26 توصیه تغذیه‌ای به مسافران نوروزی


تعطیلات عید که از راه می‌رسد، بازار سفرهای نوروزی گرم می‌شود. گاهی این سفرها بسیار کوتاه و حتی یک‌روزه هستند و گاهی هم طولانی و چند روزه. در این مطلب به چند نکته ساده و کاربردی درباره تغذیه در سفر اشاره‌ای خواهیم كرد...

به گزارش لقمه،  یکی از نکته‌های مهمی که باید در سفرهای نوروزی به آن توجه داشته‌باشیم،‌ نوع تغذیه است تا به‌واسطه بدخوری یا پرخوری‌، دچار بیماری‌های مختلف یا حتی ابتلا به اضافه‌وزن و چاقی نشویم.

اگر قصد سفر چند روزه دارید...

اگر از سلامت آب شرب شهری که می‌خواهید به آنجا بروید اطمینان ندارید، از نظر گوارشی دچار مشکل هستید، خانم باردار، کودک، سالمند یا بیماری همسفر شماست، بهتر است به‌جای مصرف آب لوله‌کشی شهری، از آب‌های معدنی استاندارد که در تمام شهرها و حتی روستاها هم پیدا می‌شوند، استفاده کنید.

به‌علت اینکه نمی‌توان به سلامت لبنیات محلی مطمئن بود،‌ به ‌هیچ وجه اقدام به خرید و مصرف آنها نکنید. احتمال ابتلا به تب مالت با مصرف لبنیات غیرپاستوریزه محلی وجود دارد.

هرگز با آب نهرها و رودخانه‌ها، دست‌ها یا میوه‌های خود را نشویید زیرا امکان انتقال آلودگی‌های انگلی و ابتلا به بیماری‌های گوارشی، حصبه و وبا از طریق آب‌های روان آلوده، وجود دارد.
اگر کودک شیرخوار دارید، حتما به اندازه تهیه شیرخشک او، برایش آب جوشیده از منزل همراه ببرید تا بین راه دچار مشکل نشوید.
حتما به اندازه نیاز یکی دو روز، میوه در خانه بشویید و همراه خود ببرید و خرید و مصرف انواع میوه در شهرهای مقصد را هم فراموش نکنید.
مقداری میوه و برگه خشک همراه خود ببرید.
اگر می‌خواهید در سفر، از وعده‌های اصلی غذایی صرف‌نظر کنید و کمی سبک‌تر باشید،‌ مقداری مغز خام همراه خود ببرید و آنها را با یکی دو خرما و یک لیوان شیر کم‌چرب به‌عنوان یک وعده اصلی غذایی میل کنید.
برای پیشگیری از ابتلا به یبوست در سفر، حتما روزی 6 تا 8 لیوان آب بنوشید. 3 تا 5 وعده میوه و سبزی بخورید و مقداری انجیر و برگه زردآلوی خشک هم همراهتان داشته باشید. برگه‌ها و انجیرهای خشک را شب‌ها خیس کنید و صبح ناشتا، آنها را با آبشان بخورید.

اگر قصد سفر یک‌روزه دارید...

معمولا مقصد سفرهای یک‌روزه، مناطق تفریحی و گردشگری حومه‌ شهر محل سكونت است. این مناطق هم دارای آب شرب مناسب و در مواردی هم غذاهای سالم و بهداشتی فراوان و در دسترس نیستند. به همین دلیل باید برای رفتن به سفرهای یک‌روزه، حتما به اندازه تمام نیاز روزانه خود و اعضای خانواده‌تان،‌ آب شرب سالم از منزل بردارید یا چند بطری آب معدنی تهیه کنید.

یک روز قید خوردن غذاهای سنگین را بزنید. یعنی برای داشتن سفری سبک و ساده، نه از منزل با خودتان غذای سنگین ببرید و نه تصمیم به خوردن غذاهای رستورانی در حومه شهر و مناطق گردشگری بگیرید. یک قالب پنیر پاستوریزه همراه نان،‌ خیار، گوجه‌فرنگی و سبزی‌خوردن تازه، یا چند سیب‌زمینی و تخم‌مرغ کاملا پخته می‌توانند بهترین غذا برای سفرهای یک‌روزه باشند. می‌توانید در صورت تمایل، چند کنسرو مختلف را هم در منزل بجوشانید و همراه خود ببرید. خوردن این غذاهای سبک و سالم در سفرهای کوتاه و در کنار دوستان و اعضای خانواده، بسیار لذت‌بخش و خاطره‌انگیز خواهد بود.

اگر نمی‌توانید غذای سفر یک‌روزه خود را از منزل همراهتان ببرید و به رستوران‌های محل اقامتتان هم اطمینان چندانی ندارید، بهتر است از سوپرمارکت‌های محلی، خوراکی‌های پاستوریزه‌ای مانند پنیر، خامه، مربا یا عسل تهیه کنید.

