راهنمای چیدن سفره های افطاری متفاوت


ماه، ماه مهمانی خداست و آماده کردن سفره‌های رنگین افطاری و مهمان‌نوازی در این ماه عزیز جزء آداب و رسوم دیرینه ما ایرانی‌هاست.

به گزارش لقمه، آماده کردن سفره افطاری طبیعتا مثل تمام مراسم‌ دیگر آداب و رسومی مخصوص به خود دارد و از انواع خوراکی‌ها و آشامیدنی‌های مختلف برای پذیرایی در این سفره استفاده می‌کنیم. برای اینکه مروری بر هرچه بهتر پذیرایی کردن از روزه‌داران داشته باشیم انواع خوراکی‌های مختلف را برای‌تان دسته‌بندی کرده و توضیح می‌دهیم.

نخستین گام افطار

همیشه برای باز کردن روزه، افراد مختلف عاداتی متفاوت دارند مثلا بعضی از افراد با آب‌جوش، چای یا خرما روزه باز می‌کنند یا بعضی‌ها به مقداری نمک اکتفا می‌کنند که بهتر است همیشه در سفره‌مان داشته باشیم.

هیچ چیز جای چای را نخواهد گرفت

چای جزء جداناشدنی سفره افطاری است و حتما مشتقاتی دارد که بنا به سلیقه می‌توانیم آن را با طعم‌های مختلف سرو کنیم. می‌توانیم چای را با دانه‌های هل و چوب دارچین دم‌کرده یا اینکه بعد از ریختن در فنجان روی آن یک غنچه گل محمدی بیندازیم.

از صبحانه کمک بگیریم

برای آماده کردن یک افطاری ساده در ابتدا حتما درنظر می‌گیریم که ظرفی شامل انواع پنیر، کره، خامه، مربا،‌عسل، حلوا ارده یا حلواشکری و خرما و مغز گردو آماده کنیم که در کنار آن نان‌های سنتی مثل سنگک سرو کنیم. حال می‌توانیم برای ارزش بخشیدن به این کار از انواع مرباهای متفاوت استفاده کنیم ولی حتما به این نکته دقت می‌کنیم که از مرباهایی استفاده کنیم که مناسب استفاده با نان و کره و چای باشند؛ مثلا مرباهایی مثل توت‌فرنگی، آلبالو، سیب و به مرباهایی هستند که از آنها برای صبحانه در کنار نان و کره استفاده می‌کنیم، اما مرباهای دیگر نیز داریم که به‌عنوان دسر در کنار چای از آنها استفاده می‌شود (مثل مربای کدوحلوایی، پوست هندوانه، مغز پسته و...).

شاید سالی یک​بار سراغ​شان می‌رویم

دسته دیگر از خوراکی‌های قابل توجه در افطار که در گروه شیرینی‌ها قرار می‌گیرند دسرهای سنتی هستند مانند انواع حلواهای مختلف مثل ترحلوا که با آرد برنج تهیه می‌شود و حلوای آرد گندم، حلوای پسته و... که بسیار پرطرفدار هستند.

دسرهای برنجی که پرطرفدارترین آنها شله زرد و شیربرنج هستند نیز می‌توانند مکمل سفره رنگین باشند. به‌عنوان دسته دیگر از دسرهای سنتی می‌توان فرنی و مسقطی را نام برد که همراهی مناسب برای کنار چای از افطار تا سحر هستند.

میوه‌های تابستانی

فصل تابستان است و سرو نوشیدنی‌های رنگی و مختلف با میوه‌های فصل علاوه بر اینکه می‌تواند خیلی دلچسب و مطبوع باشد حتما مقوی و سرشار از ویتامین‌های مختلف برای یک فرد روزه‌دار است. اسموتی میوه‌های مختلف مثل توت‌فرنگی، زردآلو، آناناس و انبه یا حتی تهیه آبمیوه‌های ساده مثل آب طالبی یا آب هندوانه می‌تواند بهترین گزینه برای افطار در این فصل گرم باشد. حالا که این ماه مبارک در فصلی است که فراوانی میوه در آن دلربایی می‌کند پس ظرفی بزرگ از میوه‌های مختلف و رنگی فصل را در بهترین جای سفره قرار می‌دهیم. تمامی این کارها بهانه‌ای است برای دور هم جمع کردن عزیزان و لذت بردن از آماده کردن افطاری برای جمع روزه‌داران.

پرسه زدن در شیرینی ​ها کافی است

علاوه بر شیرینی‌ها و مشتقاتی که برای نان و چای درنظر گرفتیم حال با غذاهای سبک می‌توانیم پذیرایی‌مان را کامل‌تر کنیم. مثلا انتخابی از دسته کتلت‌ها، شامی‌ها و کوفته‌ها می‌توانند گزینه مناسبی برای مرحله بعد از شیرینی‌​ها باشند. مثلا در تبریز مرسوم است حتما در سفره‌های افطار از کوفته تبریزی استفاده می‌کنند که میان آن جوجه درسته شکم‌پر و تخم‌مرغ پخته می‌گذارند و جالب است بدانید برای سرو کوفته در کاسه‌های گود، آب کوفته را تقسیم می‌کنند و با تکه‌های نان می‌خورند و سپس کوفته را جداگانه بریده و سرو می‌کنند که این می‌تواند خود جایگزینی مناسب برای شام روزه‌داران باشد. اما اگر چنین چیزی نداشتیم مثلا خواستیم از نوعی کتلت یا شامی استفاده کنیم قراردادن نوعی آش یا سوپ در سفره خالی از لطف نیست. در صفحات آشپزی این شماره دستور پخت نوعی آش مربوط به کشور ترکیه را برای‌تان شرح داده‌ام که پیشنهاد می‌کنم حتما آن را تهیه کنید و از صرف آن در کنار اطرافیان‌تان لذت ببرید.

