در ماه محرم هر شهر ایران، حال و هوای خودش را دارد و غذاهای نذری آنها هم برگرفته از همین حال و هوا است.
لقمه: در ماه محرم هر شهر ایران، حال و هوای خودش را دارد که به تفاوت های فرهنگی هر شهر بر می گردد. این تفاوت های فرهنگی از روش برگزاری مراسم عزاداری گرفته تا غذاهایی که به صورت نذری طبخ می شوند، کاملاً محسوس است.
در میان نذریهای متداول در تاسوعا و عاشورا، خورش قیمه از همه رایجتر است و همهساله در این ایام، حجم زیادی از این غذای خوشعطر تهیه و طبخ میشود. این خورش اصیل در گوشه و کنار کشورمان به شیوههای مختلفی تهیه میشود؛ مثلا گیلانیها معمولا به آن دارچین اضافه میکنند و تبریزیها گرد لیمو و ادویهای متشکل از دارچین، میخک، فلفل سیاه و فلفل بهار. جنوبیها به جای لپه از نخود استفاده میکنند و بیش از برنج، خورش میخورند. بعضیها روی قیمهشان خلال سرخ شده سیبزمینی میریزند و بعضی دیگر، آن را با بادمجان و کمی غوره میل میکنند.
مواد لازم
راسته گوسفند ۳۰۰ گرم/ ۵۰۰ کیلوکالری
▪ پیاز متوسط ۱ عدد/ ۲۵ کیلوکالری
▪ لپه خیس شده ۱ لیوان/ ۲۴۰ کیلوکالری
▪ گوجهفرنگی متوسط ۴ عدد/ ۷۵ کیلوکالری
▪ لیمو عمانی ۴ عدد/ صفر
▪ سیبزمینی متوسط ۲ عدد/ ۱۶۰ کیلوکالری
▪ زردچوبه، زعفران نمک و فلفل سیاه به میزان دلخواه/ صفر
▪ روغن مخصوص سرخ کردن ۳ قاشق غذاخوری/ 140 کیلوکالری
طرز تهیه
پیاز را خرد کنید و در روغن تفت دهید. گوشت خردشده را به آن افزوده و زردچوبه و فلفل را اضافه کنید و به همراه ۳ تا ۴ لیوان آب بگذارید بپزد. پس از نیمپزشدن به آنها لیمو و لپه بزنید و بگذارید خورش کاملاً جا بیفتد. نیم ساعت مانده به برداشتن خورش به آن زعفران ساییده شده و نمک را افزوده و گوجهفرنگیهای دو نیم شده را روی خورش قرار دهید؛ به طوری که پوستشان روی آب باشد. در هنگام کشیدن نیز گوجهها را در کناری قرار دهید و خورش را بریزید و روی آن را با خلال سرخ شده سیبزمینی تزیین کنید.
کالری این غذا:
این خورش تقریباً ۱۲۰۰ کیلوکالری انرژی دارد و در صورت تقسیم آن بین ۴ نفر، به هر نفر ۳۰۰ کیلوکالری انرژی خواهد رسید. البته میدانیم که معمولا بیش از خورش، برنج خورده میشود و به این ترتیب دریافت انرژی ناشی از مصرف این غذا قطعاً به ۵۰۰ کیلوکالری خواهد رسید.