توسعه پرورش قارچ خوراکی گامی برای اشتغالزایی


توسعه و گسترش پرورش قارچ خوراکی در استان گیلان گامی مهم در راستای اشتغالزایی و ایجاد درآمد است بنابراین مسئولان باید از این گونه طرح ها در جامعه بیشتر حمایت کنند.

به گزارش لقمه، دلایل اصولی و فراوانی وجود دارد که‌ سرمایه‌ گذاری علمی بر روی قارچ ‌ها به ویژه قارچ ‌های خوراکی در کشور توجیه عقلی‌ و اقتصادی دارد.

عدم توجه به این موضوع‌ یعنی نادیده انگاشتن توانایی ‌ها و استعدادهای‌ بالقوه و خدادای که در این سرزمین به ودیعه‌ گذاشته شده است.

به هر حال جهان آینده با مشکل بزرگی به نام‌ رشد جمعیت مواجه است که نخستین قدم‌ برای مقابله با این معضل، تامین نیازهای‌ غذایی انسان با استفاده از امکانات بالقوه‌ هر کشور است.



قارچ و سویا به‌ راحتی می ‌توانند جایگزین گوشت‌ شوند

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان شرایط آب و هوایی، هزینه تولید پایین، نزدیکی بازار فروش، قیمت بالای جهانی قارچ ‌های خوراکی، ارزش غذایی، دارویی و همینطور رفع فقر را از مزیت های اصولی توسعه قارچ خوراکی عنوان کرد.

اردشیر روحی ماسوله افزود: در کشور طی سالیان دراز گوشت به عنوان‌ یکی از اصلی ‌ترین مواد غذایی مردم‌ مصرف شده و روند روبه رشدی داشته است‌ درحالی که موادی همچون قارچ و سویا به‌ راحتی می ‌توانند جایگزین گوشت‌ شوند و بخشی از پروتئین مورد نیاز بدن‌ را تامین کنند.

وی اظهارداشت: اهمیت غذایی و اقتصادی‌ مصرف قارچ از یک سو ضرورت یافتن راه‌ حل های مناسب برای بهبود تولید، توزیع‌ و مصرف آن باعث شده است پرورش این محصول با پیامدهای مثبتی مواجه و در نهایت افزایش تولید محصول را به همراه داشته باشد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان گفت: افزایش جمعیت کشورها، دانشمندان را به‌ فکر یافتن منابع جدید غذایی برای تغذیه‌ انسان ها انداخت و این امر باعث شد تا مواد خوراکی تازه ‌ای جانشین‌ مواد همیشگی شود تا به این ترتیب‌ از مصرف آن کاسته و بین عرضه‌ و تقاضا تعادل منطقی به وجود آید.

وی اامه داد: یکی از غذاهایی که در عصر حاضر به‌ روش صنعتی تولید انبوه می‌ شود و تا حدی‌ توانسته جای گوشت را بگیرد انواع‌ قارچ خوراکی است که امروزه‌ در دنیا تولید و مصرف زیادی دارد ضمن آنکه از نظر بهداشتی و اقتصادی نیز دارای‌ فوائد زیادی است.



تولید قارچ از حیث اقتصادی‌ بسیار مقرون به صرفه است

بدون شک تولید قارچ از نظر اقتصادی‌ بسیار مقرون به صرفه است زیرا کشت آن‌ جنبه بیولوژی دارد یعنی می ‌توان از یک‌ بستر با مساحت اندک چندین‌ برابر سایر محصولات کشاورزی برداشت‌ کرد ضمن آنکه بخش مهمی از تولیدات‌ قارچ را می ‌توان به صادرات اختصاص داد.

بر اساس نتایج تحقیقات مصرف قارچ رشد و تکثیر سلول ‌های‌ ماهیچه ‌ای صاف بدن و به خصوص سلول‌ های دیواره عروق را تحریک می‌ کند که به‌ ترمیم و مداوای سلول های‌ مزبور می ‌انجامد.

خاصیت دیگر قارچ تحریک و تقویت‌ سیستم ایمنی بدن است و قارچ‌ های‌ خوراکی به دلیل داشتن پروتئین کافی‌ یکی از مواد غذایی پر مصرف به حساب‌ می ‌آیند که ارزش غذایی فراوان دارند.

قارچ حاوی ویتامین ‌های ب کمپلکس، فولیک اسید، بناسین C و K مواد معدنی‌ شامل پتاسیم، آهن، فسفر، منگنز، مس‌ و کرومیوم است و پروتئین و لیسنیین‌ موجود در آن موجب کاهش کلسترول خون‌ می ‌شود.

یک کارشناس مواد غذایی در این باره می گوید: قارچ‌ خوراکی ماده غذایی لذیذ، مقوی‌ و سرشار از ویتامین‌ های ب و ث، فسفر، آهن‌ و پتاسیم است ضمن آن‌که بدون‌ کلسترول است.

