غذاهای نذری در ایران/7
بوی شله زرد نذری پیچید


در فرهنگ ما برخی غذاها و شیرینی‌های قدیمی هستند که نه تنها در طول زمان فراموش نشده‌اند، بلکه در مناسبت‌های خاصی، بیشتر و بیشتر مورد توجه قرارگرفته و می‌گیرند. یکی از این غذاها شله زرد است که در سفره‌های ایرانی زیاد دیده می‌شود و در ماه محرم هم به عنوان نذری کاربرد دارد.

لقمه: در فرهنگ ما برخی غذاها و شیرینی‌های قدیمی هستند که نه تنها در طول زمان فراموش نشده‌اند، بلکه در مناسبت‌های خاصی، بیشتر و بیشتر مورد توجه قرارگرفته و می‌گیرند. یکی از این غذاها شله زرد است که در سفره‌های ایرانی زیاد دیده می‌شود و در ماه محرم هم به عنوان نذری کاربرد دارد. اما در این غذای شیرین و خوش‌طعم، كالری فراوانی نهفته است و اگر احیانا هوس کردید كاسه‌ای از آن بخورید، باید یادتان باشد كه در خوردنش زیاده‌روی نکنید.

اصلی ترین جزء شله‌زرد، برنج یا همان قوت غالب ما ایرانیان است. برنج غذای اصلی دو سوم مردم جهان را تشکیل می‌دهد. شاید باور نكنید اما پروتیین برنج در قیاس با دیگرغلات کیفیت مناسب‌تری دارد زیرا از اسید آمینه ضروری بدن، 8 عدد را داراست و از این رو، ترکیب آن با منابع غذایی پروتیینی گیاهی مانند انواع مغزها افزایش ارزش غذایی و تكمیل پروتیین مورد نیاز بدن را به همراه خواهد داشت. در ضمن، این غله منبع خوبی از ویتامین‌های گروه b است. جالب است بدانید مقدار این مواد مغذی در اثر شستشوی برنج کاهش چشم‌گیری می‌یابد و بنابراین، برنج را بیش از 1 تا 2 بار نباید شست.

دارچین در تاریخ کهن جزو مواد لوکس و بسیار گران‌بها بوده است ولی امروزه با قیمت مناسب در دسترس همگان است. محققان در طی مطالعات به اثرات مفید دارچین بر سلامتی پی برده‌اند و این خواص شفابخش را عمدتا به وجود سه ترکیب فعال به نام‌های سینامالدیید، سینامیل استات و سینامون الکلی و طیف گسترده‌ای از مواد فرار موجود در آن نسبت می‌دهند. آنها دریافته‌اند، سینامالدیید موجود در دارچین اثرات بسیار مفیدی در جلوگیری از ایجاد لخته‌های خونی غیرطبیعی دارد و به این ترتیب در درازمدت خطر سکته‌های قلبی و مغزی را می‌کاهد.

زعفران که به علت ارزش بالایش به آن طلای سرخ می‌گویند در اصل از کلمه زرپران گرفته شده و از دیرباز به علت خواص درمانی‌ای که به آن نسبت می‌دهند، مورد توجه بوده است، اگرچه زیاده روی در مصرف آن نیز اثرات سمی‌ و خطرناکی به دنبال دارد. با این همه، در مطالعات متعددی دیده شده است که مصرف آن به كاهش روند سرطان مثانه كمك می‌كند اما میزان مصرف افراد از این ادویه آن قدر كم است كه آن را تنها می‌توان یك رنگ دهنده طبیعی غذا دانست كه البته استفاده از آن در مقایسه با رنگ‌دهنده‌های شیمیایی یك عادت مناسب است.



مواد لازم (برای چهار نفر)

برنج 200 گرم

شکر 300 گرم

زعفران ساییده 1 قاشق مرباخوری

کره 2 قاشق غذاخوری

گلاب 1 لیوان

خلال بادام و پسته به مقدار دلخواه

هل و دارچین به مقدار دلخواه



طرز تهیه
ابتدا برنج را خیس کرده و آب آن را 1 یا حداکثر 2 بار عوض کنید و با آب کافی روی اجاق قرار دهید تا بپزد. یادتان باشد كه باید کف روی برنج را بگیرید. برنج باید پخته و دانه‌هایش كاملاً له شود. سپس در ظرف جداگانه ای شکر را با قدری آب حرارت دهید و شربت به دست آمده را به برنج بیفزایید و سپس کره، خلال بادام و پسته را اضافه کنید. در انتها زعفران حل شده، هل و گلاب را نیز اضافه کرده و با شعله کم حرارت دهید. یادتان باشد دایم باید شله زردتان را به هم بزنید تا ته نگیرد.

در تاریخ ۱۳۹۰ دوشنبه ۲۱ آذر
کدخبر:535منبع:تاریخ انتشار:۱۳۹۰ بيست و يکم آذرلینک خبر: http://www.loghmeh.ir/Pages/News-535.aspx
پیاده سازی شده با نرم افزار تحریریه، شرکت نرم افزاری الفبای ایده برتر