مدیرکل تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر اینکه فرهنگ و هنر کم هزینهترین و موثرترین عرصه برای شناخت مردم کشورها از ایران را رقم میزند، اظهار داشت: این مسابقه سبب شد تا همگان متوجه شوند که در ماه رمضان در ایران چه میگذرد و شادی و شادابی وجود دارد و همه این موارد باعث میشود که بدانیم مردم برای ارزش ها و باورهایشان با تمام توان هزینه میکنند.
به گزارش لقمه، «اصغر امیرنیا» مدیرکل دفتر تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفتوگو با روابط عمومی مسابقات فرهنگی هنری سفره های ایرانی اسلامی، در حاشیه بازدیدش از پنجمین نمایشگاه عکس از سفرههای افطاری بیان کرد: نمایشگاههایی از این دست صرفا از نظر هنر و تکنیک مطرح نمیشود، بلکه بار معنایی بسیار وسیعی دارد، چراکه کرامت و دست و دل بازی مردم ایران و مسلمان را نشان میدهد که همانطور که برای خودشان واجب میدانند که روزه بگیرند، چه غنی و چه فقیر بر خود فرض میدانند که در ثواب اطعام دیگران نیز سهیم باشد.
* نمایش خرده فرهنگهای ایران و جهان در عکسهای افطاری
وی به عکسهای متنوع نمایشگاه سفره افطاری و نمایش خرده فرهنگها در آن اشاره کرد و گفت: در همه خرده فرهنگهای سطح کشور این نوع فرهنگ افطاری دادن وجود دارد، همچنان که در برخی از عکسهای برون از کشور نیز چنین چیزی را مشاهده میکنیم. بنابراین اطعام به آن معنی نیست که غذاهای رنگارنگی باشد که شان و منزلت انسان را حفظ کند بلکه به واسطه چند دانه خرما نیز این مهم محقق میشود.
امیرنیا با اشاره به برخی از عکسهای این نمایشگاه، خاطرهای را عنوان کرد: با دیدن تعدادی از این عکسها خاطرهای در ذهن من تداعی شد. در سال 75 به مکه مشرف شده بودم. در بیرون از حیاط یکی در حال فروختن خرما بود و هر ظرف را نیم ریال قیمت داشت، اما بلافاصله پس از اذان مغرب، همه را به رایگان در اختیار دیگران قرار داد، چون آن را برکت زندگی و معاش خود میدانست.
* مسابقه سفره افطاری نشاط حاکم بر ماه مبارک رمضان را نشان میدهد
مدیر کل دفتر تجسمی وزارت ارشاد همچنین عکسهای نمایشگاه افطاری را در جهت شناخت مردم جهان از ایران برشمرد و خاطرنشان کرد: شاید برخی هنرمندان حرفهای به نوعی دغدغه ذهنی در این ژانر نداشتند و یا کمتر دغدغه این موضوع را داشتند که بر اساس سرگرمی در ژانر افطاری و اطعام کار کردند؛ اما با توجه به اعلام فراخوانهای دبیرخانه سفرههای افطاری و برگزاری مسابقهای با این موضوع، سبب شد افرادی که برای دل خودشان عکسهایی که از قبل در این موضوع داشتند را در اختیار دیگران قرار دهند. این موضوع همچنین سبب شد تا همگان متوجه شوند که در ماه رمضان در ایران چه میگذرد و شادی و شادابی وجود دارد و همه این موارد باعث میشود که بدانیم مردم برای ارزش ها و باورهایشان با تمام توان هزینه میکنند.
* نیمی از هزینه افطاریهای پرهزینه صرف برگزاری چندین جشنواره میشود
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چه آرزویی برای دبیرخانه سفرههای ایرانی اسلامی دارید، گفت: امیدوارم که کار این دبیرخانه استمرار داشته باشد و همه افراد به اندازه وسعشان کمک کنند؛ چراکه وقتی فردی بر اساس علاقه خودش وارد عرصه هنری میشود، صرفاً نه یک دستگاه بلکه همه دستگاهها وظیفه دارند جهت ارتقای سطح آگاهی افراد و معارف دینی قدم بردارند.
