دستور طلایی پیشگیری از مسمومیت غذایی در سفرهای نوروزی


سفرهای نوروزی همیشه جذابیت‌های مختلفی را برای گردشگران به همراه دارد و علاوه بر سفر به مناطق طبیعی و دیدنی هر استان، خوردن غذاهای محلی می‌تواند شیرینی سفرها را دوچندان کند، اما چه کنیم تا دچار مسمومیت غذایی در سفر نشویم؟

به گزارش لقمه، خوردن غذاهای سالم و متنوع، مواردی است که لذت سفر را چند برابر می‌کند و گاهی اساساً دلیل سفرهای کوتاه خارج شهری است. اگر به موارد یاد شده، لزوم غذا خوردن در بین راه برای سفرهای طولانی یا وسوسه چشیدن طعم‌های تازه در سفر به مناطق محلی را هم اضافه کنیم، در می‌یابیم که غذا و غذا خوردن، جزو لاینفک سفر است اما از آنجایی که همین غذای لذت‌بخش، در صورت آلوده بودن می‌تواند خطرات زیادی را برای سلامت مسافران به همراه آورده و تبدیل به یکی از خطرات سفر شود، ذکر نکاتی برای تشخیص کیفیت مناسب غذاهای ضروری است تا شاید به این وسیله در گذراندن تعطیلاتی سالم و خوش، به شما کمک شده باشد.

برای پیدا کردن رستوران‌های محلی از افراد بومی کمک بخواهید

*هنگام استفاده از غذاهای محلی یا برای یافتن رستوران‌های معتبر در شهرستان‌ها، از افراد بومی راهنمایی بخواهید چرا که استفاده از غذاهای محلی، نیاز به شناخت کیفیت آن دارد. به عنوان مثال، اگر به استان‌‌های شمالی کشور سفر می‌کنید، هنگام خوردن ماهی و... دست بزنید اما فراموش نکنید که قبل از خوردن غذا، دست‌های خود را بشویید. به طور کلی پس از استفاده از سرویس‌های بهداشتی، برداشتن گوشت خام، سیگار کشیدن، دست زدن به حیوانات و دست زدن به زباله یا چمن حتماً دست‌های خود را بشویید.

* باید به کسانی که از غذا در رستوران‌های بین‌راهی استفاده می‌کنند یادآوری کنیم که در بین رستوران‌های بین راهی، رستوران‌های غیر استاندارد زیادی وجود دارد که متأسفانه سطح نظارت و بهداشت در این واحدها ابتدایی است. چنانچه مجبور به خورد غذا در رستوران‌های بین‌راهی شدید، در صورت امکان از رستوران‌های معتبر و مورد اطمینان استفاده کنید. برای ارزیابی سطح (رعایت) بهداشت در این گونه واحدها باید به وضعیت دستشویی‌ها، لباس کارگران نظافت میزها، حضور مگس‌ها و سایر حشرات، وسایل صرف غذا مانند چنگال،‌قاشق، لیوان، پارچ آب و غیر توجه کرد. همچنین در این واحدها برای تشخیص سالم بودن غذا باید از حواس خود استفاده کنید، مانند استفاده از حس بینایی برای تشخیص رنگ و کیفیت غذا، حس بویایی برای بوی غذا و حس چشایی برای طعم غذا!

* تا حد امکان از خوردن انواع خورش‌ها، کباب کوبیده، سالاد الویه و همبرگر خودداری کنید. از انواع غذاهایی که می‌توان آن را چندین‌بار گرم کرد و ماندگی آن به سختی قابل تشخیص است خورش‌ها هستند. از مصرف کباب کوبیده و همبرگر به دلیل عدم اطلاع از کیفیت گوشت به کار برده شده، عدم اطلاع از ماندگی چند روزه گوشت چرخ شده و به کار بردن مواد اولیه موجود در سس مایونز مانند تخم‌مرغ و...، همچنین عدم نظارت بر چگونگی تهیه الویه (به صورت دستی تهیه می‌شود) در رستوران‌های غیر معتبر بین راهی به طور جدی خودداری کنید.

