سوهان قم همواره یکی از شیرینیهای سنتی کشور است و مانند باقلوای یزد، گز اصفهان، مسقطی شیراز و سوغاتهای خوش طعم سایر نقاط کشور دوستداران و خریداران ملیونی خود را داشت، اما مدتی است که قیمت بالای سوهان هم موجب نگرانی تولید کننده و هم نا رضایتی خریداران شده است.
به گزارش لقمه، شاید اگر بسیاری از زائران شهر مقدس قم مجبور نبودند، سوهان این سوغات خوش طعم اما گران این روزها را برای نزدیکانشان تهیه نمیکردند.
سوهان قم، این سوغات زوار حرم حضرت معصومه(س) که سالها به برکت این مکان مقدس، خریداران میلیونی خود را داشت، مدتی است که با افزایش قیمت شدید رو به رو شده است و حتی تولید کنندگانی که مجبور به خرید مواد اولیه گران هستند، از کاهش فروشهای خود گله میکنند.
شاید افزایش قیمت سوهان والبته مواد اولیه تهیه آن دراین شرایط اقتصادی کشور دور از انتظار نباشد اما به هر حال این موضوع از نظر تولید کننده و خریدار اهمیت خاص خودش را دارد و دلایل مختلفی را نیز در بر میگیرد.
یکی از شهروندان قمی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: هم اکنون به سختی بتوان سوهان تهیه کرد و به عنوان سوغات به اقوام و آشنایان داد، در واقع برای خرید چند قوطی سوهان معمولی باید دهها هزار تومان در نظر گرفت.
افزایش قیمت مواد اولیه
مواد اولیهای مانند پسته، روغن و زعفران از مهمترین عناصر تولید سوهان هستند، اما هم اکنون و به گفته فعالان عرصه سوهان پزی استان قم با افزایش شدید قیمت روبه رو شده است.
رئیس اتحادیه سوهان پزان استان قم در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: همزمان با افزایش قیمت دلار، بسیاری اقلام مانند پسته و زعفران هم گران شده است و یک تولید کننده نمیتواند به قیمت صادر شده آن را در داخل تهیه کند.
علی اکبر کوشافر با اشاره به اینکه از دو سال گذشته تا کنون قیمت برخی اجناس در زمینه تولید سوهان 2 برابر یا حتی چهار برابر شده است، گفت: تسهیلات خاصی برای کمک به سوهان پزان در نظر گرفته نشده، البته در زمینه صادرات حمایتهایی میشود اما به طور کلی سوهان در حال حاضر صادرات چندانی ندارد.
به گفته مهدی فتحی، از فعالان سوهان فروشی در قم، مواد اولیه مانند پسته و روغن بسیار افزایش قیمت داشته است و روغنی که 22 هزار تومان خریداری میشد در حال حاضر با قیمت 70 هزار تومان تهیه میشود.
در همین زمینه یکی از کارگران کارگاههای سوهان پزی قم در این زمینه در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: روغن بسیار گران شده، ما 20 روز قبل روغن را با قیمت 50 هزار تومان تهیه کردیم و همین روغن را در گذشته کیلویی 17 هزار تومان میخریدیم.
این فعال عرصه سوهان پزی قم تاکید کرد: پسته که کیلویی 15 هزار تومان هم نبوده هم اکنون 35 هزار تومان شده است، همچنین زعفران نیز بسیار گران شده و تهیه کردن آن نیز سخت شده است.
افزایش قیمت قوطیهای سوهان
رئیس اتحادیه سوهان پزان قم در زمینه افزایش قیمت قوطیهای سوهان گفت: وضعیت به شکلی است که برای تهیه قوطیها نیز دچار مشکلاتی هستیم چرا که فلز خیلی گران شده است.
به گفته کوشافر چنانچه در حال حاضر یک قوطی سوهان 2 هزار تومانی به فروش برسد، تنها هزار تومان آن قیمت خود قوطی است.
مهدی فتحی دیگر فعال عرصه سوهان پزی قم نیز بر این امر صحه میگذارد و تأکید میکند که در کنار افزایش قیمت مواد اولیه، قوطیهای سوهان نیز گران شدهاند و همین خود دلیلی برای افزایش قیمت محصول تولید شده است.
صدور مجوز ابطال 130 کارگاه سوهان پزی طی چهار سال اخیر
به گفته رئیس اتحادیه سوهان پزان قم به دلیل مشکلات تولیدی طی چهار سال گذشته مجوز 130 کارگاه سوهان پزی باطل شده است و هم اکنون بسیاری از سوهان پزان با دغدغههایی مهم دست و پنجه نرم میکنند.
افزایش قیمت مواد اولیه که نهایتا منجر به افزایش قیمت محصول نهایی شده است، عامل اصلی کاهش فروش سوغات اصلی استان قم شده است.
در واقع مصرف کنندهای که با توجه به شرایط اقتصادی کشور قدرت خرید نه چندان مناسبی دارد، به راستی شاید نتواند این سوغات خوش طعم را با قیمتهای دو برابر یا حتی چند برابر تهیه کند.
این فعال تولید سوهان در قم تاکید میکند که اگر ارزانترین محصول این فروشگاه عرضه سوهان ، 1500 تومان به فروش میرسیده است، هم اکنون همان محصول با قیمت 6 هزار تومان عرضه میشود.
کاهش فروش سوهان در قم
همچنین یکی دیگر از کارگران کارگاههای سوهان پزی در قم اظهار داشت: ما مجبور هستیم هرچند روز کارگاه را تعطیل کنیم تا تولیدات روزهای قبل را به فروش برسد و بتوانیم محصول جدید را تولید کنیم.
از دیگر مشکلات سوهان پزان استان قم عوارض شهرداری است، در واقع هیچکس نمیتواند نسبت به پرداخت مالیات عمومی شانه خالی کند اما گله فعالان سوهان در قم ناشی از فعالیت کارگاههای غیر مجاز سوهان و عدم پرداخت مالیات توسط این کارگاهها است.
به هر حال سوغات معروف و پرطرفدار استان قم در گرداب مشکلات گرفتار آمده است و نیاز به کمک و برنامه ریزی مسئولان دارد، در واقع سئوال اصلی این است که با وجود تولید مهمترین مواد اولیه این محصول در داخل کشور، چرا تولید کنندگان با افزایش قیمت شدید پسته، زعفران و اینگونه مواد مواجه شدهاند و مصرف کننده و کارگران کارگاههای سوهان پزی به صورت مستقیم از این موضوع آسیب میبینند.
محدثه نجف زاده