قبال عوامل بیماری زا دارند و بدن را از رادیکال های آزاد که می توانند به سلول ها حمله کرده و آنها را به طرف سرطانی شدن سوق دهند حفاظت می کند. همانطوری که می دانید رادیکال های آزاد به ترکیبات مفید بدن حمله ور می شوند و به هسته سلول آسیب می رسانند بنابراین مسئله غذا و تغذیه فقط لذت بردن و تامین انرژی و یا احساس رضایت ظاهری نیست بلکه در ورای تامین انرژی، تامین پروتئین و رفع گرسنگی باید 50 ریز مغذی به صورتی تامین شود که بدن بتواند فعالیت خود را درست انجام دهد و دچار کاستی نشود.
وی تاکید کرد: آنچه که متخصصین تغذیه به ورزشکاران و بدنسازان تاکید می کنند مسئله حفظ تعادل، تناسب و تنوع جهت حفظ حیات است اما بسیاری از ورزشکاران که می یک شبه ره صدساله بروند و دست به کارهایی می زنند که باعث برهم خوردن تعادل و تناسب بدنشان می شود.
رئیس انجمن علمی غذا و تغذیه حامی سلامت ایران ادامه داد: بدن انسان از پیچیدگی های گسترده ای برخوردار است و فعل و انفعالات ضد و نقیضی دارد که در یک تعادل داینامیک در بدن هستند. زمانی که ویتامین ها و مواد معدنی را به صورت خودسرانه و بیش از نیاز بدنمان مصرف می کنیم باعث برهم خوردن تعادل بدن شده که منجر به سوء تغذیه می شود.
وی تاکید کرد: متاسفانه در بسیاری از باشگاه های ورزشی، مربیان بدون آگاهی از عملکرد مواد تشکیل دهنده مکمل ها و میزان نیاز بدن فرد ورزشکار به این مواد و تنها با اطلاع از اینکه پروتئین ها به صورت اسید آمینه هایی هستند که موجب افزایش حجم عضلانی فرد می شوند، اقدام به تجویز این مکمل های می کنند غافل از اینکه تامین اسیدهای آمینه در صورتی که از حالت تعادل خارج شود ساخت پروتئین بدن را دچار وقفه می کند و کبد دچار مشکل می شود و رفته رفته عدم تعادل اسید آمینه های دریافتی می تواند کبد را به انباشتن چربی ها وادار کند.
دکتر مظهری ادامه داد: مصرف بی رویه ویتامین ها و مواد معدنی می تواند موجب بروز مسمومیت شود و عوارض پایداری را بوجود آورند که دیگر با هیچ روشی نمی توان زمان طلایی پیش بلوغ را به نوجوانان برگرداند و عوارض ایجاد شده را از بین برد از همه خطرناک تر مسئله توصیه استروئیدهای آنابولیکی است که می تواند توان تمرینات ورزشی را بالا ببرند و عضلات را بسازند ولی عوارض جسمی بسیار خطرناکی را برای مصرف کننده داشته باشند.
وی افزود: البته مکمل ها ترکیبات مفیدی دارند که در برخی موارد بنا به ضرورت توسط متخصصین تغذیه تجویز می شود اما مصرف خودسرانه عوارضی را به دنبال دارند که گاهی به صورت تغییرات ظاهری در چهره فرد، ریزش مو، آسیب های عضلانی، تورم پروستات، عقیمی، نازایی شده که درمان پذیر نخواهند بود و حتی زمینه بروز بیماری های قلبی و بروز سکته مغزی را نیز فراهم می کند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی در ادامه به خبرنگار سلامت نیوز گفت: از دیگر عوارض مصرف خودسرانه مکمل های بدنسازی بروزعوارض روانی ازجمله جنون، افسردگی، اختلالات خلقی، اثرات منفی بر حافظه و کاهش قدرت تمرکز فرد است که اگر عوراض این مکمل ها دیر کنترل شود اثرات ناگواری را تا آخر عمر برای فرد بوجود می آورد.
وی افزود: مصرف استروئیدها در زنان به تدریج می تواند اثرات مردنمایی را در آنها بوجود آورد و باعث تغییر شکل غدد جنسی آنها شده و موجب عدم رشد سینه ها شود که به صورت بافت های لیفی در می آید همچنین موجب یائسگی زودرس می شود و اگر این زنان باردار شوند جنین آنها دچار ناهنجاری هایی می شود که بروز این ناهنجاری ها در اثر مصرف مکمل ها در جنین به اثبات رسیده است همچنین موجب ایجاد کیست های تخمدان می شود که عاملی برای ناباروری آنها است و می تواند به صورت یک کیست بزرگ، تخمدان و رحم را در برگیرد.
رئیس انجمن علمی غذا و تغذیه حامی سلامت ایران خاطرنشان کرد: مصرف استروئیدهای آنابولیک در مردان موجب رشد سینه ها و همچنین عقیمی می شود، همچنین مصرف این مکمل ها موجب ریزش مو، بروز آکنه و افزایش رشد موهای زاید در بدن می شود حتی استفاده طولانی مدت مکمل ها کبد فرد را پر از حفره های خونی می کند که موجب از بین رفتن کبد شده و احتمال ابتلا به سرطان کبد را افزایش می دهد.
وی توصیه کرد: هیچ تغذیه ای بهتر از تغذیه سنتی نیست که دارای تنوع و تعادل و تناسب است. از آنجایی که ورزشکاران بیشتر به منابع قندی پیچیده احتیاج دارند توصیه می شود 70 درصد انرژی خود را از منابع قندی پیچیده مثل غلات کامل جوانه زده، حبوبات، دانه ها و مغزها در کنار قندهای مرکب( که به سرعت موجب افزایش انسولین خون نمی شوند) استفاده کنند. مصرف متعادل این مواد می تواند توان جسمی و بدنی فرد را برای سالیان سال حفظ کند.
دکتر مظهری هشدار داد: بدن تنها10 تا 15 درصد به پروتئین ها نیاز دارد چرا که پروتئین تنها ماده ای در بدن است که در روند شکستن و پیوستن و تجزیه و ترکیب خود مواد سمی ایجاد می کند و استفاده نابه جا از این ماده حیاتی می تواند جان ستان باشد بنابراین لازم است مصرف مکمل های پروتئینی در صورتی که فرد به آن نیاز دارد با تجویز پزشک و برای مدتی کوتاه باشد.
س.ک