دانشیار انستیتو تحقیقات تغذیه كشور با بیان اینکه افزودن برخی مواد به سالاد موجب افزایش کالری سالاد می شود تاکید کرد:« برخی معتقدند اضافه کردن روغن زیتون به سالاد از یبوست جلوگیری می کند اما یادمان باشد روغن زیتون به هیچ وجه خاصیت لینت دهنده ندارد و مصرف روغن زیتون می تواند موجب چاقی شود.»
به گزارش لقمه، دکتر تیرنگ نیستانی در گفت و گویی درباره میزان مصرف سبزی ها در برنامه غذایی روزانه گفت:« از دهه هفتاد میلادی که راهنمای تغذیه ای تدوین شد تا الان که راهنماهای مختلف غذایی که تحت عنوان هرم های غذایی از آنها یاد می شود قریب به اتفاق آنها بر این مسئله تاکید داشته اند که باید مصرف سبزی ها را به عنوان یک عامل سلامتی بخش در برنامه غذایی افزایش داد.»
وی ادامه داد:« برای مصرف سبزی ها حد بالایی ذکر نشده است و مصرف زیاد آن توصیه می شود چرا که خواص سلامتی بخش متعددی دارد از جمله اینکه حاوی ویتامین های محلول در آب بویژه ویتامین c است همچنین حاوی املاح و فیبر محلول است که فیبر محلول جدای از اینکه خاصیت سیری در انسان ایجاد می کند بر متابولسیم کلی بدن بویژه بر قند و چربی خون اثرات مثبتی دارد همچنین مصرف سبزی ها مانع از بروز یبوست می شود.»
این متخصص تغذیه گفت:« در مورد میزان و نحوه مصرف سبزی ها باید گفت که هر سهم سبزی خام را یک لیوان و سبزی های پخته را نصف لیوان در نظر می گیریم. البته سبزی ها برحسب محتوای کالری با یکدیگر فرق می کنند به عنوان مثال هویج را جزء سبزی ها در نظر می گیرند اما باید گفت هویج جزء گیاهان ساقه ای است که دارای مقادیری از نشاسته و قند است که بر اثر طبخ سرعت رهایش قند آن در خون افزایش می یابد و جذب آن از روده ها بهتر و سریع تر انجام می گیرد که می تواند برای دیابتی ها مسئله ساز باشد.»
وی افزود: « دیابتی ها باید هویج را تنها در سهمی که توسط متخصص تغذیه و رژیم درمانی برای وی تعیین می شود مصرف کنند.»
دکتر نیستانی گفت:« برخی از افراد که سبزی ها را به شکل سالاد مصرف می کنند با افزودن برخی مواد، ارزش غذایی آن را به لحاظ کالری بالا می برند به عنوان مثال به سالاد ذرت ، لوبیا و یا سیب زمینی اضافه می کنند اما یادمان باشد از نظر تغذیه پزشکی سیب زمینی، ذرت و لوبیا جزء گروه سبزی ها محسوب نمی شود.»
وی ادامه داد:« ذرت جزء مواد نشاسته ای است و حتی در گروه بندی ها در گروه نان و غلات طبقه بندی می شود و یا لوبیا جزء حبوبات است و در طبقه بندی های قدیمی تر حتی در رده گوشت و تخم مرغ بود. بنابراین زمانی که صحبت از گروه سبزی ها می شود این مواد جزء سبزی ها محسوب نمی شود.»
دانشیار انستیتو تحقیقات تغذیه كشور گفت:« از دیگر موادی که افراد به سالاد اضافه می کنند می توان به انواع سس ها اشاره کرد. اضافه کردن سس ها، کالری سبزی ها را افزایش می دهد و به نظر می رسد از نظر سلامتی نمی توان نمره مثبتی به آن داد هرچند مصرف همان شکل از سالاد از نظر کارکرد روده ای و پیشگیری از یبوست اثر خود را دارد اما می تواند موجب افزایش وزن فرد شود و اگر فردی مشکل چربی خون داشته باشد اضافه کردن سس به سالاد می تواند اثرات سوئی داشته باشد.»
وی ادامه داد:« برخی معتقدند اضافه کردن روغن زیتون به سالاد از یبوست آنها جلوگیری می کند اما یادمان باشد روغن زیتون به هیچ وجه خاصیت لینت دهنده ندارد در واقع آن چیزی که مانع یبوست می شود همان سالادی است که به همراه روغن زیتون مصرف شده است.»
این متخصص تغذیه تاکید کرد:« کالری روغن زیتون در وزن مساوی به اندازه کالری روغن جامد کرمانشاهی است این روغن در روده باریک جذب و به صورت چربی در بدن ذخیره می شود بنابراین مصرف روغن زیتون نیز می تواند موجب چاقی شود.»