نقرس بیماریای است که با افزایش اسیداوریک خون، التهاب مفصلی دردناک به صورت درد در اندام تحتانی و در درجه اول انگشت شصت پا و سنگهای کلیوی ظاهر میشود.
به گزارش لقمه، یکی از مهمترین مسائل در رژیم غذایی این بیماران محدودیت در پورین دریافتی برای پائین آوردن سطح اسیداوریک در بدن است. منابع غذایی دارای پورین فراوان عبارتند از: جگر، کلیه، کلهپاچه، سیرابی شیردان، دل، قلوه، ساردین و عصاره گوشت که باید از رژیم غذایی حذف شوند. منابع متوسط پورین مانند ماهی و غذاهای دریایی، گوشت، لوبیا، نخود، زردچوبه، قارچ خوراکی، گل کلم و اسفناج با توجه به وضعیت بیمار و حمله حاد نقرس باید محدود و یا حذف شوند. غذاهایی که پورین ندارند و استفاده از آنها برای این بیماران آزاد است عبارتند از: نان و غلات، شیر و فرآوردههای لبنی، تخممرغ، میوهها و سبزیها.
برای افزایش دفع اسیداوریک لازم است بیماران رژیم غذایی پرکربوهیدرات (مثل نان، برنج، ماکارونی، غلات و غیره) و کم چربی داشته باشند و به خصوص در وعدههای شام از خوردن غذاهای سنگین و زیاد پرهیز کنند. رسیدن به وزن مطلوب و حفظ آن برای این بیماران از اهمیت خاص برخوردار است. بنابراین باید سعی کنند با رژیم غذایی متعادل و انجام حرکات ورزشی و به خصوص پیادهروی، وزن خود را در حد ایدهآل حفظ کنند. برای پیشگیری از ایجاد سنگهای کلیوی نوشیدن آب و مایعات به مقدار فراوان برای این بیماران توصیه میشود. نوشیدن حدود 3 لیتر مایعات (12لیوان) برای این بیماران ضروری است. از مصرف نوشیدنیهای حاوی الکل پرهیز کنند. مصرف روزانه نباید از 120-90 گرم (ران کامل مرغ یا دو تکه ماهی) بیشتر باشد. داشتن رژیم غذایی و وزن مناسب میتواند به مقدار زیادی از عوارض بیماری پیشگیری کند.