غذا پختن یكی از هنرهای خانمهای ایرانی است و صد البته كه آماده كردن غذای خوشمزه و باب میل افراد خانواده كار آسانی نیست؛ این كار هم فوت و فن خود را دارد، چراكه غذاهای ایرانی بسیار متنوع بوده و پختن و مهیا كردن هر یك به شیوهای خاص انجام میشود.
به گزارش لقمه، بعضی غذاها به زمان پخت طولانی نیاز داشته و باید آرام آرام بپزد و آماده شود تا به اصطلاح حسابی جا بیفتد؛ قورمه سبزی از این دسته غذاهاست. در آماده كردن برخی غذاها فقط با روغن و سرخ كردن سر و كار داریم؛ در این گروه میتوان به كتلت و كوكوها اشاره كرد. غذاهایی هم هستند كه زود و سریع آماده میشوند.
اما سخن امروز ما این است كه برای تهیه هر غذا نیاز به ظروف مناسب داریم. یكی قابلمه میخواهد و دیگری ماهیتابه؛ یكی دیگ و آن یكی ظرفی چدنی و... اما یكی از ظرفهایی كه در میان خانمهای خانهبویژه آنها كه شاغل هستند طرفداران زیادی دارد و بسیاری از غذاها را در آن میتوان پخت، زودپز است. دهها سال میشود كه دیگهای زودپز در انواع مختلف موارد استفاده فراوانی در آشپزخانهها داشته و دارد. امروزه البته زودپزهای جدید در اندازهها و رنگهای مختلف با كاراییهای فراوانتر از گذشته به بازار آمده است.
حلقه لاستیكی را كنترل كنید
همه میدانیم زودپز وسیلهای است كه غذا را در زمانی كم و تحت تاثیر بخار میپزد. در این روش ، ویتامینهای بیشتری در غذا باقی میماند و زمان پخت در آن بسیار كمتر از ظرفهای معمولی است. حتما شما هم این تجربه را در خاطر دارید كه وقتی مهمان ناخواندهای به خانه ما آمده، كارایی زودپز بسیار نمایانتر شده است.
اما نكاتی هست كه هنگام استفاده از زودپز باید رعایت كنید. نخستین نكته این كه همیشه مراقب باشید واشر یا حلقه لاستیكی دور در زودپز سالم باشد. این واشر باعث میشود كه بخار در دیگ بماند و خارج نشود. اگر واشر خراب یا پاره باشد یا آن را خوب جا نینداخته باشید، غذا سر رفته و ممكن است شعله گاز را خاموش كند. پس لازم است بعد از هر پخت غذا و شستوشوی دیگ زودپز حتما واشر لاستیكی آن را بازرسی كرده و از سالم بودنش مطمئن شوید. در صورتی كه متوجه شدید واشر ایرادی دارد حتما آن را عوض كنید و تا پیش از این كار در زودپز غذا نپزید.
زودپزتان منفجر نشود!
موقع استفاده از زودپز از سالم بودن سوپاپ بخار آن هم باید مطمئن باشید. موقعی كه دیگ زودپز را روی شعله گاز میگذارید، اگر حرارت بیش از حد باشد صدای سوپاپ بر اثر بخار زیادی كه در دیگ جمع شده بلند میشود و شما را متوجه میكند باید حرارت را كم كنید.
به همین دلیل مراقب باشید مواد غذایی را كه دانههای ریز دارد یا دارای لعاب و كف است (مثل دانههای جو و گندم) در زودپز نپزید زیرا ذرات این مواد همراه با كف، بالا آمده و روزنه خروج بخار را میبندد. اگر این روزنه كاملا بسته شود ممكن است حتی باعث انفجار دیگ نیز بشود.
بعضی دیگهای زودپز قفل ایمنی دارند؛ این قفل باعث میشود تا زمانی كه بخار داخل ظرف است در آن باز نشود. برای باز شدن در این دیگها بعد از اینكه غذا پخت، شعله را خاموش كرده و سوپاپ اطمینان را آزاد كنید تا بخار جمع شده در داخل دیگ خارج شود؛ آن وقت میتوانید در دیگ زودپز را باز كنید.
شما كدام نوع را میپسندید؟
بیشتر زودپزها از جنس استیل ساخته شده كه این آلیاژ در مقابل شستوشو و ضربه مقاوم است، اما زودپزها دارای شكلها و رنگهای متفاوت و گوناگونی هستند. بعضی از این دیگها دسته بلندی دارند و برخی دستههایی شبیه قابلمههای استیل. انتخاب یكی از این مدلها بیشتر به سلیقه افراد برمیگردد اما اغلب خانمها دیگهای دسته بلند را ترجیح میدهند زیرا انتقال اینگونه ظروف با دسته بلند راحتتر است. همچنین دستههای كوتاه ممكن است داغ شود و موقع بلند كردن ظرف دستتان بسوزد، اما چه دیگ شما دارای دسته بلند باشد و چه كوتاه، یادتان نرود هر از چندگاهی از سفت بودن پیچهای دسته زودپز مطمئن شوید.
زودپز هم استاندارد دارد
اگر زودپز ندارید و تصمیم گرفتهاید یكی بخرید، حتما موقع خرید به علامت استاندارد روی آن دقت كنید. همچنین طرز استفاده آن را بیاموزید و در خانه هم بروشور راهنمای پخت را با دقت مطالعه كرده و سپس از دیگ زودپز استفاده كنید.اطلاع نداشتن از این موارد میتواند مشكلساز شود.
زودپزهای برقی هم آمدند
بتازگی دیگهای زودپز برقی هم به بازار آمده كه هم زودپز است و هم بخارپز. معمولا سطح داخلی این دیگها با تفلون پوشیده میشود. كار با این دیگها هم مانند زودپزهای معمولی است، اما به دلیل حسگرهایی كه دارند، غذا در آنها نمیسوزد و پیش از چنین اتفاقی، برق دیگ قطع میشود. البته لازم است به میزان مصرفتان از زودپز و مصرف برق آن و همچنین قبض برق سر ماه هم دقت كنید.
بازگشت به صفحه نخست