سلامت ناخنها هم مانند دیگر اعضای بدن در گروی تغذیه مناسب و سالم است.
به گزارش لقمه، در این مطلب 5 ماده مغذی مناسب و لازم برای سلامت ناخنها را برایتان آوردهایم؛ با ما همراه باشید...
مصرف پروتئین به اندازه کافی: ناخنها عمدتاً از پروتئینی به نام کراتین ساخته میشوند و اگر در رژیم غذایی روزانه افراد پروتئین کم باشد، ناخنها شکننده و نازک شده و سرعت رشد ناخنها کم میشود. رژیم غذایی نامناسب و عاری از پروتئین سبب بروز خطوط سفید رنگی روی ناخن میشود. تغییر شکل ناخنها نیز میتواند در اثر کمبود پروتئین در بدن باشد. پروتئین به مقدار فراوان در بسیاری از مواد غذایی به ویژه در مواد غذایی گوشتی وجود دارد و اگر رژیم غذایی روزانه ما حاوی مواد گوشتی باشد، پروتئین بدن تأمین شده و نیازی به مصرف پروتئین اضافی نمیباشد. زیرا مصرف بیش از اندازه پروتئین نیز میتواند سبب بروز بیماریهای دیگر شود.
صرف مواد غذایی سرشار از ویتامین C: کمبود ویتامین C در بدن میتواند منجر به تغییر شکل ناخنها و کاهش رشد آنها شود. از طرفی وجود ویتامین C در بدن موجب افزایش جذب آهن از مواد غذایی میشود. به منظور افزایش دادن اثرات مفید ویتامین C در بدن، میتوانید مواد غذایی حاوی ویتامین C را با مواد غذایی حاوی ویتامین E مصرف کنید، زیرا ویتامین E نیز یکی دیگر از ویتامینهایی است که در سالم بودن و رشد ناخنها موثر است. ویتامین E سبب بهتر شدن جریان خون شده و در نتیجه عمل اکسیژنرسانی به ناخن بهتر انجام میشود و این امر به نوبه خود سبب تقویت و رشد بهتر ناخنها میگردد. ویتامین C و ویتامین E مکمل یکدیگر بوده و اگر با هم مصرف شوند اثرات مفید یکدیگر را تقویت میکنند.
مصرف مواد سرشار از ویتامینهای گروه B: ویتامین بیوتین در تقویت و محکم کردن سُم حیواناتی مانند اسب نقش موثر دارد و از آنجایی که سُم حیوانات نیز از مادهای به نام «کراتین» ساخته میشود و این ماده در ساختمان ناخنهای انسان وجود دارد بنابراین مصرف «بیوتین» میتواند به طور چشمگیری سبب افزایش رشد ناخنها و تقویت و محکم شدن آنها گردد و از نازکی و شکسته شدن آنها جلوگیری میکند. سایر ویتامینهای گروه B مانند ویتامین B12 نیز در سلامت و رشد ناخنها موثر است و کمبود ویتامین B12 میتواند سبب تغییر شکل آنها شود. از طرفی تغییر شکل نوک ناخنها میتواند در اثر کمبود یک یا گروهی از ویتامینهای B باشد.
داشتن رژیم غذایی حاوی روی (Zinc) : روی یکی از عناصر مهم در تشکیل ناخن و سلامت آن میباشد. عنصر روی نقش مهمی در سنتز پروتئین داشته و وجود آن در رشد و سلامت بافتهای بدن ضروری است.بنابراین کمبود روی در بدن بر رشد و سلامت ناخنها تأثیر میگذارد. عنصر روی که برای جذب بهتر به ویتامین B6 نیاز دارد در مواد غذایی مختلفی وجود دارد؛ بهترین منابع حاوی روی شامل گوشت قرمز و گوشت سفید (مرغ و ماهی و سایر پرندگان) میباشد. عنصر روی در مواد غذایی که منشأ گیاهی دارند نیز یافت میشود مانند انواع مغزها (گردو، بادام و ...)، غلات و حبوبات که البته جذب آنها (روی حاصله از مواد گیاهی) به راحتی در بدن صورت نمیگیرد.
داشتن رژیم غذایی حاوی آهن: کمبود آهن در بدن میتواند سبب خشکی و شکننده شدن ناخن و همچنین تغییر شکل و بد فُرم شدن آن گردد. کمبود آهن از رایجترین کمبودهای تغذیهای در زنان میباشد. به ویژه در زنانی که دوره قاعدگی در آنها طولانی و شدید میباشد یا در زنان باردار و زنانی که تازه زایمان نمودهاند، این کمبود شدیدتر میباشد. همچنین افراد گیاهخوار و افراد دونده که مسافتهای طولانی را میدوند بیشتر در معرض کمبود آهن قرار دارند. برای جلوگیری از کمبود آهن میتوان غذاهای سرشار از آهن مانند: انواع میوههای خشکشده، زرده تخممرغ، جگر، گوشت قرمز کم چربی، گوشت مرغ، ماهی و سایر پرندگان، ماهی سالمون، ماهی تُن و انواع دانهها را مصرف نمود.