غذاهای نذری در ایران/4
فسنجان نذری در سرسبزترین منطقه ایران


گیلانی ها در عزاداری ها و ایام محرم هم به عنوان نذری، خورش فسنجان می پزند، البته این خورش با توجه به ذائقه افراد آن منطقه یا خانواده، با چاشنی ها و طعم های مختلف طبخ می شود.

لقمه: این روزها دیگر تنها یک غذای رسمی برای عروسی و جشن ها نیست. در عزاداری ها و ایام محرم هم به عنوان نذری، این خورش را می پزند، البته این خورش با توجه به ذائقه افراد آن منطقه یا خانواده، با چاشنی ها و طعم های مختلف طبخ می شود. به عنوان مثال گیلانی ها به عنوان نذری در ماه محرم خورش فسنجانی می پزند که طعم آن ترش است.

گیلانی‌ها فسنجان را با مرغابی می ‌پزند. نکته هیجان‌انگیز این غذا آن است كه مرغابی فسنجان را درسته می پزند و سر سفره می ‌آورند و همین ویژگی، فسنجان رسمی رشت را از دیگر فسنجان هایی كه تا حالا خورده‌اید، جدا می ‌كند. البته رب انار در این شهر از انار ترش درست می ‌شود كه به ‌دلیل ترشی انار، فسنجان كدبانوهای رشتی معمولا ترش است. البته مردم آن نواحی، فسنجان را بیشتر ترش می ‌پسندند.


مواد لازم برای 7 نفر:

مرغابى یا اردك یا مرغ درشت             یک عدد

مغز گردوی چرخ شده                     750 گرم

رب انار ترش                                 3 قاشق غذاخورى

نمك و فلفل                                  به اندازه كافى


طرز تهیه با مرغ:

گردوی چرخ شده را با 3 یا 4 لیوان آب و رب انار ترش مخلوط می کنیم و روی حرارت ملایم قرار می دهیم تا 2 یا 3 ساعت آهسته بجوشد. گاهى هم خورش را هم می زنیم تا ته نگیرد و بوى خامى گردو از بین برود.

سپس مرغ را درسته یا به چهار قطعه تقسیم كرده و همراه با نمك و فلفل و کمی آب می گذاریم تا كاملا بپزد. بعد از اینکه مرغ پخت، آن را به خورش اضافه می کنیم. سپس صبر می کنیم تا خورش به روغن بیفتد و آب آن کم شود و به اصطلاح جا بیفتد.

طرز تهیه با مرغابی یا اردک:

برای این کار مرغابى را کاملا پاك کرده و می شوییم. گردوی چرخ شده، مرغابى، آب و کمی نمک و فلفل را با هم در قابلمه می ریزیم و می گذاریم بپزد. وقتى مرغابى كمى پخت، رب انار را به آن اضافه می کنیم. سپس صبر می کنیم تا خورش به روغن بیفتد و آب آن کم شود و به اصطلاح جا بیفتد.



در گیلان، معمولا فسنجان را با مرغابى یا اردك تهیه می كنند. گیلانى ها فسنجان را همیشه ترش می پسندند، اما در صورتی كه بخواهیم فسنجان را شیرین كنیم، دو قاشق شكر در آخر كار به خورش اضافه می کنیم.

همچنین در صورت تمایل دو یا سه عدد بادنجان را پوست كنده و سرخ می کنیم. وقتى كه فسنجان كاملا جا افتاد، بادنجان های سرخ شده را به آن اضافه می كنیم و بعداز یك جوش برمی داریم.

در گیلان، فسنجان ترش با كته و ماهى شور یا ماهى دودى خورده می شود. ترب سفید هم از مخلفات سر سفره در کنار این غذاست.

در تاریخ ۱۳۹۰ چهارشنبه ۱۶ آذر
کدخبر:523منبع:تاریخ انتشار:۱۳۹۰ شانزدهم آذرلینک خبر: http://www.loghmeh.ir/Pages/News-523.aspx
پیاده سازی شده با نرم افزار تحریریه، شرکت نرم افزاری الفبای ایده برتر