دلایل بالا بودن ضایعات کشاورزی در ایران چیست؟


نداشتن الگوی کشت مناسب، مکانیزه نبودن مراحل مختلف کشاورزی و عقب‌ماندگی در تشکیل صنایع تبدیلی و تکمیلی مهم‌ترین دلایل بالا بودن ضایعات بخش کشاورزی هستند.

به گزارش لقمه، بهمن محمدی اظهار کرد: آمارهای متفاوتی درخصوص ضایعات بخش کشاورزی وجود دارد که قطعی نیستند اما مسلم است که ضایعات و هدررفت محصولات کشاورزی بالاست.

وی گفت: وجود ماشین‌آلات فرسوده از جمله عواملی است که باعث بالا رفتن میزان ضایعات می‌شود. افت کمباین‌های غلات بسیار زیاد است و گاهی 10 تا 15 درصد محصول را از بین می‌برند لذا اگر ماشین‌آلات کشاورزی نوسازی و بهینه‌سازی شوند قطعا جلوی هدررفت بخش زیادی از محصولات گرفته می‌شود.

این کارشناس کشاورزی با بیان این‌که نداشتن الگوی کشت مناسب عاملی است که بعضا منجر به تولید بیش از حد یک محصول می‌شود، تاکید کرد: گاها مشاهده می‌شود که یک محصول بیش از نیاز داخل تولید می‌شود و به دلیل نداشتن امکانات انبارداری مناسب و برنامه‌ای برای صادرات آن، هدر می‌رود.

به گفته‌ وی باید مجموعه‌های دست‌اندرکار بخش کشاورزی با هم هماهنگ شوند تا محصولات متناسب با ظرفیت‌های اقلیمی، اقتصادی، نیاز داخل و صادرات کشت شوند.

محمدی تصریح کرد: صنایع تبدیلی رشد چندانی نداشته است در صورتیکه این صنایع می‌توانند به تبدیل محصولات، ماندگاری، ایجاد ارزش افزوده و صادرات بینجامند اما چنین قابلیتی در کشور وجود ندارد.

این کارشناس کشاورزی به نبود خرید تضمینی برای بسیاری از محصولات اشاره و خاطرنشان کرد: خرید تضمینی به‌ موقع و سیاست‌های قیمتی مناسب از سوی دولت، بازدهی کشاورزی را بالا می‌برد و ضایعات این بخش را کاهش می‌دهد.

محمدی ادامه داد: وزارت جهاد کشاورزی باید ضمن تعیین الگوی کشت، فرهنگ اجرای آن را در کشاورزان ایجاد کند تا بر اساس آن الگو عمل کنند اما در گذشته در این خصوص کوتاهی شده و هم‌اکنون نیز این شرایط ادامه دارد.

وی نقش آموزش را در همه مراحل کاشت، داشت و برداشت، کلیدی ارزیابی کرد و گفت: آموزش اصلی‌ترین موضوع امروز است. بخش کشاورزی تقریبا با تولیدکنندگانی مواجه است که اغلب کم‌سواد و متکی به تجربیات خودشان هستند که نیاز است تحصیل‌ کرده‌های دانشگاهی با حضور در مزارع به کشاورزان کمک کنند و علمشان را در اختیار این قشر قرار دهند.



بازگشت به صفحه نخست

در تاریخ ۱۳۹۲ شنبه ۵ بهمن
کدخبر:6113منبع:ایسناتاریخ انتشار:۱۳۹۲ پنجم بهمنلینک خبر: http://www.loghmeh.ir/Pages/News-6113.aspx
پیاده سازی شده با نرم افزار تحریریه، شرکت نرم افزاری الفبای ایده برتر