هرچند کنترل عوامل خسارت زا با استفاده از آفتکشها در بخش کشاورزی ضروری است اما بیتوجهی و افراط در مصرف آفتکشها باعث خسارت قابل توجهی در موجودات زنده و ایجاد بیماری و مرگ در انسانها میشود که این مشکلات ناشی از تماس مستقیم و غیرمستقیم انسان با آفتکشها است.
به گزارش لقمه، افرادی که در تماس مستقیم با این مواد شیمیایی قرار می گیرند بیشتر در معرض خطر قرار دارند، این افراد شامل کشاورزان و خانواده آنها و کارگرانی هستند که در بخش کشاورزی یا در کارخانه تولید سم کار میکنند. اولین محل تماس سم در انسان، پوست است، به محض اینکه بدن در معرض سم قرار میگیرد، سم در بدن جذب میشود و یا بدون جذب شدن تنها در پوست باقی میماند.
جذب آفت کش در بدن میتواند باعث بروز مشکلاتی برای سلامتی انسان شود. مشکلاتی مانند سوزش چشم، مشکلات دستگاه تنفسی و مسمومیت حاد که ممکن است به مرگ بینجامد. همچنین در صورت جذب نشدن و باقی ماندن سموم روی پوست حساسیتهای پوستی اتفاق میافتد. تماس غیرمستقیم با سموم شیمیایی ناشی از خوردن غذاهایی است که سموم آفتکش در آنها نفوذ کردهاند، این امر میتواند باعث افزایش مقدار مواد سمی در بدن انسان شود بنابراین نشانهها و علایم مسمومیت آفت کشها اغلب شبیه به انواع مختلفی از عوارض بیماریهاست.
دکتر ارسلان داداشی، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان در این زمینه به خبرنگار ایسنا توضیح داد: مصرف بیرویه و غیراصولی سموم دفع آفات و کودهای شیمیایی در مناطق مختلف تحت پوشش بخش کشاورزی باعث رشد ابتلا به سرطان و سایر بیماریها در این مناطق شده است.
وی اضافه کرد: سموم و پسماندهای کشاورزی، خطرناک ترین آلوده کنندههای آب و خاک هستند که تا سالها در محیط باقی میمانند و صدمات جبران ناپذیری به حیات موجود در آن وارد میکنند.
داداشی با بیان اینکه سمها همانگونه که میتواند آفت را در محصولات غذایی از بین ببرد، میتواند برای انسان و سایر جانوران مسمویت ایجاد کند، ادامه داد: بر اساس اطلاعات موجود، میزان مصرف کود در کشور نگران کننده است که سالانه 5.4 میلیون تن اعلام شده است. استفاده از برخی مواد شیمیایی خطرناک موجب افزایش نرخ سرطان در جامعه شده است.
معاون دانشگاه علوم پزشکی گیلان گفت: استفاده از سموم شیمیایی در کنترل آفات گیاهی به مانند یک تیغ دو لبه عمل میکند که اگر درست به کار نرود نخست آفتها را از بین می برد و سپس انسانها را.
وی افزود: مصرف غیرعلمی سموم شیمیایی میتواند شرایط طبیعی و نرمال خاک کشاورزی را تغییر داده و موجب تضعیف آن شود به همین دلیل متخصصان کشاورزی بر استفاده از سموم و کود طبق توصیه کارشناسان کشاورزی تاکید دارد.
داداشی با بیان اینکه سموم به صورت تدریجی وارد بدن مصرف کننده می شوند و آثار مهلک خود را ناگهانی بروز نمیدهند، اضافه کرد: به همین دلیل است که با مرور زمان و با توجه به میزان و محل تجمع سم در بدن انسان، بدن مصرف کننده شروع به واکنش میکند و بیمارهای متعددی امکان ظهور پیدا میکند و این آثار عمدتا در ارگانهایی مانند پوست، دستگاه عصبی، دستگاه گوارش و غدد دورن ریز و خون خود را نشان میدهند.
وی، آسیب پذیرترین بخش بدن انسان را در مصرف کود شیمیایی در بخش کشاورزی، دستگاه گوارش عنوان کرد و گفت: این سموم به بزرگترین غده دستگاه گوارش یعنی کبد وارد میشود و علاوه بر کاهش کارآیی آن را به تدریج تخریب میکند.
داداشی تصریح کرد: باید در کاهش هرچه بیشتر استفاده از سم و کود در کشاورزی و در صورت نیاز به استفاده از آنها، حتما به دستورات کارشناسان کشاورزی توجه شود تا ضمن حفاظت از محیط زیست، غذایی سالم برای مصرف کنندگان فراهم شود و زمینه ارتقای سطح سلامت آحاد مردم مهیا شود.
شعباننژاد، رییس سازمان جهاد کشاورزی گیلان نیز در گفتوگو با خبرنگار ایسنا عنوان کرد: سالانه 93 هزار تن سم و کود شیمیایی در بین کشاورزان گیلانی توزیع میشود.
وی با بیان اینکه هر ماده شیمیایی به انسان ضرر میرساند و استفاده از سم و کود شیمیایی در مزارع استان نیز از این قاعده مستثنی نیست، اضافه کرد: استفاده نکردن از این سم و کودها منجر به کاهش شدید تولید محصولات کشاورزی میشود.
شعباننژاد خاطرنشان کرد: استفاده از سم و کود در بخش کشاورزی گیلان رو به کاهش است و برای مثال در گذشتهای نه چندان دور در گیلان سالانه 3700 تن سم گرانول استفاده میشد که این میزان امسال به 700 تن رسیده است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی گیلان گفت: استفاده از روشهای بیولوژیک در کشاورزی گیلان آمار پراکندهای دارد و یکی از دلایل کاهش ترغیب کشاورزان از کودهای بیولوژیک، غیراستاندارد بودن برخی کودهای زیستی است که توزیع میشود.
وی افزود: استفاده از کودهای بیولوژیک برای کشاورزان گران تمام میشود و در برخی موارد نتایج استفاده از آنها به دلیل غیر استاندارد بودن چندان مطلوب نبوده است و به همین دلیل باید راهکارهای بهتری برای کشاورزان ارائه داد تا از کودهای بیولوژیک استفاده کنند.
بازگشت به صفحه نخست