روش تهیه بامیه عسلی

مواد لازم

آرد: 160 گرم
آب:250 میلی‌لیتر
كره :70 گرم
شكر: 3 قاشق سوپ‌خوری
تخم‌مرغ: 3 عدد
وانیل: یک‌چهارم قاشق چای‌خوری
روغن مایع: 2 قاشق سوپ‌خوری


روش تهیه:

1. ابتدا كره و آب را در ظرف مناسبی ریخته و روی حرارت قرار می‌دهیم تا كره ذوب شود. شكر را به آن اضافه كرده و مخلوط می‌كنیم. وقتی مواد به جوش آمد آرد را به مواد اضافه كرده و از روی حرارت برمی‌داریم، هم می‌زنیم تا خمیر گلوله شود (آرد را حتما یكجا به مواد اضافه كنید تا به خوبی مخلوط شود).

2. خمیر گلوله شده را به ظرفی دیگر منتقل كنید تا كمی خنك شود سپس یكی، یكی تخم‌مرغ‌ها را به مواد اضافه كرده و بعد از اضافه كردن هر دانه از آنها مواد را به خوبی با همزن برقی می‌زنیم تا كاملا یكدست شود (وانیل را به همراه اولین تخم مرغ اضافه كرده و مخلوط كنید). خمیر به دست آمده را داخل قیف ریخته و به صورت تکه‌های گلوله‌ای‌شکل داخل روغن فراوان و داغ شده ریخته و سرخ كنید، بامیه‌ها را از روغن خارج کرده و برای روی آنها از عسل استفاده می‌كنیم، اگرغلظت عسل مناسب بود كه به همان شكل استفاده کنید ولی اگر عسل غلیظی در دسترس داشتید كه كار كردن با آن سخت بود چند قاشق از آن را داخل ظرفی فلزی مثل استیل یا لعابی ریخته و روی بخار آب جوش قرار دهید تا كمی نرم و قابل استفاده شود سپس شیرینی‌ها را در ظرفی قرار داده و برای تزیین روی آن را پودر پسته بپاشید.

خمیر باقلوای استانبولی

نوعی خمیر یوفکاست که بسیار نازک بوده و برای انواع روش‌های مختلف در آشپزی و شیرینی‌پزی استفاده بسیار خوبی دارد. معمولا این نوع خمیر یوفکا را به شکل آماده از سوپرمارکت‌ها و فروشگاه‌های لوازم قنادی تهیه می‌کنیم. نمی‌توان گفت آماده کردن این خمیر در منزل امکان‌پذیر نیست اما زحمت بسیار زیادی دارد و نازک‌ کردن تا این حد خمیر بدون دستگاه و با وردنه کار بسیار سختی است. دستگاه‌های جدیدی که این خمیر با آن تولید می‌‌شود به طرز عجیبی خمیرها را نازک می‌کند.

سوشیر برنج

برای شکل دادن شیر برنج در این عکس از وسیله‌ای به نام «rice cube» استفاده کردم که برای شکل دادن سوشی از آن استفاده می‌شود.

آماده کردن حلوا با آرد نان سنگک

حتما دقت کرده‌اید که در روش تهیه حلوای سنتی تاکید بر آن دارم که از آرد نان سنگک استفاده کنید. حال باید به نکته‌ای در این‌باره اشاره کنم. در چند سال اخیر آردهایی که از نانوایی تهیه می‌کنیم به اندازه قبل سبوس ندارند و سفید هستند و این باعث می‌شود که حلوا خیلی نرم شود. اگر تمایل به آماده کردن حلوایی دارید که زبری آن روی زبان احساس شود باید مقداری سبوس اضافه یا آردی به نام آرد کلوچه سمنان به آن اضافه کنید تا حلوای‌تان کمی زبرتر شود. البته لازم به ذکر است خوب سرخ کردن این آرد نیز باعث زبرتر شدن این حلوا می‌شود.

راویولی جایگزین مناسب برای مانتی

اگر دستور درست کردن آش مانتی را به دقت مطالعه کرده‌ باشید شاید متوجه شوید که مانتی نوعی راویولی است که فقط ظاهر آن متفاوت است. درواقع به نظر من نوعی خوراک یکسان است که در ایتالیا آن را راویولی و در ترکیه آن را مانتی می‌نامند. اگر وقت یا حوصله زیادی برای پیچیدن مانتی‌ها ندارید، می‌توانید از راویولی‌های آماده شرکت کاله به جای مانتی در این آش استفاده کنید. فقط دقت کنید نوعی از راویولی باشد که مایه میانی آن گوشتی است.

بازگشت به صفحه نخست

در تاریخ ۱۳۹۳ شنبه ۱۴ تير
کدخبر:7067منبع:زندگی ایده آلتاریخ انتشار:۱۳۹۳ چهاردهم تيرلینک خبر: http://www.loghmeh.ir/Pages/News-7067.aspx
پیاده سازی شده با نرم افزار تحریریه، شرکت نرم افزاری الفبای ایده برتر