رئیس سازمان غذا و دارو از تقویت نظارت بر توزیع مكملهای تقلبی و قاچاق در كشور خبر داد و گفت: طی هشت سال گذشته حدود ۸۰۰ پروانه ساخت و ۱۰۰۰ پروانه واردات برای مكملها صادر شده است.
به گزارش لقمه، دكتر رسول دیناروند در حاشیه نخستین همایش بینالمللی مكملهای غذایی، رژیمی و دارویی افق ۱۴۰۴ به تبیین وضعیت تولید و توزیع مكملها در كشور پرداخت و افزود: بازار مكملها در سال ۹۱ حدودا ۶۰۰ میلیارد تومان بوده و واردات تقریبا دو برابر تولید صورت پذیرفته است. وی ادامه داد: از جمله مشكلاتی كه در این حوزه با آن روبرو هستیم میتوان به موضوع توزیع فراوردههای مكملی قاچاق اشاره كرد، به ویژه برخی فراوردههای مكملی كه بیشتر برای دوپینگ و تقویت ورزشكاران استفاده میشود.
رئیس سازمان غذا و دارو با بیان اینكه در حال حاضر مكملهای موجود در بازار هم از نوع تولید داخل هستند و هم وارداتیاند، اظهار كرد: با این حال عدهای به فراوردههای مجوزدار چه از نوع داخلی و چه خارجی آن اكتفا نمیكنند و به سراغ فراوردههای غیرقانونی و بدون مجوز میروند كه اینها هم از مسیرهای قاچاق تامین شده و مورد تایید ما نیستند. دیناروند تاكید كرد: در حال حاضر عرضه فراورده قاچاق و تقلبی از مسیرهای قانونی عرضه دارو و مكملها حذف شده است، به این معنا كه كمتر شاهد توزیع مكملهای غیرمجاز در داروخانهها هستیم.
برخورد با شبكههای توزیع زیرزمینی مكملهای قاچاق
وی با اشاره به اینكه مكملهای غیرمجاز و تقلبی صاحب شبكههای توزیع زیرزمینی هستند و معمولا در اماكنی كه ورزشكاران رفتوآمد میكنند، توزیع میشوند، یادآور شد: حدود ۸تا ۱۰ سال پیش وضعیت توزیع مكملهای قاچاق بسیار نگرانكننده بود، اما اكنون وضعیت به ویژه در داروخانهها بسیار بهبود پیدا كرده است.
اجازه واردات بیش از هزار مكمل دارویی و غذایی طی هشت سال گذشته
معاون وزیر بهداشت در ادامه با بیان اینكه طی ۸سال گذشته برای حدود ۸۰۰ فراورده مكملی پروانه ساخت تولید شده است، اظهار كرد: اكنون این مكملها توسط بیش از ۱۰۰ شركت دارویی و ۲۰ شركت انحصاری مكمل به تولید میرسد.
وی اعلام كرد: همچنین بیش از هزار پروانه برای واردات مكملهای غذایی و دارویی در كشور در این مدت صادر شده است. البته همه این مكملها اكنون در بازار وجود نیستند، اما عرضه و تولید این فراوردهها به صورت قانونی طی ۸سال گذشته وجود داشته، هر چند با فراز و نشیبهای بسیاری روبرو بوده است.
دیناروند ضمن تاكید بر اینكه تا وقتی مسیر قانونی وجود دارد، جلوی راههای عرضه قاچاق و تقلب گرفته خواهد شد، گفت: البته بعضی داروها هستند كه نمیتوانیم آنها را به صورت قانونی تامین كنیم كه داروهای دوپینگ و سقط جنین از جمله آنهاست.
۴۰درصد مردم جهان از مكملهای غذایی، رژیمی و دارویی استفاده میكنند
مدیر گروه تغذیه بالینی دانشگاه علوم پزشكی تهران گفت: حدود ۴۰درصد مردم جهان و نیمی از جمعیت كشورهای پیشرفته روزانه از مكملهای غذایی استفاده میكنند. سیدعلی كشاورز در نخستین همایش مكملهای غذایی، رژیمی و دارویی افق ۱۴۰۴ در تهران درباره علل استفاده از مكملهای غذایی افزود: افزایش نارضایتی افراد از مراقبتهای بهداشتی معمولی و رضایتمندی آنها از درمانهای تكمیلی از جمله علل افزایش استفاده از مكملهاست. دبیر علمی همایش با بیان اینكه هدف از استفاده از مكملها جبران كمبودهای رژیم غذایی و تنظیم نیازهای افراد است، اظهار داشت: محصولاتی به عنوان مكمل رژیم غذایی در نظر گرفته میشوند كه حاوی یك یا بیشتر از یك ماده مغذی مانند ویتامینها، عناصر معدنی، گیاهان دارویی، اسیدهای آمینه یا كنستانتره، متابولیت اجزا یا عصاره تركیبی از مواد مذكور باشند.
وی تصریح كرد: اگرچه مكملهای غذایی بطور سنتی به عنوان محصولات ساخته شده از یك یا چند ماده مغذی ضرروی تعریف شده، اما طبق قانون مكملهای غذایی، بهداشت، درمان و آموزش (DSHEA) فقط محصولی به عنوان مكمل رژیم غذایی در نظر گرفته میشود كه حاوی برچسب عنوان مكمل غذایی باشد.
كشاورز با بیان اینكه مكملهای غذایی متفاوت از داروهاست، گفت: داروها برای تشخیص، درمان یا جلوگیری از بیماری در نظر گرفته میشوند و پس از مطالعات بالینی برای تعیین اثربخشی و ایمنی به تایید FDA میرسند ولی مكملهای غذایی بدون آزمایشهای قبلی قابلتوزیع در بازار دارو و قابل مصرف هستند. مدیر گروه تغذیه بالینی دانشگاه علوم پزشكی تهران با اشاره به دریافت دو جایزه نوبل در فاصله كمتر از ۲۰سال با عنوان مكملهای غذایی افزود: جایزه نوبل سال ۱۹۲۹ و ۱۹۳۷ با عنوان كشف ویتامین در مكملها نشانگر اهمیت آن است.
بازگشت به صفحه نخست