معاون مبارزه با آفات سازمان حفظ نباتات با بیان اینکه 99 درصد محصولات کشاورزی سالم است، گفت: هیچ سم خطردار در بخش کشاورزی استفاده نمیشود و سه سازمان بینالمللی به سموم بخش کشاورزی نظارت دارند.
به گزارش لقمه، جواد سروش در پاسخ به اینکه رئیس محیط زیست شورای شهر از وجود سموم خارج از رده در برگ کاهو خبر داده است، گفت: مشکل ما این است که امروزه هر کسی اظهارنظر میکند، بدون اینکه تخصصی در آن زمینه داشته باشد.
*سموم بخش کشاورزی تحت نظارت سه سازمان بینالمللی
معاون مبارزه با آفات سازمان حفظ نباتات افزود: تمام سمومی که در بخش کشاورزی کشور استفاده میشود، تحت نظارت سازمانهای بینالمللی رتردام، سازمان بهداشت جهانی و سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد است.
*هیچ سم کلره و سرطانزا در کشور استفاده نمیشود
وی با بیان اینکه تاکنون هیچ گزارشی از سرطانزایی سموم در حال استفاده در کشور گزارش نشده است، گفت: اگر سازمانهای بینالمللی تشخیص دهند که سمی احتمال بیماری و سرطانزایی دارد، به هیچ عنوان اجازه استفاده از آن را نمیدهند.
وی در خصوص احتمال وجود سم کلره در محصولات کشاورزی افزود: این سموم در حال حاضر از چرخه استفاده حذف شده، اما از آنجایی که این سم احتمال ماندگاری 40 تا 50 سال دارد، نمیتوان منکر این شد که در محصولات کشاورزی وجود نداشته باشد.
معاون مبارزه با آفات سازمان حفظ نباتات گفت: در حال حاضر بقایای سم «د.د.ت» که 50 سال پیش استفاده میشده است، در ماهیان دریا و حتی لگن اسکیموهای قطب دیده شده است.
*سموم کلره از لیست مصرف حذف شده است
سروش گفت: طی سه سال گذشته سمومی که منشأ کلره داشتند، مانند آندوسولفان و آلاکلر از لیست سموم کشور حذف شدند.
وی در خصوص باقی مانده سموم در محصولات کشاورزی نیز گفت: اگر سمی با دستورالعملهای ارائه شده و رعایت دوره کارنس(مدت زمان لازم از زمان سمپاشی تا برداشت) استفاده شود، هیچ باقیمانده سمومی نخواهد داشت.
*99 درصد محصول کشاورزی کشور سالم است
سروش گفت: در حال حاضر 97 درصد محصولات کشاورزی کشور نظیر گندم، برنج، جو و مرکبات کاملاً سالم هستند، در 2 درصد محصولات استفاد مجاز سم دارند و تنها یک درصد بیش از حد مجاز سم استفاده میشود.
*برنامهریزی برای 100 درصد کردن سلامت محصولات کشاورزی
وی در خصوص برنامهریزی برای حذف یک درصد استفاده سموم بیش از حد مجاز گفت: کد 16 رقمی برای محصولات در نظر گرفته شده که بر اساس آن تمام محصولات کشاورزی قابل ردیابی و پیگیری است.
معاون مبارزه با آفات سازمان حفظ نباتات تصریح کرد: با این برچسبها زمان استفاده از سم، مکان، میزان، فرد استفادهکننده و تمام مشخصات قابل پیگیری خواهد بود.
سروش همچنین تصریح کرد: در حال حاضر این برچسب در محصولات گلخانهای استفاده میشود و از سال جدید در کل محصولات کشور به کار گرفته خواهد شد.
*وزارت بهداشت مسئول نظارت به باقیمانده سموم در محلهای عرضه است
وی افزود: طبق ماده 28 سازمان حفظ نباتات و ماده 34 برنامه پنجم توسعه این سازمان تنها وظیفه نظارت بر باقیمانده سموم در مرحله تولید را به عهده دارد و وزارت بهداشت و درمان مکلف به پیگیری باقیمانده سموم در محل بازار و عرضه محصولات است.
معاون مبارزه با آفات سازمان حفظ نباتات ادامه داد: مؤسسه استاندارد نیز باید استانداردهای لازم برای سلامت محصولات را تدوین کند.
سروش تأکید کرد: هیچ سمی در کشور که دارای اثرات زیستمحیطی، بهداشتی و یا سرطانزایی باشد، استفاده نمیشود.
وی تصریح کرد: 50 سال در این کشور سم کشاورزی استفاده شده و تا سال 80 سالانه 37 هزار تن سم مصرف میشد و طی مدت 10 سال با 48 درصد کاهش این میزان را به 20 هزار تن رساندهایم.
سروش گفت: طی چند سال گذشته سه تا پنج سم پرخطر حذف شده و 11 تا 12 آفتکش غیرشیمیایی جایگزین شده است.
ابتکار رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران امروز در همایش سرطان و پیشگیری که در سالن همایشهای صدا و سیما برگزار شد، گفت: بسیاری از سبزیجات پهنبرگ و کاهو بقایای سموم از رده خارج شده مشاهده شده و سموم از تاریخ گذشته یا توصیه نشده در این اقلام دیده شده است.
ابتکار گفت: اکثر اقلام پروتئینی، میوه و سبزی در شهر تهران از سال گذشته بر اساس مجوزها و استانداردهای لازم پایش شده و این نتایج نگران کننده بوده است.