یک متخصص تغذیه گفت: سحری باید شامل یک وعده غذای کامل همچون ناهار باشد و مصرف میوه، سبزیجات و سالاد در کنار آن به دیرتر گرسنه و تشنه شدن فرزندان کمک میکند. همچنین خوردن یک عدد تخم مرغ آبپز شده توسط نوجوانان موجب جلوگیری از احساس گرسنگی آنها در طول روز میشود.
به گزارش لقمه، دکتر مسعود کیمیاگر اظهار داشت: نوجوانانی که شرعا روزه بر آنها واجب است یا کودکانی که تمایل دارند همچون بزرگسالان روزه بگیرند، حتما باید از سوی والدین و اطرافیان تحت مراقبت قرار گیرند تا در صورتی که توان تحمل روزه داری را نداشتند روزه خود را قطع کنند.وی تاکید کرد: روزه اولیها به ویژه دختران نه یا ده ساله نباید بدون خوردن سحری اقدام به روزه داری کنند و تنها در صورتی روزه بگیرند که سحری را کامل خورده باشند. به این کودکان توصیه میشود در صورتی که نتوانستند برای سحر بیدار شوند از گرفتن روزه بدون سحری خودداری کنند.
این عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به اهمیت وعده سحر برای روزه اولی ها، تصریح کرد: سحری باید شامل یک وعده غذای کامل همچون ناهار باشد و میوه و سبزیجات و سالاد حتما در کنار آن مصرف شود تا به دیرتر گرسنه و تشنه شدن فرزندان کمک کند. خوردن یک عدد تخم مرغ آبپز شده توسط بچهها موجب جلوگیری از احساس گرسنگی آنها در طول روز میشود.وی با اشاره به پرهیز از انجام فعالیت شدید روزه اولیها در طول روزه داری، گفت: این افراد بهتر است از ساعت دو الی سه بعدازظهر به استراحت بپردازند. توصیه میشود خانوادهها از این ساعات به بعد مراقب حال فرزندان خود باشند تا در صورت مشاهده علائمی همچون ضعف، بی حالی، بی رنگ شدن چهره و افت فشارخون همچنین ناتوانی بچهها در انجام کار روزمره خود از جمله نوشتن تکالیف و عدم تمرکز در درس خواندن آنها را از ادامه روزه باز دارند.
دکتر کیمیاگر افطار کردن با یک ماده قندی که به سرعت جذب میشود همچون خرما یا چای شیرین را به افرادی که برای اولین بار مکلف به روزه داری شدهاند، توصیه کرد و افزود: این اشخاص میتوانند روزه خود را با یک لیوان شیر یا آب جوش نیز باز کنند. همچنین خوردن همزمان افطار و سحری باعث میشود که در صورت خواب ماندن در هنگام سحر برای صرف غذا، وقفه طولانی میان وعده غذایی قبل و زمان افطارپیش نیامده و روزه داران دچار گرسنگی و تشنگی شدید نشوند.وی در ادامه یادآور شد: مصرف غذاهایی همچون کتلت، کوکو و شامی همچنین سوپ و آش غذای مناسبی به عنوان وعده افطار روزه اولیها محسوب میشود. این افراد باید در ساعات میان افطار تا سحر به مقدار کفایت مایعات استفاده کنند تا دچار کمبود آب نشوند.
این عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی در پایان با بیان اینکه کاهش وزن یک الی دو کیلویی فرزندانی که سالهای اولیه روزه گرفتن خود را تجربه میکنند طبیعی است، اظهار کرد: این میزان افت وزن پس از ماه مبارک رمضان قابل جبران است. اگر وعده غذایی مصرفی در افطار و سحر مناسب و کافی باشد، کاهش وزن بدن به سوزاندن چربیهای بد بدن مربوط میشود به طوری که با مصرف این چربیها در بدن پس از اتمام این ماه، چربی مفید جایگزین آنها میشود.
