رئیس پژوهشکده غدد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، ضمن تاکید بر اینکه ید حتما باید در فرآیند تولید به نمک اضافه شود، گفت: بعضا اظهاراتی پیرامون یددار بودن نمک دریاچه ارومیه و بعضی سنگهای نمک مطرح میشود که به هیچ وجه صحت ندارد، توصیه میکنیم مردم از مصرف هر نوع نمک غیر از نمک یددار خودداری کنند.
به گزارش لقمه، دکتر فریدون عزیزی با بیان اینکه بسیاری از تحقیقات پایه گذاری شده در این مجموعه ما را به مرزهای دانش نزدیک کرده است، گفت: باید در نظر داشت که تولید علم در نهایت به بهبود سلامت جامعه کمک میکند.
وی ادامه داد: از جمله پژوهشهای انجام شده در این پژوهشگاه مطالعاتی در خصوص یافتن راهکارهای پیشگیری و رفع بیماریهای ناشی از کمبود ید بود که به تولید و توزیع نمک یددار در کشور انجامید.
دکترعزیزی با بیان اینکه حدود سی سال پیش جزو کشورهایی بودیم که کمبود ید شدید داشتیم، گفت: مطابق محاسبات انجام شده در بیست سال اخیر حداقل از بیست میلیون مورد ابتلا به بزرگی تیروئید و گواتر کاسته شد و حدود 60 میلیون درجه ضریب هوشی به کودکان و جوانان کشور اضافه گردید.
وی کمبود ید را بخصوص در زمانی که زنان حامله هستند خطرناک دانست و اظهار کرد: در پی این کمبود، رشد سلولهای مغزی در جنین دچار اشکال میشود و متاسفانه زمانی متوجه آن میشوند که بچهها بزرگ شده و اشکالاتی در یادگیری دارند. این کمبود ید بتدریج با افزایش سن باعث بزرگ شدن غده تیروئید و ابتلا به گواتر میشود.
این استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: در سالهای گذشته حدود 68 درصد کودکان دانشآموزان در سطح کشور دچار گواتر یا بزرگی تیروئید بودند، اما اکنون با توجه به یدرسانی که بوسیله توزیع نمک یددار انجام شده شیوع گواتر به پنج درصد کاهش پیدا کرده است.
وی در ادامه افزود: البته در برخی مناطق هم که کمبود ید وجود ندارند، فقط 5 درصد دانش آموزان گواتر دارند که علل دیگری دارد.
دکتر عزیزی به تحقیقاتی که حدود 30 سال گذشته در روستاهای اطراف تهران بویژه روستاهای اطراف امامزاده داود(ع) و مناطق کوهستانی انجام شد نیز اشاره کرد و گفت: طی این تحقیقات دریافتیم که دانش آموزان دارای ضریب هوشی کم بوده و یادگیریشان دچار مشکل است.
وی گفت: پیشگیری از بیماریهای تیروئید درهمه ابعاد پیشگیری ابتدایی، اولیه ، ثانویه و ثالثیه حائز اهمیت فراوان است و برنامههای کشوری و راهنماهای بالینی متعددی در این زمینهها نگاشته و به مرحله اجرا در آمدهاند.
وی افزود: پیشگیری ابتدایی هنگامی است که هنوز هیچ عوامل خطری وجود ندارد و انجام آن سبب جلوگیری از بروز هر خطری برای بیماری میشود. تغذیه ید به حد مطلوب مهمترین روش برای پیشگیری ابتدایی از عوامل خطر بیماریهای تیروئید میباشد. پیشگیری اولیه در مورد تیروئید توجه خاص به زمینههای خودایمنی در برخی از افراد و نیز عدم استفاده از سیگار در پرکاری تیروئید به ویژه عوارض چشمی بیماریهای تیروئید و نیز در موارد کمبود ید است.
عزیزی همچنین افزود : پیشگیری ثانویه در مواردی است که بیماری وجود دارد و شناخت و درمان به موقع و زودرس آن از بروز بیماری و عوارض آن جلوگیری میکند. غربالگری نوزادان برای کم کاری تیروئید در روزهای اول زندگی نمونه بارز این پیگیری است که در صورت عدم شناخت این نوزادان، اختلالات شدید رشد جسمی و ذهنی بروز خواهد کرد. همچنین شناخت کم کاری و پرکاری زیربالینی تیروئید، استفاده از روش های غربالگری برای سرطانهای تیروئید و افر اد در معرض خطر، غربالگری تیروئید قبل از بارداری و در زمان بارداری در خانم های در معرض خطر در زمره این نوع پیشگیری هستند.
وی گفت: پیشگیری ثالثیه هنگامی است که بیماری وجود دارد و باید از پیشرفت و عوارض آن جلوگیری نمود که درمان صحیح و به موقع بیماریها، جلوگیری از پرکاری تیروئید به علت مصرف داروها و نیز شناخت و درمان صحیح بیماریهای تیروئید در حاملگی از این گونه موارد هستند.
رئیس پژوهشکده غدد دانشگاه شهید بهشتی مشکلات مشاهده شده در دانش آموزان را به دلیل عدم یدرسانی در زمان جنینی و کودکی دانست و تصریح کرد: خوشبختانه بعد از یدرسانی متوجه شدیم ضریب هوشی همان دانشآموزان حدود ده درجه افزایش یافته است.
وی نظارت وزارت بهداشت و وزارت صنایع را بر کارخانههای تولیدکننده نمک یددار ضروری دانست و افزود: نظارت بر اینکه ید به اندازه کافی وجود داشته باشد و به نحو مناسبی توزیع و مصرف شود حائز اهمیت است.
وی ضمن تاکید بر اینکه ید حتما باید در فرآیند تولید به نمک اضافه شود و سپس وارد بدن شود، گفت: چند سال گذشته اظهاراتی پیرامون یددار بودن نمک دریاچه ارومیه و بعضی سنگهای نمک مطرح شد که که با اصول علمی تطابق ندارد.
دکتر عزیزی در پایان به هموطنان توصیه کرد از مصرف هر نوع نمک غیر از نمک یددار خودداری کنند.
بازگشت به صفحه نخست