کمبود نسبی چغاله بادام ناشی از رغبت باغداران برای برداشت بادام و سود بیشتر در آینده و عدم نظارت صحیح بر بازار از دلایل گرانی چغاله بادام است، اما تولیدکنندگان معتقدند اگر بازار به دست اتحادیههای بخش خصوصی مدیریت میشد چنین نوساناتی به وجود نمیآمد.
به گزارش لقمه، گرچه بهار زودرس باعث شد تا چغاله بادام زودتر از موعد و در اسفند ماه راهی بازار شود اما گویا افزایش قیمت محصولات خشکباری در سال گذشته باغداران را ترغیب کرده بود تا آنها محصول خود را برای برداشت بادام در فصلهای آینده که سود بیشتری هم دارد ترغیب کرده و کمبود نسبی را در بازار رقم بزند.
مجتبی شادلو – رییس اتحادیه باغداران –گفت: گر چه عرضه زود هنگام و کمبود نسبی در این برهه زمانی میتواند یکی از دلایل افزایش قیمت چغاله بادام باشد اما پس از آمدن گوجه سبز به بازار قیمت هر دو محصول به تدریج متعادلتر شد در حالی که عدم نظارت صحیح بر بازار از تولید تا مصرف باعث شد تا هر فروشندهای به دلخواه خود بر این محصولات قیمتگذاری کند.
وی افزود: در حال حاضر قیمت هر کیلو گرم گوجه سبز در عمده فروشی بسته به کیفیت و واریتههای متفاوت 2000 تا 8000 تومان و هر کیلوگرم چغاله بادام کمتر از 10 هزار تومان است و با احتساب حاشیه سود منطقی باید 30 درصد گرانتر در بازار مصرف فروخته شوند اما کنترلی بر روند افزایش قیمت محصولات کشاورزی وجود ندارد.
رییس اتحادیه باغداران گفت: اتحادیهها و تعاونیهای کشاورزی غالبا به وسیله کشاورزان و تولیدکنندگان اداره میشوند و میتوانند حتی در صورت کمبود نسبی به دلیل مشکلات و شرایط خاص آب و هوایی بازار را تنظیم کرده و قیمت محصولات خود را کنترل کنند.
شادلو با انتقاد از اینکه اتحادیههای بخش خصوصی کشاورزی نقش و جایگاهی برای کنترل و تنظیم بازار ندارند، اظهارکرد: اگر دولت به این اعتقاد برسد که از ابتدای فصل تولید در سیاستگذاریها و تصمیمگیریها خود اختیار و جایگاهی برای اتحادیهها قائل شود که آنها بتوانند بازار را کنترل کنند شاهد چنین نوسانات و مشکلاتی نخواهیم بود.