علی مجد افزود: مصرف این محصول برای تمامی افراد و به‌ ویژه مبتلایان به بیماری های قلب‌ و عروق، کلیوی، دیابت و همه کسانی که‌ از سوی پزشکان از خوردن گوشت‌ قرمز و نمک منع شده‌ اند می‌ تواند بسیار مفید و سودمند باشد.

وی اظهارداشت: با قارچ می‌ توان غذاهای گوناگون‌ و خوشمزه از قبیل خورش ‌های قرمه سبزی‌ و قیمه، سوپ، کوکو، املت قارچ، قارچ‌ پلو و ماکارونی تهیه و پخت کرد.

این کارشناس مواد غذایی گفت: قارچ می‌ تواند جانشین شایسته ‌ای‌ برای گوشت قرمز باشد بدون آنکه‌ مانند گوشت به سلامت انسان آسیب‌ برسانند.



گیلان مستعد پرورش قارچ خوراکی است

وی تصریح کرد: ارتقای دانش و آگاهی مردم‌ از خواص متعدد قارچ باعث خواهد شد تا تلاش‌ های‌ برای افزایش تعداد واحدهای تولیدی این محصول به‌ عمل آید.

به گفته کارشناسان پرورش قارچ به‌ شرایط آب و هوایی خاصی نیاز دارد که این‌ شرایط در اکثر نقاط مختلف کشور به ویژه استان گیلان فراهم است.

در این خطه از شمال ایران جنگل های کاملا مخروبه ای‌ وجود دارد که با توجه به اصلاح (خاک پیت) و خاصیت مطلوب جذب آب برای پرورش‌ قارچ بسیار مفید و موثر است.

یک تولید کننده قارچ اشتغالزایی را یکی از موارد مثبت در صنعت قارچ‌ دانست و گفت: در هر هکتار زمین کشاورزی می ‌توان یک‌ یا دو اشتغال ایجاد کرد ولی برای یک‌ واحد یکصد تنی تولید قارچ در مساحت‌ مزبور می ‌توان 20 تا 30 تن را به کار گرفت‌ ضمن اینکه هیچ محصولی نمی ‌تواند مانند قارچ در واحد مترمربع به این صورت‌ سود و بازدهی اقتصادی داشته باشد.

عبدالله سلطانی افزود: در هر متر مربع سالن تولید قارچ در سال‌ می ‌توان چهار دوره و در مجموع 40 کیلوگرم‌ قارچ برداشت کرد همچنین با استفاده از روش های مطلوب و فراهم‌ ساختن وضعیت مناسب این مقدار را به‌ 120 کیلوگرم در هر مترمربع رساند که‌ بازدهی اقتصادی مطلوبی محسوب‌ می‌ شود و بسیار سودآور است.

وی ادامه داد: برای رسیدن‌ به این هدف استفاده از تکنولوژی، تهیه‌ بذر و خاک مناسب وسایل بسته ‌بندی و سم‌ مورد نیاز است.

این تولید کننده قارچ خوراکی بر ضرورت ارتقای کیفیت قارچ تولیدی در کشور و فراهم‌ آوردن امکانات حمل هوایی برای صادرات‌ تاکید و لزوم ایجاد صنایع تبدیلی برای جلوگیری از ایعات را یادآور شد.

سلطانی یادآورشد: یکی دیگر از اقداماتی که باید مورد نظر باشد مجهز شدن تولید کنندگان به‌ آخرین یافته‌ های علمی پرورشی این‌ محصول و نیز کاهش هزینه ‌های‌ تولید است تا قارچ ارزان تر در اختیار مردم قرار گیرد.

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گیلان نیز از تولید سالانه هزار و 215 تن قارچ خوراکی در استان خبر داد و گفت: این میزان قارچ در مراکز آستارا، انزلی، املش و ماسال تولید و به بازار مصرف عرضه می شود.

ایرج بنیادی با بیان اینکه ارزش اقتصادی قارچ های مورد تولید استان 80 میلیاد ریال است، افزود: هم اکنون 120 نفر در این مراکز مشغول به کار هستند.

وی اظهارداشت: همچنین تا پایان سال دو واحد جدید تولید قارچ خوراکی با ظرفیت هر واحد هزار و 200 تن و اشتغالزایی 60 نفر در شهرستان های آستارا و ماسال به بهر برداری می رسد.



ساخت واحد تولید کمپوست قارچ برای نخستین بار در استان گیلان

معاون تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گیلان ادامه داد: علاوه بر این یک واحد تولید کمپوست قارچ برای نخستین بار در استان ساخته خواهد شد.

به هر حال قارچ ها نقش مهمی در صنعت، پزشکی و کشاورزی ایفا می کنند و در واقع صنایع مرتبط با قارچ یکی از مهمترین و سودآورترین صنایع در سطح جهانی است.

در تاریخ ۱۳۹۱ چهارشنبه ۱۳ دي
کدخبر:2752منبع:مهرتاریخ انتشار:۱۳۹۱ سيزدهم ديلینک خبر: http://www.loghmeh.ir/Pages/News-2752.aspx
پیاده سازی شده با نرم افزار تحریریه، شرکت نرم افزاری الفبای ایده برتر