سید ضیاءالدین مظهری نیزدر مورد تغذیه کودکان روزه دار گفت: مهمترین مسئله در کودکانی که روزهداری میکنند و مراحل جهش رشد و بلوغ خود را طی میکنند این است که بتواند از تمام چهارگروه اصلی تغذیه بهرهمند شوند.این متخصص تغذیه افزود: کودکان باید به واسطه استفاده از نان و غلاتی که حاوی سبوس یا دانه کامل هستند تأمین پروتئین شوند؛ یا از سوپها و آشهایی استفاده کنند که حاوی دانههای پرک شده جو یا گندم باشند چرا که وجود سبوس باعث حفظ آب بدن شده و احساس سیری را به کودک میدهد.
مدیر گروه تغذیه واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی افزود: مصرف سبزیجات پخته و خام در حد توانایی و ظرفیت کودکان از جمله دیگر مواردی است که توصیه میشود چرا که این مواد حاوی منیزیم، پتاسیم، آهن غیر هم، اسید فولیک، ویتامین C و B9 هستند که از خشکی مزاج جلوگیری میکنند.
نایب رئیس انجمن پیشگیری و درمان چاقی ادامه داد: استفاده از شیر و لبنیات غنی شده با تلفیق غلات و بادام پوستکنده و مصرف ترکیباتی همچون فرنی و شیربرنج غنی با خلال بادام؛ همچنین سوپهای سبکی که محتوی سبزیجات، غلات سبک، حبوباتی همچون عدس و لپه و لوبیا با آب گوشت و مرغ چربی گرفته شده باشند میتوانند غذاهای مناسبی برای این دسته از کودکان روزه دار محسوب شوند.
این متخصص تغذیه تصریح کرد: تلفیق مواد با هم و مصرف غذاهایی همچون کوکوی سیبزمینی، شامی و کتلت که شامل مجموعهای از تخممرغ، سیبزمینی، گوشت و حبوبات هستند و در روغن زیتون سرخ میشوند میتواند انرژی کاملی که ارزش بیولوژیکی پروتئینی بالایی دارند را به این کودکان بدهند.مظهری، استفاده از سوپهای تره فرنگی، جو، شیر، قارچ و غذاهایی را که حاوی مغزها و دانههای خام تازه هستند را در فاصله افطاری تا خوابیدن مفید دانست و افزود: این دسته از غذاها اسید چرب لازم و مواد معدنی را در اختیار کودکان قرار میدهد.این استاد دانشگاه حذف و کاهش مصرف موادی چون زولبیا، بامیه، شیرینیهای تر و خشک را در این ایام ضروری دانست و افزود: استفاده از این مواد میتواند در طول روزهداری در کودکان احساس گرسنگی، خستگی شدید و خوابآلودگی همراه با افت قند خون، افت فشار و کم طاقتی را به بار بیاورد.
متخصص تغذیه، استفاده از گوشت قرمز، مرغ، ماهی همراه با پروتئینهای گیاهی و سبزیجات حاوی نشاسته مثل سیبزمینی، هویج و لوبیا سبز را از جمله غذاهایی دانست که نیازهای کودکان را تأمین میکند.
عضو هیات علمی و مدیر گروه تغذیه واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تصریح کرد: عدم فعالیت شدید در طول روز برای کودکان روزهدار میتواند مانع از تشنگی و گرسنگی آنها شود.این متخصص تغذیه به کودکان روزهدار توصیه کرد: بعد از افطار و شام تا زمان خوابیدن آب کافی بنوشند و از خوردن کولا، چای و قهوه که آب بدن را دفع میکند بپرهیزند. مظهری ادامه داد: کودکان در وعده سحری از سالاد غنی شده استفاده کنند و از افطار تا سحر نیز 2 تا 3 واحد میوه مصرف کنند تا بتوانند فشار روزهداری را خنثی کنند.
بازگشت به صفحه نخست