عضو شورای ملی زعفران از کاهش 20 درصدی تولید زعفران در امسال خبر داد و گفت: در صورتیکه مشکل صادرکنندگان حل نشود، صادرات زعفران تا پایان سال 20 تا 30 درصد کاهش یابد.
به گزارش لقمه، علی حسینی، رییس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان زعفران خراسان جنوبی اظهار کرد: پرداخت عوارض پنج درصدی برای صادرات زعفران با بستهبندی بیش از 30 گرم، تعیین نرخ صادرات با قیمتهای گذشته، افزایش هزینههای صادرات و حمل و نقل باعث میشود حدود 80 درصد صادرکنندگان با کارت بازرگانی خود زعفران صادر نکنند.
وی افزود: نرخهای تعیینشده برای صادرات زعفران برابر با نرخ مبادلاتی ارز بوده و این درحالی است که صادرکننگان برای دریافت خدمات صادراتی، پرداخت هزینههای حملونقل هوایی و هزینههای بستهبندی باید با نرخ دلار آزاد هزینه کنند که این مشکل باعث کاهش قدرت رقابت آنها در بازار های جهانی میشود.
عضو شورای ملی زعفران با بیان اینکه روند صادرات تا 10 ماهه امسال روبه رشد بوده است، عنوان کرد: با اجرایی شدن مصوباتی مانند برگشت ارز از سوی صادرکنندگان به اتاق مبادلات ارزی یا اجبار آنها برای واردات کالا با ارز صادراتی باعث کاهش صادرات زعفران در ماههای اخیر شده است.
رییس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان زعفران خراسان جنوبی با اشاره به صادرات کمتر از 100 تن زعفران در 11 ماهه امسال، افزود: در سال گذشته بیش از 130 تن زعفران به کشورهای مختلف صادر شد اما علیرغم روند روبه رشد صادرات تا دی ماه امسال، پیشبینی میشود با کاهش 20 تا 30 درصدی صادرات زعفران مواجه شویم.
نرخ صادرات زعفران واقعی شود
وی با تاکید بر اینکه باید نرخ صادرات زعفران واقعی شود، تصریح کرد: نباید برای تبادل ارز بین صادرکنندگان و واردکنندگان، نرخ تعیین کرد بلکه باید این مبادله ارزی به صورت توافقی بین طرفین صورت گیرد یا مانند سالهای گذشته به گونهای برنامهریزی شود تا صادرکنندگان بتوانند برابر با ارزش ارز صادراتی خود واردات کنند.
رییس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان زعفران خراسان جنوبی گفت: نرخ جهانی زعفران در سال جاری با توجه به افزایش نرخ ارز به حدود 1000 تا 1300 دلار رسیده است درحالیکه سال گذشته این نرخ 2300 دلار بود اما علیرغم کاهش قیمت جهانی زعفران هزینههای تولید و صادرات بعضا افزایش بیش از 50 درصدی داشته است.
حسینی افزود: صنایع بستهبندی زعفران گرچه قابل رقابت با بستهبندی زعفران در بازارهای جهانی است اما برای حفظ جایگاه زعفران ایرانی در بازارهای بینالمللی باید کیفیت تولید و بستهبندی این محصول افزایش یابد.
کاهش 20 درصدی تولید زعفران
عضو شورای ملی زعفران عنوان کرد: با توجه به شرایط تولید، پیشبینی میشد امسال حدود 300 تن زعفران برداشت شود اما امسال حدود 240 تا 250 تن زعفران از مزارع برداشت شد که برابر با سال گذشته بود.
حسینی گفت: با احتساب میانگین برداشت سه کیلوگرم زعفران در هکتار، هزینهی تولید این محصول برای کشاورزان حدود چهار میلیون تومان است در حالی که در صورت افزایش عملکرد در مقیاس سطح میتوان تولید زعفران را افزایش و هزینه تمامشده را کاهش داد.
وی تاکید کرد: در شرایطی که کشورهای مختلفی با برخورداری از حمایتهای کشورهایی مانند آمریکا در حال تولید زعفران و رقابت در بازارهای جهانی هستند، ایران باید جایگاه خود را در جهان تثبیت کند و شرایط تولید و صادرات را بهگونهای رقم زند تا هیچ کشوری توانایی رقابت با زعفران ایرانی را از نظر کیفیت، قیمت و بستهبندی نداشته باشد.