افزایش اشتها در طول سفر سبب می‌شود تا اشتیاق مسافران برای خوردن مواد غذایی بیشتر شود. برای دوری از مشکلات احتمالی به وجود آمده از خوردن غذاهای گوناگون بهتر است نکات زیر را رعایت کنید:

* درست است که بهترین گزینه برای غذا خوردن در سفر این است که مواد اولیه سالم و تازه را تهیه کرده و شخصاً طبخ کنید اما در همین مورد هم باید توجه داشته باشید که از خریداری مواد غذایی در کنار جاده پرهیز کنید چرا که این مواد غذایی معمولاً مدت زمان زیادی را در خارج از یخچال مانده‌اند، اغلب فله‌ای بوده و از کیفیت آن‌ها اطلاع کافی ندارد، در همین راستا بد نیست بدانید که مواد حاوی پروتئین، فساد پذیری بالایی دارند بنابراین گوشت، مرغ، ماهی و تخم‌مرغ را فقط ازمراکز مجاز که زیر نظر سازمان دامپزشکی کشور هستند، تهیه کنید.

* در طول سفر، نوع غذایی که می‌خورید هم، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است با توجه به اینکه رطوبت زیاد، رشد و تکثیر میکروب‌ها را بیشتر می‌کند، باید سعی کنید از غذاهای نیمه خشک با رطوبت کم استفاده کنید، در این میان، غذاهای کاملاً داغ و تازه، میوه‌های تازه پوست کنده، انواع کنسروها، بستنی‌های پاستوریزه، غذاهای خشک و نان تازه جزو غذاهای سالم تلقی می‌شوند اما سالادها به ویژه سالادهایی که در آن‌ها کاهو به کار رفته است و غذاهای دریایی در غذاخوری‌ها بین راهی مناسب نیستند.

* بهترین میوه‌‌هایی که برای مسافرت می‌توان همراه داشت، میوه‌هایی مانند موز، سیب و پرتقال هستند که برای مصرف باید پوست آن‌ها کنده شود.

* از خوردن میان وعده‌های بین‌راهی مثل لواشک‌های محلی، فلافل، سمبوسه و پیراشکی به دلیل عدم نظارت بهداشتی خودداری کنید.

* با توجه به مدت تعطیلات و احتمالاً تعجیل در ساعت حرکت، ممکن است در تهیه غذا کوتاهی شود اما هر چقدر هم عجله داشتید، سعی کنید غذا به شکل کامل پخته شود چرا که غذا، به ویژه گوشت‌ها اگر به طور کامل پخته نشوند، آلودگی و فساد آن‌ها افزایش می‌یابد در مورد کباب‌ها هم این تفکر عامه که چون گوشت روی شعله مستقیم قرار گرفته، بنابراین قسمت درونی آن پخته می‌شود، اشتباه است چرا که بارها دیده شده که روی (سطح) کباب به حالت سوخته درآمده اما درون آن همچنان نپخته مانده است همچین از خوردن تخم مرغ نیم‌پز (عسلی) نیز به طور جدی بپرهیزید.

* زمانی که بیرون از منزل کباب می‌پزید، از ظروف تمیز برای کباب‌های پخته استفاده کنید و هیچ وقت ظروفی را که در آن گوشت خام قرار داشته و هنوز شسته نشده است برای کباب‌های پخته استفاده نکنید.

* در سفر به مناطق محلی و روستاها، از خوردن شیر تازه دوشیده شده از دام یا بستنی و پنیر محلی و کلاً محصولات لبنی تازه خودداری کنید چرا که قرار گرفتن تحت این تفکر که غذاهای روستایی، طبیعی و نتیجتاً سالم هستند، ممکن است شما را در آستانه ابتلا به بیماری‌هایی نظیر تب مالت قرار دهد.

* دستور طلایی پیشگیری از مسمومیت غذایی

پختن غذا و خوردن آن در همان روز است. طی سفر برای حمل مواد غذایی فاسد شدنی، از یخدان مناسب استفاده کنید، هرگز غذاهای پخته شده را بیش از دو ساعت (اگر هوای اتاق گرم است، بیش از یک ساعت) در دمای محیط رها نکنید. برای دوباره گرم کردن غذاها باقیمانده آن‌ها را تا 74 درجه سانتیگراد گرما دهید و همچنین غذاهایی که بیش از سه روز حتی در یخچال باقی مانده‌اند را مصرف نکنید.



بازگشت به صفحه نخست

در تاریخ ۱۳۹۲ دوشنبه ۲۶ اسفند
کدخبر:6380منبع:فارستاریخ انتشار:۱۳۹۲ بيست و پنجم اسفندلینک خبر: http://www.loghmeh.ir/Pages/News-6380.aspx
پیاده سازی شده با نرم افزار تحریریه، شرکت نرم افزاری الفبای ایده برتر