حتما برای سفرهای کوتاه‌مدت هم مقداری میوه با خودتان داشته باشید. برای سهولت در مصرف میوه‌ها می‌توانید آنها را در خانه پوست بکنید و همراه تعدادی چنگال تمیز، در ظرف دربسته‌ای بریزید و در طول سفر میل کنید.

میوه‌های پوست‌کنده‌ای که با عسل و پودر مغزهای خام و مختلف، همراه مقداری کنجد و کشمش مخلوط شده‌اند، می‌توانند جایگزین یک وعده اصلی غذایی در سفرهای یک‌‌روزه‌ باشند.

از آنجا که وقت زیادی از مسافرت‌های یک‌روزه به رفت‌وآمد در جاده‌ می‌گذرد، بهتر است در طول این سفرها قید خوردن خوراکی‌های نفاخ،‌ شور، بسیار شیرین، خشک یا نوشیدنی‌های گازدار را بزنید. مصرف این نوشیدنی‌ها هم باعث افزایش تشنگی‌ می‌شود و هم مشکلات گوارشی ایجاد می‌کند.

اگر می‌خواهید غذای رستورانی بخورید...

 

 

مصرف غذاهای بین‌راهی و رستورانی چندان توصیه نمی‌شود، اما اگر می‌خواهید در رستوران غذا بخورید، بهتر است غذاهایی مانند کباب کوبیده یا سایر خوراکی‌های حاوی گوشت چرخ‌کرده که آگاهی چندانی درباره ترکیب‌های موجود در آنها ندارید، سفارش ندهید.

خرید و مصرف غذاهای رستورانی سرشار از سس و ادویه هم چندان توصیه نمی‌شود. ادویه‌ها و سس‌ها می‌توانند رنگ و بوی ناشی از فساد مواد غذایی را بپوشانند.

معمولا بیشتر غذاهای رستورانی،‌ چرب و در حجم بالا هستند. برای اینکه هم در هزینه‌های سفرتان صرفه‌جویی کنید و هم به سمت پرخوری و ابتلا به اضافه‌وزن نروید، بهتر است برای هر 3 نفر، 2 پرس غذا سفارش بدهید.

اگر از سلامت و شستشوی صحیح سبزی‌ها در رستوران‌ها اطمینان ندارید، بهتر است به‌جای سبزی یا کاهو، یک ظرف ماست کم‌چرب سفارش بدهید.


برای سالم‌سازی وعده‌های غذایی خود در رستوران‌ها، به‌جای نوشابه، یک بطری آب معدنی یا دوغ کم‌نمک سفارش بدهید.

به‌جای زیتون پرورده، زیتون ساده سفارش بدهید.

به جای سس مایونز، ‌مقداری آبلیمو و روغن زیتون روی سالادتان بریزید. ویتامین C موجود در آبلیمو باعث تقویت سیستم ایمنی بدن در سفر می‌شود و روغن زیتون هم می‌تواند به پیشگیری از ابتلا به یبوست کمک کند.

کره‌های همراه برنج را نخورید.

پوست سوخته گوجه‌فرنگی‌های کبابی را پیش از مصرف بگیرید.

غذاهای رستورانی به اندازه کافی حاوی نمک هستند. از افزودن نمک اضافی به آنها خودداری کنید.

اگر می‌خواهید چاق نشوید...

معمولا به هم خوردن نظم غذایی در مسافرت،‌ یکی از عوامل پرخوری و ابتلا به اضافه‌وزن بعد از تعطیلات محسوب می‌شود. به ‌همین دلیل باید حتی در سفر، ساعت‌های مشخصی را برای خوردن وعده‌های اصلی غذایی‌ در نظر بگیرید. اگر ساعت غذا خوردنتان فرا رسیده بود و غذایی در دسترس نداشتید، یک ماده غذایی پاستوریزه و بسته‌بندی ‌بخرید و بخورید. به تعویق انداختن زمان صرف غذا، باعث افزایش ولع به خوردن، پرخوری و ابتلا به اضافه‌وزن می‌شود.

اگر در سفر، میل زیادی به خوردن خوراکی‌های مختلف پیدا کردید، مقداری سبزی و صیفی‌جات کم‌کالری مانند هویج، خیار، گوجه‌فرنگی و کاهو بخرید و آنها را با آبلیمو طعم‌دار کنید و بخورید. با این کار،‌ هم میل به خوردن در شما فروکش می‌کند و هم کالری بالایی به بدنتان نمی‌رسد.

بازگشت به صفحه نخست

در تاریخ ۱۳۹۳ دوشنبه ۱۱ فروردين
کدخبر:6443منبع:‌هفته نامه سلامتتاریخ انتشار:۱۳۹۳ يازدهم فروردينلینک خبر: http://www.loghmeh.ir/Pages/News-6443.aspx
پیاده سازی شده با نرم افزار تحریریه، شرکت نرم افزاری الفبای ایده برتر