شعار روز جهانی غذا در سال 2012 ،" تعاونیهای کشاورزی ،کلیدی به تغذیه جهانی " می باشد.
روز جهانی غذا همه ساله همزمان با تاریخ تاسیس سازمان خواربار و کشاورزی در سازمان ملل یعنی روز شانزدهم اکتبر 1945 در سراسر دنیا گرامی داشته می شود .
اهداف روز جهانی غذا عبارتند از :
تشویق توجه به تولید غذایی کشاورزی و ایجاد انگیزه برای تلاشهای ملی، دو جانبه ، چند جانبه و غیر دولتی برای این منظور
تشویق همکاریهای فنی و اقتصادی فیمابین کشورهای در حال توسعه
تشویق به مشارکت روستائیان به ویژه زنان و یاحداقل افرادی ممتاز و برجسته،در تصمیم گیری ها و فعالیت های موثر بر شرایط زندگی خود .
افزایش آگاهی عمومی از مشکل گرسنگی در جهان
ترویج و انتقال فن آوری به جهان در حال توسعه
تقویت همبستگی ملی و بین المللی در مبارزه علیه گرسنگی ، سوء تغذیه و فقر و جلب توجه به دستاوردهای توسعه غذا و کشاورزی.
شعار روز جهانی غذا در سال 2012 ،" تعاونیهای کشاورزی ،کلیدی به تغذیه جهانی " می باشد.
این شعار انتخاب شده است تا نقش تعاونیها در افزایش امنیت غذایی و ریشه کن کردن گرسنگی هرچه بیشتر برجسته و مهم معرفی شود .
تقریبا" از هر هفت نفر ، یک نفر از سوءتغذیه رنج می برد ، بنابراین هنوز جهان به دنبال راه حلهایی برای مهار گرسنگی و توسعه پایدار سوخت می باشد.
یک توافق عمومی وجود دارد که خرده کشاورزان بخش اعظم غذای اضافی مورد نیاز تغذیه بیش از 9 میلیون نفر را تا سال 2050 تامین می کنند.
یکی از گامهای لازم برای دستیابی به امنیت غذایی ، حمایت و سرمایه گذاری در تعاونیها ، سازمانهای تولید کننده و دیگر نهادهای روستایی است .
یک شرکت تعاونی ، نوعی خاص از سرمایه گذاری است ، این یک سرمایه گذاری اجتماعی است که توازن دو هدف اصلی را برقرار می کند :
رضایتمندی خواسته های اعضاء
سودآوری و پایداری
بعبارت دیگر یک شرکت تعاونی ، متشکل از زنان و مردانی است که گردهم می آیند تا یک اقدام شجاعانه کنترل شده و دموکراتیکی را انجام دهند . تولید سود ، بخشی از داستان است.
تعاونیها برای انسانها اولویت بیشتری قائلند تا سودآوری ، آنها همچنین به اعضایشان کمک می کنند که به آرمانهای مشترک اجتماعی ، فرهنگی و اقتصادی خود دست یابند .
تعاونی یک سرمایه گذاری اجتماعی برای ترویج صلح و دموکراسی است .
تعاونیها و سازمانهای تولید کننده در سازمان دهی مهارت های تولیدکنندگان کوچک ، مرکزیت داشته و اطلاعات و دانش مورد نیاز آنان را تامین و به آنها برای نو آوری و انطباق با بازارهای در حال تغییر کمک می کنند.
تعاونیها ، بعضا" کشاورزان را قادر می سازند تا ظرفیت های تجزیه و تحلیل سیستم های تولید خود را ارتقاء داده و قادرباشند که خودشان مشکلات خود را شناسایی کنند ، راه حل های ممکن را آزمایش کنند و در نهایت بهترین و مناسبت ترین شیوه را برای انطباق با سیستمهای کشاورزی خود بیابند .
موضوع تعاونی ها و سازمان های روستایی همچنین در تصمیم گیری های مجمع عمومی سازمان ملل نیز منعکس شده است و سال 2012 را به نام " سال بین المللی تعاون" معین کرده اند.
سال بین المللی تعاون در 2012 ، نقش منحصر بفردی را که موضوع
" مدل کسب و کار با وجدان اجتماعی " در دنیای مدرن امروزی ایفا می کند را گرامی میدارد.
روز جهانی غذای 2012 بطور اخص بر تعاونیهای کشاورزی و سهم آنها در کاهش فقر و گرسنگی تمرکز دارد . مضافا" اینکه از 925 میلیون نفرگرسنه ، 70درصدشان در مناطق روستایی زندگی می کنند یعنی همان جایی که کشاورزی ، وابستگی عمده اقتصادی آنان است.
تعاونیهای کشاورزی و غذایی ابزار اصلی مقابله با فقر و گرسنگی بوده ، لیکن می توانند بیشتر از این هم نقش داشته باشند . زمان آن فرا رسیده که این سازمانها تقویت شده و اختیارات آنها تسهیل شود تا جائیکه بتوانند یک کسب و کار مطلوب ایجاد نمایند و در یک فضای قانونی ، سیاسی و اجتماعی رشد و رونق یابند.
باعث نهایت خوشوقتی است که تلاش مشترک FAO و انجمن علوم و صنایع غذایی ایران را با گردهمایی مدیران و متخصصان این صنعت گرامی میداریم.
شما حضار محترم بعنوان متخصصان این رشته، اهمیت مبارزه علیه گرسنگی و ارتباط مفاهیم فقر، سوء تغذیه، گرسنگی و نا امنی غذا را بدرستی درمی یابید.
FAO، رهبری تلاشهای بین المللی برای غلبه بر گرسنگی و دستیابی به امنیت غذایی را عهده دار است.
ما خودمان را وقف کمک به کشورهای در حال توسعه در زمینه های نوسازی، گسترش کشاورزی، جنگلداری، شیلات نموده ایم وتا حصول تغذیه خوب برای همه به راهمان ادامه میدهیم .
هدف ما پاسخگویی به نسل حاضر و نسل آینده است، طوری که به محیط زیست لطمه وارد نیاید و از طرفی این ترویج توسعه از لحاظ فنی :مناسب، از لحاظ اقتصادی :قابل دوام و از نظر اجتماعی :قابل قبول باشد.
به شما اطمینان می دهم که مشارکت FAO در ارائه همکاریهای فنی، اطلاعات و آموزش در سطح ملی برای کلیه فعالین صنعت غذا وارتقا دانش و مهارت کسانیکه تازه واردتولید شده اند در دسترس خواهد بود. ََبالطبع جلوگیری از شکست سیستم ایمنی مواد غذایی بر کنترل آن مقدم است.
در پایان از فرصت استفاده کرده و به انجمن علوم و صنایع غذایی ایران برای برگزاری این مراسم تبریک عرض می کنم.
با آرزوی موفقیت و سعادت
نورالدین مونا
نماینده FAO در ایران