امیرنیا در ادامه اظهار کرد: همان طوری که بسیاری از دستگاهها در ماه رمضان هزینههای سنگینی برای افطاری دادن صرف میکنند، شاید نیمی از این هزینهها جوابگوی برگزاری چندین جشنواره و مسابقه از این دست را باشد. همچنان که این هزینهها باید برای کسانی باشد که توان فراهم آوردن قوتی مناسب را ندارند و با هزینههای خیلی پایینتر هم میتوان به اینگونه افراد افطاری داد. علاوه بر این، چیزی که در این سفرههای افطاری پر هزینه دیده نمیشود، سفرههای دل است؛ چراکه آن چیزهایی که باید بیرون بریزند صرفاً مادیات نیست و خیلی از پلیدیها و پلشتیها در این زمان باید به دور بریزند.
* عکس سفرههای ایرانی اسلامی بستری برای بروز هنرهای دیگر با این موضوع است
مدیرکل دفتر تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در توضیح حمایت از مسابقات فرهنگی هنری سفرههای ایرانی اسلامی گفت: چه ما در وزارت ارشاد باشیم و چه نباشیم در حد وسعمان حتما به این دبیرخانه کمک خواهیم کرد. شاید ما از نتیجه خیلی از کارها مطمئن نباشیم، اما این گونه کارها چون در جهت توسعه و ترویج فرهنگ اسلامی ایرانی است، نتیجهاش کاملاً مشخص است. همچنان که این عکسها به عنوان بستری برای بروز دیگر ژانرهای هنری در این زمینه است.
وی با بیان اینکه این امکانات باید در حدی فراتر برای این عرصه هنری و دیگر عرصههای هنری نیز به کار گرفته شود تا ویژگیهای خاص دیگری در این موضوع به نمایش گذاشته شود، توضیح داد: با این روند به هدفی که در این دبیرخانه تبیین شده است نزدیکتر میشویم و انشاالله به نظر میرسد که بشود این کارهای هنری را در خارج از کشور به نمایش گذاشت و به صورت تکثیری در اختیار رایزنیها و سفارتخانههای خارج کشور قرار بگیرد تا دیدگاههای مردم کشورهای مختلف با توجه به سبقه و تاثیری که در فرهنگ داریم، به سمت ایران جلب شود.
* نمایشگاه عکس سفرهها، ظرفیت بینالمللی شدن را دارد
اصغر امیرنیا با تاکید بر اینکه توسعه فعالیتهای اقتصادی و سیاسی با ابزار فرهنگ تسهیل میشود، گفت: بارها در مصاحبههایم به این موضوع تاکید کردم که به جای اینکه در عرصههای سیاسی و اقتصادی خارج کشور هزینههای بالا بکنیم، باید از فرهنگ و هنر بهره بگیریم؛ چراکه فرهنگ و هنر کم هزینهترین و موثرترین عرصه برای شناخت مردم کشورها از ایران را رقم میزند. از سویی دیگر هم اقتصادمان فعال میشود و هم مسیرهای سیاست ما بازتر میشود، چراکه این موضوع در برگزاری هفتههای فرهنگی در کشورهای مختلف کاملاً ملموس بوده و به اثبات رسیده است.
وی در پایان با اشاره به اینکه هنر بهترین ابزار برای برقراری روابط اقتصادی و سیاسی است، خاطرنشان کرد: تعدادی از آثار این نمایشگاه نیز متعلق به برخی هنرمندان ایرانی سفرکرده به خارج کشور، بود و این موضوع نشان میدهد که این نمایشگاه ظرفیت بینالمللی شدن، بویژه در کشورهای اسلامی را دارد.
در انتهای این بازدید، گزارش تصویری کوتاهی از مراسم برگزار شده را مشاهده کرده و اولین کتاب جامع عکس سفرههای ایرانی اسلامی را هم مورد بررسی قرار دادند.
این گزارش حاکی است از سوی دبیرخانه مسابقات سفرههای ایرانی اسلامی، عکس برتر اولین دوره مسابقه عکاسی از سفره های افطاری با عنوان: "سنت" اثر احمد مرادی هنرمند تهرانی به رسم یادگار به وی هدیه شد.
لازم است یادآوری شود که مسابقات فرهنگی هنری سفرههای ایرانی اسلامی از سال 1387 با چهار موضوع هفتسین، افطاری، حسینی (نذورات و اطعام عزاداران) و یلدا توسط سایت لقمه برگزار شده است. پنجمین دوره مسابقه عکاسی از سفرههای افطاری با حمایت موسسه توسعه هنرهای تجسمی در سال 1391 برگزار شد و به زودی فراخوان ششمین دوره این مسابقات نیز منتشر خواهد شد.
بازگشت به صفحه نخست