در گذشته عدسپلو نذری (یا هر غذای نذری) را روی آتش (هیزم) طبخ میكردند و چه خوشمزه بود. ممكن است در این زمان امكانات لازم در بعضی مناطق وجود نداشته باشد تا غذا را روی آتش بپزند و ما میتوانیم برای نزدیك شدن به طعم غذای نذری گذشته، نیمی از برنج را برنج دودی بریزیم. هر دو برنج را با هم شسته، بخیسانید و طبق دستور دم كنید.
مـواد لازم برای شـش الی هفت نفر
برنج: چهار پیمانه
عدس: یك و نیم الی دو پیمانه
نمك: به میزان لازم
روغن: نصف پیمانه
دارچین: نصف قاشق مرباخوری
زعفران دمكرده: چهار قاشق سوپخوری
پیاز: یك عدد
گوشت چرخكرده: 500 گرم
كره: 100 گرم
خرما: 400 گرم
گردو: یك پیمانه
رب گوجهفرنگی و فلفل سیاه: به میزان لازم
طرز تهیه
برنج را از دو ساعت قبل كاملا شسته و با آب گرم و چهار قاشق نمك خیس میكنیم. عدس را شسته و با دو قاشق سوپخوری روغن روی حرارت ملایم به مدت سه دقیقه تفت میدهیم، سپس به آن آب گرم افزوده، روی حرارت گذاشته تا بپزد و آب عدس كاملا جذب آن شود. آب را به جوش آورده، یك قاشق سوپخوری روغن مایع به آن میافزاییم. برنج را در صافی ریخته و به آب جوش اضافه میكنیم.
در این فاصله كف روی برنج را جمع نموده و اجازه میدهیم تا برنج پخته شود. برنج را آبكش كرده، كف قابلمه كمی روغن و آب ریخته، تهدیگ نان یا سیبزمینی را در قابلمه گذاشته، برنج و عدس را لایه لایه ریخته، لابهلای آن دارچین و در صورت تمایل ادویه پلویی میپاشیم. در ابتدای كار حرارت را كمی زیاد میكنیم. بخار برنج كه در آمد، روغن را گرم كرده، روی برنج ریخته و دم كنی گذاشته و 40 دقیقه زمان میدهیم تا روی حرارت كم برنج دم بكشد.
هنگام سرو، قالب دلخواه را با روغن و كره كمی چرب میكنیم. عدسپلو را در آن ریخته و كمی میفشاریم طوری كه برنج خرد نشود. قالب را در ظرف سرو برمیگردانیم. گوشت را به همراه پیاز خرد شده در روغن تفت میدهیم. كمی رب گوجهفرنگی به آن میافزاییم یا میتوانیم گوشت را با پیاز رنده شده، نمك و فلفل مخلوط نموده و به صورت كوفته ریزه در آوریم، روی حرارت بگذاریم و بعد از این كه خودش را گرفت، كره اضافه نموده و هم بزنیم تا آب آن كشیده شده و در كره سرخ شود. هسته خرما را گرفته، لای آن گردو گذاشته، كنار كوفتههای سرخ شده كمی تفت میدهیم تا طعم گوشت و كره را بگیرد، سپس عدسپلو را با خرما، گوشت و پلو زعفرانی تزیین میكنیم.
نکته:
اگر میخواهید عدسپلو شما طعم نذریهای قدیمی را بدهد، نیمی از برنج آن را برنج دودی بریزید.
حتما هنگام آبكش كردن برنج، روی آن آب ولرم بریزید تا نمك اضافی برنج شسته شود. برای عدسپلو میتوانید كشمش هم درست كنید، به این صورت كه در آب حدود 10 دقیقه خیسانده، آبكش كنید و در كره كمی تفت دهید.
بازگشت به صفحه نخست