از خوردن تکههای غذاهای سوخته از جمله ته دیگ، نان و سیبزمینی سوخته امتناع کنید چون این گونه غذاها سرطانزا هستند.
به گزارش لقمه، یکی از مشکلهای اصلی نانها در کشور ما که اغلب به صورت سنتی در تنور و با حرارت زیاد و مستقیم پخته میشوند، قهوهای یا سیاه رنگ شدن قسمتهایی از سطح رویی یا زیرین یا بافت آنها به خصوص در نانهای تافتون و سنگک است. این قسمتهای تغییر رنگ داده، مملو از ترکیبهای آکریلامیدی هستند که مواد سرطانزا محسوب میشوند.
باقی ماندن خمیر از پخت قبلی یا تنظیم نبودن حرارت تنور هم باعث سوخته و سمی شدن سطح زیرین نان یا قسمتهایی از آن میشود و متأسفانه به دلیل ناآگاهی، مردم این قسمتها را هم مصرف میکنند.
بسیاری از افراد با این تصور که نانهای برشته ماندگاری بیشتر یا طعم مطلوبتری دارند، این نانها را میخرند در حالی که آکریلامید که هنگام سوختن، برشته شدن یا پختن مواد کربوهیدراتی موجود در غلات، با درجه حرارت بالا و مستقیم، در محصولاتی مانند نان، بیسکویت، کلوچه، چیپس سیبزمینی ایجاد و باعث قهوهای یا سیاه رنگ شدن آنها میشود، سرطانزاست.
به طور کلی نباید قسمتهای خیلی برشته هر ماده غذاییای را مصرف کرد زیرا ممکن است دارای ترکیبهای سرطانزا باشند که به محض ورود به بدن و تجزیه آنها مادهای تولید میشود که میتواند در درازمدت بر سلامت مصرفکننده تأثیر مخرب بگذارد و باعث بروز سرطان، انواع عفونتها، آسیب به سیستم ایمنی و عصبی شود.
اگر قصد خرید نان دارید، آنهایی که رنگ روشنتر دارند انتخاب کنید و از مصرف قسمتهای سوخته یا برشته نانها (اعم از بربری، تافتون، سنگک و حتی نانهای حجیم مثل نان باگت) پرهیز کنید، حتی بیسکویت و کلوچههایی که سطح زیرین آنها سوخته است، نخورید.
ته دیگ سوخته
ته دیگ برنج و سیب زمینی سوخته هم سرطانزاست
یک متخصص اپیدمیولوژی تغذیه توصیه کرد تا مردم از خوردن تکههای غذاهای سوخته از جمله ته دیگ، نان و سیبزمینی سوخته امتناع کنند چون این گونه غذاها سرطانزا هستند.
ربابه شیخالاسلام در مورد مضرات خوردن تکههای سوخته غذا اظهار داشت: غذاهای سوخته معمولاً سرطانزا هستند چون موادی که در آنها وجود دارد بسیار خطرناک است و بدن ما باید فعل و انفعالات زیادی را به کبد تحمیل کند تا این مواد از بدن دفع شود.
به گفته این متخصص اپیدمیولوژی تغذیه، تهدیگ برنج و سیبزمینی سوخته یکی از مضرترین غذاها برای سلامت افراد است.
وی ادامه داد: هنگام سرخ شدن غذا به ویژه غذاهای حاوی نشاسته مادهای به نام آکریلامید آزاد میشود که سرطانزا است و در همین راستا در دنیا توصیه میشود که از غذاهای تازه و سرخ نشده استفاده شود.
شیخالاسلام در پاسخ به این که برخی متخصصان استفاده از نانهای بسیار برشته شده را برای دیابتیها توصیه میکنند گفت: در حقیقت با برشته شدن نان از میزان کربوهیدرات موجود در آن کاسته میشود که قاعدتاً برای افراد دیابتی که باید قند کمتری مصرف کنند مفید است.
به گفته این متخصص اپیدمیولوژی تغذیه نباید فراموش کرد که نان برشته با نان سوخته متفاوت است و باید تکههای سوخته نان را جدا کرده و از خوردن آن امتناع کرد.