”برنج" یا "بهرنج" که شالیکاران از کاشت تا برداشتش روزهای پررنجی را پشتسر میگذارند به کالایی برای رقابت و افزایش درآمد واردکنندگان تبدیل شده و علیرغم واردات بیش از یک میلیون و 200 هزار تنی در هفت ماهه امسال مشخص نیست چند صد هزار تن دیگر کافی است تا نیاز کشور تامین شود؟!
به گزارش لقمه، از سالها پیش تاکنون دو وزارتخانه تجارت و جهاد کشاورزی در تعیین میزان مصرف سرانه داخلی برنج با یکدیگر اختلاف نظر داشتند؛ یکی که متولی بازرگانی است سرانه مصرف برنج را 45 کیلوگرم میداند و دیگری که متولی تولید و تولیدکنندگان به شمار میرود آن را حدود 35 کیلوگرم اعلام میکند.
گرچه اختلاف 10 کیلوگرمی میتواند در مدیریت بازار مصرف و حتی میزان واردات این محصول استراتژیک بسیار اثر گذار باشد اما حتی اگر برخلاف نظر بسیاری از کارشناسان، محققان و مسئولان بخش کشاورزی، سرانه 45 کیلوگرمی محاسبه شده وزارت تجارت را بپذیریم به کمتر از یک میلیون و 100 هزار تن برنج خارجی برای تامین نیاز داخلی کشور نیاز داریم اما روند رشد 78 درصدی واردات برنج طی هفت ماهه امسال آنقدر سریع بوده که آن را صدرنشین کالاهای وارداتی کرده و مشخص نیست که تا کی قرار است این صدرنشینی ادامه داشته باشد؟
طی این مدت واردات برنج به یک میلیون و 268 هزار تن و به ارزش یک میلیارد و 464 میلیون دلار رسیده است در حالی که با احتساب تولید دو میلیون و 300 هزار تنی داخلی و 45 کیلو گرم مصرف سرانه، واردات حدود یک میلیون و 100 هزار تن برنج برای یک سال کافی است.
جالب تر اینکه نایب رییس انجمن واردکنندگان برنج ایران، تاکید دارد واردات این محصول باید همچنان ادامه داشته باشد چرا که به زعم او هنوز کسری 45 درصدی در کشور وجود دارد اما شاید به گفته رییسجمهور "حساب دو دو تا چهار تا یا ریاضی ما ضعیف شده است" که تا کنون میزان مشخصی از واردات محصولات کشاورزی مانند برنج و گندم مشخص نشده است!
یکی دیگر از مشکلاتی که وجود دارد این است که واردکنندگان همواره به بهانه تنظیم بازار داخلی و کنترل قیمت برنج ایرانی دست به واردات میزنند اما از آنجا که برنج ایرانی با توجه به کیفیت و مرغوبیت خاص، جایگاه خودش را در بین مردم پیدا کرده و محصول داخلی از نظر کیفیت هیچ شباهتی با آن ندارد، نمیتوان چنین ادعایی را پذیرفت چرا که آن کجا و این کجا!
البته دبیر انجمن برنج هم در انتقاد از واردات بیش از حد این محصول استراتژیک میگوید با توجه به واردات حدود یک میلیون و 100 هزار تنی برنج در نیمه نخست امسال به نظر میرسید واردات این محصول به پایان رسیده باشد اما با ادامه واردات 166 هزار تنی در مهر ماه، مشخص نیست این مسئله تا کی میخواهد ادامه داشته باشد؟
به نظر میرسد مدیریت بازار داخلی و صادرات محصولات کشاورزی با در نظر گرفتن میزان مصرف سرانه مشخص کار چندان مشکلی نباشد که این حساب دو دو تا چهار تا جوابش مشخص نیست.
بازگشت به صفحه نخست