دراین گزارش به توصیههایی برای مزاجهای مختلف خواهیم پرداخت.
به گزارش لقمه، دكتر فاطمه معینی، پزشك و دستیار طب سنتی با 4 در گفتوگویی اشاره کرد: مزاجها به انواع مفرد سرد، گرم، تر و خشك و مزاجهای تركیبی دموی (گرم و تر)، مزاج صفراوی (گرم و خشك)، مزاج بلغمی (سرد و تر) و مزاج سودایی (سرد و خشك) و همچنین مزاج معتدل تقسیم می شوند که هر کدام از این گروهها باید نکاتی را مدنظر قرار دهند.
صفراویها شربت زرشك بنوشند
دكتر معینی توصیه میكند: افرادی كه مزاج صفراوی دارند بهتر است بیشتر در محیطی قرار گیرند كه هوایی تازه و خنك دارد. همچنین در رژیم غذایی خود كمتر از گوشت استفاده و بیشتر میوه و سبزی میل كنند. در آب و مایعات مصرفی خود هم چند قطره لیمو ترش تازه بریزند. یك ساعت خواب پس از ناهار و تمرینهای آرامش ذهن، مانند یوگا برای این افراد مفید است. صفراویها بهتر است هر 12 ساعت بینی خود را با روغن بادام شیرین كه برطرف كننده خشكی است، چرب كنند. نوشیدن روزانه یك تا 3 لیوان شربت زرشك و عرقیجات گیاهی مانند كاسنی و شاطره به این افراد توصیه میشود. صفراویها باید از مصرف بیش از حد تخم مرغ، گوشت قرمز، سیر، پیاز، ادویههای تند، بادمجان، خربزه و مغزها پرهیز كنند.
دمویها حجامت كنند
به گفته وی افراد با مزاج دموی بهتر است گوشت، غذای دریایی، میوه و سبزیجات زیادی مصرف كنند. روزانه 15 تا 30 دقیقه پیادهروی هنگام صبح و یك یا 2 بار حجامت در سال (كه بهترین زمان آن بهار و ابتدای تابستان است) برای آنها مفید خواهد بود. توصیه میشود از پرخوری بپرهیزند و از غذاهای كم كالری استفاده كنند. آب زرشك نوشیدنی مفیدی برای آنها است و به همراه آب، لیموترش تازه بخورند.مصرف كاهو، خیار، قوره، آلو بخارا توصیه میشود و انواع سوپ، آش و نان جو هم مفید است؛ اما پرخوری، مصرف ادویههای تند، غذاهای نشاستهای، شور و پرچرب، تخم مرغ و مغزها مضر است.
بلغمیها پرخوری نكنند
دكتر معینی میافزاید: مزاج بلغمیها بهتر است در شبانه روز 2 وعده غذا میل كنند و هنگام گرسنگی از میوه و سالاد استفاده كنند؛ چون توانایی دستگاه گوارش آنها برای هضم غذا پائین است. ورزش و فعالیت جسمانی منظم و سونای خشك برای این افراد مفید است و توصیه میشود بیشتر از گوشت پرندگان مصرف كرده و میوههای رسیده و شیرین مانند سیب، گلابی و طالبی بخورند. بیشتر از ادویههایی مانند هل، دارچین، زنجبیل، زعفران و فلفل در غذا استفاده كرده و سبزیجات گرم مانند كرفس، نعناع، ریحان، جعفری، چغندر، گل گاوزبان و خاكشیر مصرف كنند.از پرخوری و خوابیدن در طول روز بپرهیزند و مصرف بیش از حد فرآوردههای لبنی، مركبات، هندوانه، خیار و گوجهفرنگی هم توصیه نمیشود.
سوداییها زیاد ننشینند
وی میگوید: افراد دارای مزاج سودایی، پوست خود را در روز با روغن زیتون یا كنجد چرب كنند. همچنین در آب، لیموترش بریزند و هر روز آب هویج و سیب بخورند.ورزشهای سبك مانند پیادهروی انجام دهند و از بیخوابی و كمخوابی بپرهیزند. استفاده طولانی مدت از رایانه و تماشای بیش از حد تلویزیون هم توصیه نمیشود چون موجب برانگیخته شدن خلط سودا شده و سردی و خشكی را تشدید میكند.
خوراكیهای مفید برای این افراد گوشت بره، گوشت پرندهها، تخم مرغ محلی، گندم، لوبیا، سیب، گلابی و سبزیهای گرم مانند نعناع، ریحان و ترخون است. مصرف ادویههای گرم مانند هل، دارچین و زعفران، همچنین جوانه گندم و شیره خرما و انگور هم برای سوداییها توصیه میشود.این افراد بهتر است از خوابیدن در روز پرهیز كنند و غذاهای نمك سود، بادمجان، خیار شور، گوشت گاو، لبنیات، كلم و كاهو را كمتر مصرف كنند.
دكتر معینی با اشاره به اینكه پرهیز از مصرف برخی مواد غذایی در برخی مزاجها به معنی مصرف نكردن آن غذا نیست، تصریح میكند: هر غذایی خاصیت ویژه خود را دارد و نیازهای بدن را برطرف میكند؛ پس مصرف هیچ غذایی را نباید حذف كرد، فقط بهتر است با توجه به مزاج، از زیادهروی در مصرف برخی مواد غذایی خودداری كرد. گاه دیده میشود كه افراد با استفاده از روشهای گفته شده، تعیین مزاج میكنند و خودسرانه از رژیمهای غذایی سخت و سنگین استفاده كرده و نه فقط به تعادل مزاج كمك نمیكنند، بلكه به سوء مزاج و انواع بیماری هم مبتلا میشوند. تعیین مزاج در ظاهر كار سادهای است، اما نكاتی وجود دارد كه ممكن است فرد را گرفتار اشتباه كند؛ پس بهتر است پزشكان طب سنتی كار تشخیص طبع را انجام دهند.
بازگشت به صفحه نخست